sreda 7. novembar 2007.
RSS
• Vesti •
Početna > Vesti > Vesti - ukratko...

Vesti - ukratko...

KAIRO

Kazna za pogani jezik

 Mladi beduin sa Sinaja, koji je jednoj pastirici uputio vulgarne primedbe, osuđen je na odsecanje jezika, ali kaznu će moći da izbegne ako žrtvi daruje nekoliko kamila, piše egipatska štampa.
Vojni sud je presudio da je mladić, čije ime nije navedeno, kriv za uvredu devojke koja nije iz njegovog plemena. Na Sinaju vojska sprovodi sudsku vlast.
Tokom suđenja održanog pod šatorom optuženi nije imao pravo da govori.

MIČIGEN

„Ford“ ostao  i bez znaka

 Radnici drugog najvećeg američkog proizvođača motornih vozila „Forda“ glasaće ove sedmice o novom ugovoru koji posrnulom fabrikantu treba da pomogne tako što će smanjiti plate hiljadama novih zaposlenih i prebaciti obaveze firme u zdravstvenom osiguranju penzionera na fond kojim će upravljati sindikat.
U zamenu za manje plate i druge ustupke, Ford obećava da neće zatvoriti nijednu od fabrika u SAD, sem onih za koje je to već odlučeno, piše u objavljenom saopštenju.
Neki analitičari stavljaju u pitanje da li će ovaj četvorogodišnji sporazum biti dovoljan da pomogne oporavku „Forda“, koji je prošle godine izgubio 12 milijardi dolara i založio imovinu, uključujući svoj plavi ovalni znak.

PARIZ

Radnje pune falsifikata

 Količina falsifikovanih prehrambenih proizvoda, pića i poljoprivrednih proizvoda kojima se trguje u svetu je u porastu, navedeno je u najnovijem izveštaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).
Voće, konzervisano povrće, mleko u prahu, buter, hrana za bebe, instant kafa, alkohol, napici, konditorski proizvodi i hibridno seme kukuruza su najčešće falsifikovani proizvodi.
Alkoholna pića se najčešće falsifikuju tako što se originalne boce pune nekvalitetnim zamenama.