nedelja 8. jun 2008.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Etiketirana kao nacionalista

Olivera Katarina najavljuje svoj povratnički koncert za 19. jun u Centru „Sava“

Etiketirana kao nacionalista

Glumica velikog stila, ali i specifična pevačica zabavne i narodne muzike Olivera Katarina održaće 19. juna posle više od dve decenije povratnički koncert u beogradskom Centru „Sava“, koji će, na specijalnoj za tu priliku konferenciji za štampu, svečano najaviti sutra u beogradskom hotelu „Admiral“.

Podsećanja radi, kao nagrađivana umetnica kultnog filma Saše Petrovića „Skupljači perja“ (1967) i ujedno velika zvezda jugoslovenske zabavne muzike tog vremena, Olivera Katarina je u jednom trenutku nestala iz javnog života, u koji se vratila tek nedavno ulogom u ovogodišnjem filmu „Čarlston za Ognjenku“, premijerno prikazanim u Beogradu januara ove godine, ali i specijalnim gostovanjem na koncertu u Centru „Sava“ belgijske grupe „Vaja kon dios“. Ona je, inače, krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih, pevajući srpske narodne pesme i ciganske romanse, održala više od stotinu koncerata širom sveta, a posebno su bili zapaženi njeni nastupi u prestižnoj pariskoj „Olimpiji“. Najpoznatije pesme su joj „Alaj mi je večeras po volji“, „Đelem, đelem“, „Niška banja“ („Šumadijo“) i „Sedim u jednom pariskom lokalu“.

Olivera Katarina je igrala u filmovima „San“ (1966), „Uzrok smrti ne pominjati“ (1968), „Goja“ (1971), „Devičanska svirka“ (1973)... Pre povratka u „Čarlstonu za Ognjenku“ poslednji put je stala pred filmsku kameru 1974. godine, tada u čak četiri filma - „Polenov prah“, „Partizani“, „Crveni udar“ i „Derviš i smrt“.
Više puta je izjavljivala da je sredinom 1970-ih godina sklonjena iz domaćeg filma i sa muzičke scene, jer ju je komunističko rukovodstvo tada etiketiralo kao srpskog nacionalistu. Pre nekoliko godina, objavila je autobiografsko štivo pod nazivom „Aristokratsko stopalo“.

Ključne reči: