sreda 7. novembar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Uskoro svi veliki gradovi u Srbiji ugroženi žuticom

Mračna prognoza stručnjaka za zarazne bolesti prof. dr Branislava Tiodorovića

Uskoro svi veliki gradovi u Srbiji ugroženi žuticom

Bolest se, kaže profesor, ni u Nišu nije pojavila tek tako, već je došla iz okolnih mesta gde već duže vreme ima epidemije

NIŠ - Prognoziram da će uskoro svi veliki gradovi u Srbiji biti ugroženi žuticom. Niš je samo prvi od gradova u kojima je došlo do epidemije hepatitisa tipa A, ali ni u Nišu se ova zarazna bolest nije pojavila sama od sebe, nego je došla iz okolnih mesta, u kojima već duže vreme imamo evidentirane epidemije. Na primer, samo u maloj Beloj Palanci, mestu sa desetak hiljada stanovnika, registrovano je više od stotinu obolelih, tako da je za epidemiologe ovakvo stanje u Nišu u neku ruku bilo i očekivano - rekao je juče prof. dr Branislav Tiodorović, član Ekspertskog tima za zarazne bolesti Ministarstva zdravlja.

On je naveo da je jedan od razloga ovako velikog broja obolelih od žutice tipa A i taj što ovako masovnog oboljevanja stanovništva od ove zarazne bolesti nije bilo u poslednjih petnaestak godina.

- Za to vreme naše stanovništvo nije bilo u kontaktu sa virusom žutice tipa A, pa tako nije ni moglo da razvije prirodni imunitet. Sada apsolutno nema mesta panici, nego treba pojačati brigu o opštoj i ličnoj higijeni. Na sednici gradskog Kriznog štaba razgovarali smo i o tome da li sada treba zabraniti javne skupove, sportske manifestacije, ili zatvoriti škole, ali smo zaključili da za tim apsolutno nema potrebe, jer se ova infekcija nikako ne može preneti kapljičnim putem. Put prenošenja je kontakt sa zaraženom osobom, a infekcija se može izbeći pojačanim higijenskim merama. Prema našim podacima, tri četvrtine obolelih su muškog pola, tako da se insistira na pojačanom sanitarnom nadzoru auto-pijace, zelenih pijaca i ugostiteljskih objekata, odnosno mesta na kojima se ova populacija okuplja u najvećem broju - naveo je prof dr Tiodorović.

HEPATITIS A I U LESKOVCU, PROKUPLJU, BEOGRADU...

U Nišu su juče evidentirane 247 osobe sa kliničkom slikom hepatitisa tipa A sa područja grada, a na bolničkom lečenju na Klinici za zarazne bolesti niškog Kliničkog centra zadržana je 41 osoba.
n Na Infektivnom odeljenju leskovačke bolnice smešteno je 25 obolelih od zarazne žutice, a 12 zaraženih su deca od pet do 15 godina. Načelnik Centra za kontrolu i prevenciju Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu Jadranka Krasić izjavila je juče da su na području te opštine od zarazne žutice obolele 142 osobe. Ona je rekla da je epidemija zarazne žutice na području te opštine proglašena pre mesec dana, a da su prvi oboleli od hepatitisa tipa A registrovani još tokom leta.

Žutica se pojavila i u Beogradu, gde je od te zarazne bolesti obolelo petoro dece iz Osnovne škole „Branko Radičević“ u Novom Beogradu.

U Prokuplju trenutno nema obolelih od žutice, ali preti velika opasnost da se ova zaraza prenese iz susednog Niša. Petoro romske dece, koja su bila obolela u Žitnom potoku, pod kontrolom su, i epidemija je odjavljena.

Prema navodima ministra zdravlja Tomice Milosavljevića, od januara do oktobra ove godine na teritoriji Srbije bilo je ukupno 60 epidemija zarazne žutice, koje su prijavljene Nacionalnom centru za kontrolu zaraznih bolesti u Institutu „Milan Jovanović Batut“ u Beogradu. Komentarišući epidemiju žutice u Nišu, Milosavljević je na konferenciji za novinare istakao da je procena epidemiologa bila da u toj porodičnoj epidemiji, koja je krenula početkom septembra, postoji direktno kontaktno prenošenje virusa hepatitisa A i da nema veće opasnosti za prenošenje na širu teritoriju.

Prema njegovim rečima, problem s aktuelnom epidemijom u Nišu je u tome što se u poslednjih nedelju dana pojavio veći broj obolelih osoba koje su se zarazile na različitim mestima i da su preduzete sve protivepidemijske mere da bi se sprečio kontaktni prenos bolesti.

Milosavljević je podsetio da je u Beogradu, od januara do oktobra ove godine, od žutice obolela 117 osoba, najviše u letnjim mesecima - njih 60, kao i da je svaka od tih epidemičnih situacija podrazumevala oko pet obolelih. Milosavljević je takođe rekao da je u Srbiji od 2002. do 2006. godine od hepatitisa A obolelo između 440 i 1.140 osoba.

Komentari

BAS SUPER. SAMO NAM JOS TO TREBA.

Narod je opljackan, nema pare ni sapun da kupi!

postoji vakcina za hepatitis A !! Da li ministar zdravlja jos nije cuo za to ??

Nije ni chudo shto je 3/4 svih obolelih iz mushke populacije kad su statistike utvrdile da jedva 10% mushkaraca pere ruke posle vrshenja male nuzde dok je kod zena taj procenat oko 90 !!!