utorak 8. januar 2008.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Svet - ukratko...

Svet - ukratko...

Napulj: Vojska uklanja smeće s ulica 

Italijanska vlada levog centra Romana Prodija naredila je intervenciju vojske koja od ranih sati sa svojim sredstvima sakupljala smeće po ulicama, a snage reda su probile blokadu demonstranata na putu u mestu Pianura, prema deponiji smeća u mestu Kontrada Pisani koja je ponovno otvorena. Demonstranti su bacali kamenje na policiju, koja je odgovorila sredstvima prisile, javljaju agencije.
U Napulju i okolini ima oko 100 hiljada tona smeća na ulicama, a brda smeća sprečavala su prilaze školama koje su juče otvorene nakon novogodišnjih praznika.
Buldožerima su otvoreni prilazi školama, ali mnogi roditelji koji su učestvovali u demonstracijama nisu juče poslali decu u škole u Napulju i okolini.
Opozicioni desni centar traži ostavku predsednika regije Kampanije Antonija Basolina iz levog centra, koji priznaje kako je njegov pokušaj za rešavanje već decenijskog problema sa smećem propao, ali ne namerava da podnese ostavku.

Pakistan: Bez stranih trupa

Pakistan neće dozvoliti nijednoj zemlji da izvodi vojne operacije na njegovoj teritoriji, saopštile su juče vlasti, odbacivši navode da SAD razmišljaju o tome da svojim snagama dozvole da deluju u Pakistanu, prenosi Tanjug. NJujork tajms je juče objavio da Vašington razmatra mogućnost da odobri agresivne vojne operacije Centralne obaveštajne agencije (CIA) i vojske u Pakistanu zbog izveštaja obaveštajnih službi da Al kaida i talibani nameravaju da pojačaju akcije kako bi dodatno destabilizovali tu zemlju.
Vlada u Islamabadu i pakistanska vojska odbacili su izveštaj američkog dnevnika i poručili da neće odobriti takve akcije, preneo je Rojters.
„Pakistanski stav prema ratu protiv terorizma potpuno je jasan: akcije na teritoriji Pakistana mogu da preduzimaju samo pakistanska vojska i pakistanske bezbednosne agencije“, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Muhamed Sadik.
„Nijednoj drugoj zemlji neće biti dozvoljeno da sprovodi operacije u Pakistanu. O tome je odlučeno na najvišem nivou“, naglasio je Sadik.
Portparol pakistanske vojske general-major Vahid Aršad takođe je odbacio novinske navode kao neistinite i poručio da nikakva američka vojna akcija, ni javna ni tajna, neće biti dozvoljena. 

Akademija nauka SAD brani Darvina

Akademija nauka SAD ustala je u odbranu Čarlsa Darvina i njegove teorije evolucije. Dokumentom, koji je pripremila zajedno sa nacionalnim Medicinskim institutom, zatražila je od administracije Džordža Buša da obezbedi da se u američkim školama „predaje teorija evolucije, a ne antinaučni kreacionizam“.
Taj dokument sadrži argumentovanu kritiku kreacionizma i njegove osnovne postavke da je ljude u njihovom današnjem vidu stvorio Bog. „Uprkos odsustvu naučnih dokaza kreacionizmu, neki pobornici tog učenja ne prestaju da traže da se ono u različitim formama predaje u školama uporedo sa teorijom evolucije ili čak umesto nje“, upozorila je Buša Akademija nauka SAD. Apel Beloj kući Barbara Skal, potpredsednik Akademije nauka SAD, obrazložila je ovako: „Antidarvinizam, koji nastavlja da poriče da je čovek nastao od majmuna, ima naročito jake pozicije u onim saveznim državama u kojima su na vlasti ili oko vlasti religiozni konzervativci. Oni traže da se preispitaju školski programi i da se u njih uključi kreacionizam kao obavezna naučna disciplina. A mi smatramo da građani SAD treba da se školuju na osnovu programa i udžbenika oslonjenih jedino na istinsku nauku“.

Godina krompira

Ujedinjene nacije su 2008. proglasile Međunarodnom godinom krompira. Krompir je, kažu u UN, četvrti najveći svetski izvor hrane - posle pirinča, pšenice i kukuruza. Godišnje se proizvede oko 350 miliona tona krompira, 52 odsto u zemljama u razvoju. Obim prodaje krompira bio je šest milijardi dolara 2005. godine. Krompir je otkriven u Peruu gde su na njega naročito ponosni. Krompir je veliki izvor energije, ima dosta proteina i vitamina Ce, malo masti i nešto kalcijuma.

Zemljotres izazvao paniku u Indoneziji

DžAKARTA - Šest osoba je povređeno u zemljotresu jačine 6,2 stepena Rihterove skale, koji je juče ujutru uzdrmao istočni deo Indonezije.  Premda uzbuna nije data, mnogi stanovnici koji pamte cunami iz 2004. godine pobegli su u više predele.
Indonezija se nalazi u tzv. „pacifičkom vatrenom prstenu“, aktivnom seizmičkom regionu gde se sreće nekoliko tektonskih ploča. U decembru 2004. godine, zemljotres od preko 9 stepeni izazvao je gigantske talase koji su se sručili na provinciju Aće, na severu Sumatre, i usmrtio 170.000 ljudi.