nedelja 8. jun 2008.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Đelić: Skica ugovora za NIS za dve-tri nedelje

Predstavnici Vlade Srbije razgovarali sa čelnicima ruskog „Gasproma“ o Sporazumu u oblasti nafte i gasa

Đelić: Skica ugovora za NIS za dve-tri nedelje

SANKT PETERBURG - U Srbiji postoji širok konsenzus o potrebi ratifikacije Sporazuma o energetskoj saradnji sa Rusijom - izjavio je juče potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić posle susreta sa Aleksejom Milerom, predsednikom Upravnog odbora „Gazproma“, na 12. međunarodnom ekonomskom forumu. Sporazum predviđa gradnju gasovoda „Južni tok“ preko Srbije, preuzimanje NIS od „Gaspromnjefta“ i završetak skladišta gasa „Banatski Dvor“. „Mislim da je sledeći najvažniji korak što brža ratifikacija energetskog sporazuma“, rekao je Đelić. „Preneo sam Mileru da u našoj zemlji postoji konsenzus da se Sporazum ratifikuje čim se konstituiše novi parlament i nova vlada, ukoliko to bude pre leta, onda pre leta, a najkasnije u septembru“, istakao je vicepremijer.

Đelić je rekao da je dodatna tema razgovora, u kojem su učestvovali i ministar trgovine Predrag Bubalo, državni sekretar Ministarstva ekonomije Jasna Matić i generalni direktor NIS Miloš Saramandić, a s ruske strane i generalni direktor „Gazpromeksporta“ Aleksandar Medvedjev, bila „izgradnja podzemnog skladišta gasa Banatski dvor, gde su podržali trenutne napore ‘Srbijagasa’ i NIS“.

Vicepremijer je naveo da je kao sledeći korak određeno da se u naredne dve do tri nedelje sačini prva skica ugovora između NIS i „Gazpromnjefta“ i da se ubrzaju sve aktivnosti da bi se formiralo zajedničko preduzeće između „Gazproma“ i „Srbijagasa“.

Na pitanje da li je ruska strana zabrinuta zbog odlaganja ratifikacije, Đelić je rekao da nije to u pitanju, već da je „mera ozbiljnosti naše države da ispunimo ono što smo rekli da ćemo uraditi, a to je da buduća vlada, ma kakva bila, ratifikuje ovaj sporazum“.
- Interes Srbije se preklapa sa interesom RF da „Gazpromnjeft“ što pre investira, da te investicije posle toga obezbede da naše rafinerije, Pančevo i Novi Sad, budu konkurentne - rekao je vicepremijer, dodajući da će tako „naši građani i naša privreda plaćati jeftinije naftu“ i da ćemo uspeti do 2011. kada dođe do liberalizacije tržišta naftnih derivata, da budemo u stanju da ih izvozimo, a ne da ih uvozimo. „Tu je reč o stotinama miliona evra, nečega što će biti ili uvoz ili izvoz“, rekao je Đelić.

Bubalo se susreo sa ministrom za saobraćaj Igorom Levitinom, i vlasnikom kompanije „Bazni element“ Olegom Deripaskom. Levitin je izrazio zainteresovanost ruske strane za učešće „u većem broju saobraćajnih, infrastrukturnih projekata, da postoji zainteresovanost za učešće u privatizaciji „Jat ervejza“ i izgradnju kargo-centra „i eventualno luke na Dunavu“. Sa Deripaskom i saradnicima bilo je reči i „oko RTB i oko energetskog sistema“. Potpredsednik Đelić se sreo sa ministrima iz austrijske vlade, i naveo da je jedno od ključnih pitanja bio gasovod „Južni tok“, jer je „i Austrija izuzetno zainteresovana za taj projekat“, prenosi Tanjug.