sreda 7. novembar 2007.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Vrhunska oprema i atraktivna zanimanja

Prehrambeno-hemijska škola u Nišu jedinstvena u Srbiji po broju oglednih odeljenja

Vrhunska oprema i atraktivna zanimanja

NIŠ - Za protekle četiri godine Prehrambeno-hemijska škola iz Niša, bivša stručna škola „Ratko Pavlović“, dobila je od Evropske agencije za rekonstrukciju i razvoj donacije vredne oko 140 hiljada evra i zato je sada sa 16 oglednih odeljenja i vrhunskom opremom jedinstvena u Srbiji.

- Imamo hemijsku laboratoriju vrednu oko 70 hiljada evra na kojoj bi nam pozavideli mnogi instituti. Tu je i kompletna mini-pekarska linija, zatim računari,

laptopovi, video-bim, učenicima je dostupna kablovska internet mreža i zaista spadamo u atraktivne i savremeno opremljene škole. Ne bije nas više glas „one tamo zanatske škole kod džamije u koju se upisuju najgori đaci - kaže direktor LJiljana Denić-Milenković, inače predsednik Zajednice hemijskih škola Srbije.

Uz izuzetno stručan i sve mlađi nastavni kadar, jedina dugogodišnja „mana“ ovoj školi je što 850 njenih učenika i dalje mora da deli zgradu sa Školom mode i lepote „Filip Kljajić“. Rešenje teskobe zbog radnog prostora još nije na vidiku.
Škola obrazuje za zanimanja u oblasti proizvodnje i prerade hrane sa trogodišnjim i četvorogodišnjim školovanjem, a ima i smer hemije, nemetala i grafičarstva. Najatraktivniji su postali smerovi za farmaceutsku tehnologiju, kozmetičku tehnologiju i za zaštitu životne sredine. Za odeljenje tehničara zaštite životne sredine je naročito izraženo interesovanje jer to su i budući studenti niškog Fakulteta zaštite na radu, jedinog u Srbiji i jedinstvenog i na Balkanu.

Prošle godine učenici ove škole, predvođeni profesorkom srpskog jezika Natašom Pavlović, pokrenuli su školski časopis Mozaik i već se u redakciji „krčka“ novi broj. Profesorka Nataša Pavlović je inače prvonagrađena na prošlogodišnjem republičkom konkursu za najkreativniji i najinovativniji nastavni čas.