utorak 8. januar 2008.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Conić: Ni govora o novom tenderu za RTB „Bor“

Conić: Ni govora o novom tenderu za RTB „Bor“

BOR - Pregovori o prodaji RTB „Bor“ austrijskom „Ateku“, prvorangiranom na tenderu za privatizaciju srpskog kombinata bakra, nastavljaju se danas. Iz RTB-a naglašavaju da su optimisti o konačnom ishodu i da ni u kom slučaju nije moguć novi tender, kako se čulo u javnosti, mada postoje razmimoilaženja oko odredbi nacrta ugovora.

Miodrag Conić, vršilac dužnosti generalnog direktora RTB-a, precizirao je da je ´ponuđač načinio veliki broj izmena i dopuna nacrta oba ugovora, a mnoge od tih izmena ne mogu da se sprovedu. O navodnom novom tenderu nema ni govora, niti je tako nešto moguće sprovesti, smatra Conić. Doduše, ponuđač ima i takvih predloga, koji su po zakonu i u skladu sa pravilima tendera i mogu se prihvatiti, podseća direktor, ali bi njihovo prihvatanje u predloženom obliku bilo necelishodno i dovelo bi Srbiju i RTB u izrazito nepovoljan položaj. Conić posebno naglašava da će, ukoliko do privatizacije ni ovog puta ne dođe, predstojeći period za borski kombinat biti pun rizika i neizvesnosti. On je, ipak, dodao da ne očekuje da će do tog scenarija zaista doći, ali je i podsetio da moramo biti spremni i za tu, najgoru soluciju.

Pregovori će biti okončani do 20. januara kako bi se sačinio tekst konačnog ugovora o prenosu eksploatacionih prava. Kada ovaj dokument prođe i Vladi Srbije, uslediće potpisivanje u prvoj polovini februara. Do sad je dogovorena samo visina ulaganja u rudarstvo od 93 miliona dolara. Trećina tog novca investirala bi se u rudnik Majdanpek. „Atek“ je, kako saznajemo, ponudio svega 88 miliona dolara za obnovu metalurgije, dok naša strana zahteva minimalnih 160 miliona dolara, jer reč je o sanaciji glavnog izvorišta zagađenja životne sredine. Ipak, najteže će biti u pregovorima o socijalnom programu. Samostalni sindikat traži da se niko od oko 5.000 zaposlenih ne otpusti u naredne tri godine. Ako dođe do tehnoloških viškova, otpremnina bi po godini staža trebalo da iznosi 500, a ne ponuđenih 200 evra.