sreda 7. novembar 2007.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Za znanje nikad kasno

Već 13 godina u Kikindi omogućeno školovanje za odrasle

Za znanje nikad kasno

Svedočanstvo o završenoj osmoljetki steklo je 140 đaka do 16 do 40 godina. Škola je besplatna, a finansira je Ministarstvo prosvete

KIKINDA - Za proteklih 13 godina, koliko u najvećoj kikindskoj OŠ „Sveti Sava“ postoji Škola za odrasle, jedina te vrste u Severnobanatskom okrugu, svedočanstvo o završenoj osmoljetki steklo je 140 đaka uzrasta do 16 do 40 godina. Trenutno nastavu pohađa dvadesetak đaka koji iz raznoraznih razloga osnovnu školu nisu završili kada je trebalo. Škola je besplatna, a finansira je Ministarstvo prosvete. Časovi traju pola sata, a polaznicima je omogućeno da u jednoj kalendarskoj godini završe dva razreda.

- Za razliku od redovnih učenika, polaznici Škole za odrasle nemaju muzičko, fizičko i likovno vaspitanje. Uče iz istih udžbenika kao i njihove mlađe kolege. Đacima koji rade omogućeno je da polažu ispite kako ne bi morali da prekidaju posao i dolaze na nastavu koja se odvija u kasnim popodnevnim i večernjim satima. Nije zanemarljiv broj učenika koji su nakon završene Škole za odrasle nastavili obrazovanje u nekoj srednjoj školi. Ranijih godina imali smo i nekoliko četrdesetogodišnjaka. NJihova svedočanstva ni po čemu se ne razlikuju od onih koja na kraju završene škole dobijaju svršeni osnovci - priča direktor OŠ „Sveti Sava“ Vitomir Radak.

U Školi za odrasle trenutno u peti razred idu tri, a u sedmi 17 učenika. Većini njih u jednom trenutku ulica je bila interesantnija od đačke klupe, pa im je, navodi Radak, sada data druga šansa da završe osnovnu školu. Kikinđanin Danijel Karadžin (18) redovno školovanje napustio je 2000. godine. U Školi za odrasle namerava da završi sedmi i osmi razred.

- Opredelio sam se da završim osnovnu školu jer ću moći da se domognem bolje plaćenog posla. Do sada sam uglavnom novac zarađivao radeći teške fizičke poslove. U ovoj nameri podržali su me porodica i prijatelji. Planiram da nastavim školovanje i postanem kuvar - kaže Karadžin.

Nastavnik matematike Ernest Sadler priznaje da se u okviru svojih mogućnosti polaznici Škole za odrasle trude da savladaju gradivo. Poput redovnih đaka, i oni nisu imuni na nestašluke tokom časova, ali se oni retko dešavaju.

BROJKE ZA BRIGU

Od milion i po nepismenih žitelja Srbije, u šest opština Severnobanatskog okruga živi 2.675 osoba starijih od 15 godina koje ne znaju da čitaju i pišu. Od te brojke, nepismeno je 1.200 žena. Najviše nepismenih je u kikindskoj opštini - 1.495. Slede meštani opštine Senta sa 322 nepismenih, u Kanjiži je 263, Novom Kneževcu 261, Adi 202, a u Čoki 159 nepismenih.