utorak 8. januar 2008.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Stranci u Srbiji mogu ostati do tri meseca

Stranci u Srbiji mogu ostati do tri meseca

BEOGRAD - Vlada Srbije podnela je Narodnoj skupštini Predlog zakona o strancima kojim se uređuju uslovi za ulazak, kretanje i boravak stranih državljana, navodi se u predlogu tog pravnog akta, prenosi Tanjug.

Predlogom zakona obuhvaćene su i nadležnost i poslovi državne uprave u vezi sa ulaskom, kretanjem i boravkom stranaca na teritoriji Republike.

U predlogu se navodi i da će se strancu ograničiti ili zabraniti kretanje i boravak na određenom prostoru u Srbiji ako to zahtevaju razlozi zaštite javnog poretka ili bezbednosti Republike i njenih građana, ali na osnovu međunarodnog ugovora.

Stranac je dužan da se za vreme kretanja i boravka u Srbiji pridržava propisa i odluka državnih organa, a obavezan je i da se prilikom ulaska i izlaska podvrgne graničnoj kontroli.

Predviđeno je i izdavanje četiri vrste viza - aerodromska tranzitna viza (viza A), tranzitna viza (viza B), viza za kraći boravak (viza C) i viza za privremeni boravak (viza D).

Strancu se, prema odredbama predloga zakona, može odobriti boravak do 90 dana, privremeni boravak i stalno nastanjenje, a predviđene su i odredbe za prinudno udaljenje iz Srbije.

Nezakonitim boravkom u Srbiji smatra se boravak na njenoj teritoriji bez vize, odobrenja ili drugog zakonskog osnova, a stranac koji nezakonito boravi u Republici mora napustiti njenu teritoriju odmah ili u roku koji mu je određen.

Komentari

Sledeci potez je da se Srbija definise kao drzava Srba i da se svi koji se ne izjasnjavaju Srbima tretiraju kao stranci sa boravkom,dakle ako si Madjar ili Albanac ne davati SRPSKI pasos vec boravisnu kartu na 10 godina !