nedelja 8. jun 2008.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > „Hotelski smeštaj“ preko veze

KUĆNI LJUBIMCI - Pansioni za pse najtraženiji tokom letnje sezone

„Hotelski smeštaj“ preko veze

Sezona počinje u junu i sve je popunjenodo kraja leta. Dan boravka u većini beogradskih pansiona košta od 320 do 800 dinara, a u Evropi i do 30 evra

Kada počne sezona godišnjih odmora, vlasnici kućnih ljubimaca nađu se na velikim mukama kako svojim životinjama da obezbede najbolji smeštaj. U obzir su ranije dolazili pouzdani rođaci, prijatelji ili komšije koji su primali „goste“ dok su gazde na putu, ali poslednjih nekoliko godina pojavili su se pansioni, prevashodno za pse, ali „zaluta“ i neka mačka ili čak iguana.

U Beogradu i okolini ima desetak pansiona gde dan boravka košta od 320 do 800 dinara, za razliku od cena u Evropi, koje iznose od 20 do 30 evra. „Hotelska delatnost“ za zmije, guštere, ptice, ribice i druge male životinje uopšte nije razvijena.

Najpoznatiji pansioni za kuce u Beogradu su „Đoakimo dog“ u Žarkovu, koji raspolaže sa 18 boksova, i „Balkanika“ na Ledinama, gde sezona počinje od 10. juna, a u njemu su sva mesta popunjena do 20. avgusta, iako se najveća gužva očekuje tek u septembru. Prema našim izvorima, potrebna je „jaka veza“ da biste bili potpuno opušteni tokom odmora i bez razmišljanja kako vaš četvoronožni drugar provodi dane bez vas. Vlasnici ostavljaju svoje ljubimce na period od dve nedelje, a ima i onih koji usluge pansiona koriste više meseci, pa i godinu dana ukoliko se, na primer, vlasnici nalaze u inostranstvu. Sve to vreme imaju adekvatan smeštaj, hranu, šetnju i pregled veterinara. Nažalost, ima i neodgovornih gazda koji smeste psa u pansion na period od 10 do 15 dana i više nikad se ne vrate po njega, pa osoblje preuzima obavezu oko pronalaženja novog vlasnika.

Vlasnik teže podnosi višednevno odvajanje nego verni četvoronožac, naročito ako su u pitanju nemački ovčari, labradori ili drugi službeni psi, za razliku od mešanaca, koji, ipak, više pate za gazdom. Čak ima i suza jer vlasnici smatraju da će ih njihove kuce zaboraviti. A kuce ko kuce - prvog dana su zbunjene, isprate gazdu do kapije dvorišta i onda su u šoku, ali čim vide činiju sa hranom, razdvajanje već lakše podnose. Drugog dana se privikavaju, a trećeg dana nema nikakvih problema jer su sigurni da će dobiti šetnju i hranu. Dok se ne prilagode novom okruženju, neophodno je pratiti njihovo ponašanje. Poput dece su, dovoljno je da popiju hladnu vodu i da dobiju upalu krajnika. Koker španijel, na primer, ima stalno problema sa ušima i leči se posebnim kapima, a ima i onih kojima se zavrnu trepavice i neophodne su im kapi za oči. Psi dolaze iz raznih porodica, neki od njih su preplašeni jer su izloženi stalnim torturama vlasnika. Neke dresiraju deca koja umeju da budu vrlo neprijatna prema životinjama. Ima pasa koji dolaze u pansion potpuno istraumirani i vremenom se u njemu oporavljaju. Kao i ljudima, i njima je preko potreban mir u kući i treba znati da oni nisu igračke za decu.

Što se tiče „Đoakimo doga“, prvobitno je zamišljen kao škola za dresuru pasa, koja i danas postoji na istom mestu gde i pansion, a koju vodi Obrad Đokić. Pansion je otvoren preko čitave godine, ima stalnu „klijentelu“, ali i povremene goste. Cena smeštaja u njemu je od pet evra pa naviše, a za tu svotu se dobija smeštaj u boksu, koji se triput dnevno dezinfikuje, jedan obrok briketa, izvođenje i nega ljubimca. Zimi ne primaju kratkodlake pse koji žive u stanu jer ne mogu da garantuju da im takva promena uslova ne bi naškodila.