utorak 8. januar 2008.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Poruke ljubavi, sloge i napretka

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju Božić

Poruke ljubavi, sloge i napretka

Vladika niški Irinej: Gospod Hristos se jedanput rodio u Vitlejemu, ali se neprekidno rađa u srcima našim kao mir i radost

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva proslavila je juče Božić, praznik Rođenja Isusa Hrista, koji je bio obeležen prazničnim liturgijama u svim hramovima u zemlji i rasejanju.

Po blagoslovu njegove svetosti patrijarha Pavla, božićnu arhijerejsku liturgiju u beogradskoj Sabornoj crkvi služio je vikarni episkop hvostanski Atanasije. Vikarni episkop patrijarha Pavla služio je u ponoć u Hramu Svetog Save prvu Božićnu liturgiju kojom se oglašava rođenje Hristovo i najradosniji događaj za hrišćanski svet, i na kojoj će prvi put biti pročitana praznična poslanica arhijereja SPC.

Tradicionalna Božićna poslanica patrijarha Pavla i svih arhijereja pravoslavnim vernicima čitana je u ponoć i na jutarnjim liturgijama na dan praznika u svim eparhijama i hramovima SPC u zemlji i svetu. Na Božić je služena liturgija svetog Jovana Zlatoustog, koji je među prvima objasnio značaj ovog praznika i koji je, kako je zapisano, izvor za sve praznike jer „da nije bilo rođenja, ne bi bilo ni krštenja, ni vaskrsenja, ni drugih praznika“. Na Kosmetu je centralna proslava Božića održana u Gračanici gde je svetu liturgiju, kojoj je prisustvovalo više stotina vernika, služio episkop raško-prizrenski Artemije.

Na najradosniji hrišćanski praznik Božić više od 200 pravoslavnih vernika okupilo se u hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.

Svetu arhijerejsku liturgiju, koja je u svim hramovima počela jutarnjom službom u pet sati, služio je protojerej Milija Arsović uz sasluženje sveštenika ove crkve.

On je u božićnoj poslanici poručio pravoslavnim vernicima da po savesti svojoj čine dobro, brane istinu i pravdu i šire ljubav.

PAKETIĆI IZ CELOG SVETA

SREMSKA MITROVICA - Mališani sa područja Mesne zajednice „Sutjeska“ već petu godinu zaredom dobijaju čarobne božićne paketiće, koji im stižu iz svih krajeva sveta. Zahvaljujući Udruženju građana „Dete i svet“ sva deca uzrasta do 14 godina iz ovog dela grada dobila su interesantne i korisne didaktičke poklone od svojih vršnjaka iz evropskih zemalja, Amerike i Kanade, kao i slatke pakete, dar mesne zajednice.    Sina/S. Radivojević

SLAVI SE TRI DANA

Srpska pravoslavna crkva Božić slavi tri dana, koji su u njenom bogoslužbenom kalendaru obeleženi crvenim slovom. Drugi dan Božića je Sabor presvete Bogorodice koji crkva posvećuje Bogomajci u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi sveti arhiđakon Stefan.

- Mi smo uvek i svuda u ljubavi i saradnji sa drugim narodima stvarali u duhu mira i ljubavi. U duhu tog mira i ljubavi, tolerancije i uvažavanja obnavljajmo porušene mostove među ljudima i odbacimo remetioce mira ma koji oni bili. Pozdravljajući vas, draga deco duhovna, još jednom pozivam vas, sve ljude dobre volje da rođenje Isusa Hrista proslavimo u miru, radosti i duhovnom raspoloženju - kazao je protojerej Milija Arsović.

Centralne božićne svečanosti u Nišu održane su u Sabornom hramu. Započele su u nedelju jutarnjom svetom liturgijom uz pričest popodnevnim paljenjem badnjaka u porti hrama i bogosluženjem. Nastavljene su na dan Božića jutarnjom prvom svetom i Svetom arhijerejskom liturgijom uz pričest i večernje bdenije.

- Gospod Hristos se jedanput rodio u Vitlejemu, ali se neprekidno rađa u srcima našim kao mir i radost. On je izvor mira i neiscrpne radosti. Svim vernicima želim srećnu i Bogom blagoslovenu Novu 2008. godinu sa nadom da će biti godina mira, sloge i svakog napretka u dobru, poručio je vladika niški Irinej.

Paljenju badnjaka i božićnom bdenju u Sabornoj crkvi u Kragujevcu prisustvovalo je oko 1.000 vernika, a proslava Božića nastavljena je ponoćnim i jutarnjim liturgijama, koje su služene u svim crkvama Eparhije šumadijske. Nakon božićnog bdenja i paljenja badnjaka ispred Saborne crkve usledio je vatromet.

Uprkos klizavici i hladnom vremenu i u pravoslavnim hramovima Pomoravlja, Resave i Levča, okupio se veliki broj vernika, pre svega mladih.

Posebno svečano bilo je u crkvama manastira Ravanice kod Ćuprije, u kojem počivaju mošti Svetog kneza Lazara, manastira Jošanice kod Jagodine, Kalenića kod Rekovca, Manasije kod Despotovca i Miljkovu manastiru kod Svilajnca, koji pripadaju šumadijskoj i braničevskoj eparhiji.

Mnogo vernika i građana prisustvovalo je i obredu paljenja badnjaka u portama crkava, bogosluženju i mimohodu oko crkava u kome je nošen badnjak praćen zvonjavom crkvenih zvona. U crkvenim portama vernici su počašćeni kuvanom rakijom koja se spremala u velikim kotlovima.

U hramu Uspenja presvete Bogorodice u Brčkom juče je svetom arhijerejskom liturgijom i pričešćem pravoslavnih vernika svečano obeležen najradosniji hrišćanski praznik Božić.

- Neka Bog pomogne svim ljudima na svetu da žive u ljubavi i miru. Oprostiti i moliti za oproštaj - to je cilj i smisao božićnog posta i proslavljanja Hristovog rođenja - kazao je čestitajući Božić brojnim vernicima u crkvenom hramu protojerej-stavrofor Slavko Maksimović.

Episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije služio je božićnu liturgiju u crkvi Uspenja presvete Bogorodice u Tuzli, uz sasluženje lokalnog sveštenstva. Vladika Vasilije poručio je okupljenim vernicima da „Bog obitava tamo gde postoje plemenita srca i čista, svetla duša“.