nedelja 8. jun 2008.
RSS
• Lov i ribolov •
Početna > Lov i ribolov > Boile iz Kaća za ribolovačke šampione

Svetske šarandžije očarane mamcima novosadske firme „Meleg bajt“

Boile iz Kaća za ribolovačke šampione

Skoro 90 odsto proizvoda „Meleg bajta“ otkupljuje nekoliko velikih firmi iz Nemačke, Francuske i Engleske, pakuje ih i pod svojim etiketama prodaje, pa mnogi ribolovci u Srbiji i ne sanjaju da kada kupuju inostrane, papreno skupe boile zapravo kupuju srpski proizvod

Novosadska firma „Meleg bajt“, vlasništvo Zorana Melega, reprezentativca bivše Jugoslavije u šaranskom ribolovu, osnivača državne Karp federacije i rodonačelnika pokreta „uhvati - pusti“, na putu je da postane jedan od dominantnih evropskih proizvođača mamaca i primame za šaranski ribolov. Na boile, paste i kukuruz ove firme ne samo što uveliko pecaju šarandžije iz Hrvatske, BiH, Mađarske, Austrije, Italije, Francuske, Engleske, pa čak i Kanade, već na njih „padaju“ i rekordni ulovi, ali i šampionske titule. Nedavno je na jezeru Puzijano u Italiji na Melegove „frozen bajts“ upecan šaran od 37 kilograma, što je novi italijanski rekord

- Skoro da nema takmičenja u lovu na šarana da pobednici nisu koristili moje boile. Pa i Ivica Kiralj i Vlada Pasarčić, pecajući na moje mamce, osvojili prvo mesto na Prvenstvu sveta u šaranskom ribolovu u Portugalu. Pošto se dobar glas daleko čuje, evo već nekoliko godina radim po narudžbini za velike firme iz Nemačke, Francuske u Britanije. Skoro 90 odsto moje proizvodnje upakovano je u njihovu ambalažu i obeleženo njihovim etiketama, pa mnogi ribolovci u Srbiji i ne sanjaju da kada kupuju inostrane, papreno skupe boile, zapravo kupuju srpski proizvod - kaže Meleg.

LIFTUJUĆI PELETI

Među novitetima firme „Meleg bajt“ nalaze se i peleti „F 1“. Radi se o mešavini pet vrsta ribljih peleta, posebno obogaćenih začinima, kako bi brzo i sa daljine primamili ribu i kada je pri slabom apetitu. U mešavini se nalaze plivajući i tonući peleti, pa u vodi, tokom rastapanja stvaraju efekat liftinga.
Novi proizvod je i takozvana nokla. To je kombinacija nekoliko vrsta brašna, atraktora i arome. Ova smesa se ne kuva, već se samo pomeša sa vodom i umesi. Radi se u 12 aroma.

Prema njegovim rečima uspeh firme „Meleg bajt“ nije slučajnost, već rezultat mukotrpnog istraživačkog rada. Fabrika u Kaću kod Novog Sada postala je svojevrstan istraživački centar, jedinstven u svetu. U dvorištu je napravljeno veliko jezero površine od skoro jednog hektara u kome se pored šarana, amura, babuški, linjaka, karaša, deverika i štuka nalazi celokupni biotop puževa, školjki, tubifeksa i gamarusa donetih iz Dunava. U jezeru i oko njega instalirane su 22 kamere, pa se 24 sata dnevno prati ponašanje ribe, način kako se i čime najviše hrani, kako reaguje na određene vrste mamaca i aroma i slično.

- Zahvaljujući dobijenim parametrima, u saradnji sa Institutom za ratarstvo u Novom Sadu usavršili smo postojeće i proizveli nove sorte kukuruza i ostalog zrnevlja, neophodnog za proizvodnju partikli, praškaste hrane i boila.

Tehnološki smo poboljšali „Total spod miks“, pa sada ribe još bolje osećaju ukus semenja. U ovaj miks sada je ukomponovano 14 vrsta semenja, tri vrste šećera, isto toliko kukuruza, ptičja hrana, tigrovi orasi i aminokiseline. Ovakav sastav garantovano u rekordnom vremenu privlači šarana na mesto ribolova. Usavršen je i „Old korn“- stari kukuruz za primamljivanje. NJegov aminokiselinski sastav ubrzava varenje i tera šarane da stalno tragaju za hranom. Pomešan je sa atraktorima, betainom i zaslađivačinma, a radi se u 12 aroma - predstavio je Meleg deo noviteta.

On je naglasio da se sve arome i začini uvoze iz Engleske i Indije i da su izuzetnog sastava, što „Meleg bajt“ proizvode čini još kvalitetnijim.