sreda 7. novembar 2007.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Zatajili investitor i izvođač

Kragujevčani se i dalje pitaju ko je kriv za smrt maturanta Turističke škole

Zatajili investitor i izvođač

Komunalna i građevinska inspekcija morale su da kontrolišu obezbeđenje objekta u izgradnji, tvrdi Dragoslav Tomović, član Saveta za bezbednost i zdravlje na radu

KRAGUJEVAC - Tragična smrt maturanta Turističko-ugostiteljske škole „Toza Dragović“ u Kragujevcu ponovo je postavila na dnevni red pitanje obezbeđenja objekata koji se grade i zaštite na radu. U konkretnom slučaju, zatajili su izgleda svi, od investitora do izvođača radova, pa do inspekcijskih službi, koje su morale da kontrolišu stanje na terenu.

Specifičnost objekta „Milenijum“, poznatijeg kao „Skadar na Lepenici“, čiji je investitor „Interšped“ iz Kragujevca, a u kome je stradao osamnaestogodišnji Vladimir Nikolić, je u tome što su radovi prekidani, objekat konzerviran, pa ponovo nastavljano s gradnjom, a da nisu izvršene sve mere zaštite koje su predviđene i zakonom i zakonskim podaktima.

Podsetimo, pre tri dana, u noćnim satima, osamnaestogodišnji učenik ušao je u objekat u izgradnji u Lepeničkom bulevaru, u samoj ekstrazoni Kragujevca, i najverovatnije u mraku izgubio orijentaciju, propao kroz otvor za lift i poginuo.

- Izvođač radova je bio u obavezi da ogradi gradilište i onemogući ulaz stranih lica. Zakon jasno precizira da objekat mora i da se čuva. Mora da postoji čuvar ili redar, ili pak da se obezbedi tako da niko ne može da uđe. Kako je reč o naselju, užem centru grada, morale su da budu primenjene sve propisane mere - izjavio je Dragoslav Tomović, član Saveta za bezbednost i zdravlje na radu Srbije.

Prema njegovim rečima, izvođač radova morao je da ima i elaborat o uređenju gradilišta, a s obzirom na to da je reč o objektu koji je konzerviran, morao je i da bude pod daleko oštrijim režimom obezbeđenja.

SAHRANJEN VLADIMIR

Osamnaestogodišnji Vladimir Nikolić, koji je pre dva dana tragično nastradao padom kroz otvor za lift u objektu u izgradnji, sahranjen je juče na groblju u Stanovu. Od njega su se oprostili njegova najbliža rodbina, prijatelji, školski drugovi... Na mesnom groblju, bilo je skoro hiljadu ljudi. Kako nezvanično saznajemo, kragujevačka policija dostavila je Okružnom tužilaštvu službenu zabelešku o tragičnom događaju. U toku su i provere kako se dogodio incident, šta je uzrok pada mladića, i da li je objekat bio adekvatno zaštićen.
- Tek kada se dobiju potpune informacije o tome šta se i kako desilo, da li je objekat bio obezbeđen ili ne, Tužilaštvo će odlučiti o daljim radnjama - izjavila je portparol Okružnog tužilaštva Marija Mladenović.
Istražni sudija Okružnog suda Miroljub Tomić rekao je da još uvek nije dobio rezultate obdukcije. Izveštaj se očekuje narednih dana Vladimir Nikolić je bio maturant Turističko-ugostiteljske škole „Toza Dragović“, učenik kojim se ponosila i škola i njegovi drugovi. Ništa ne može ublažiti tugu i bol njegovih roditelja, ali su nadležni državni organi u obavezi da kažu ko je odgovoran za njegovu smrt.

- Pored inspekcije rada, gradilište su morali da kontrolišu i komunalna i građevinska inspekcija, odnosno organi na nivou Grada Kragujevca - kaže Tomović, i dodaje da objekat u Lepeničkom bulevaru na kom se dogodila tragedija nije jedini takve vrste u gradu. Sličnih tragedija bilo je i u Nišu, u samom centru Aranđelovca, Zemunu, a u centru Kragujevca, pre samo godinu dana, pao je radnik sa skele na neprijavljenom gradilištu kod Vatrogasnog doma.

- To je sve u domenu rada komunalne i građevinske inspekcije rada - kaže Tomović.
Kako je i na koji način obezbeđen objekat u kome je tragično prekinut jedan mlad život, dovoljno govori podatak da je desetak novinarskih ekipa, dan posle tragedije, bez ikakvih problema ušlo u krug zgrade, a zatim i u sam objekat. U zgradu su ulazili i đaci, rodbina i prijatelji nastradalog mladića, i palili sveće, a svraćali su i znatiželjni prolaznici. Na mestu tragedije nije bilo ni trake, koju, inače, postavlja policija u ovakvim prilikama.

Ključne reči: