sreda 7. novembar 2007.
RSS
• Republika Srpska •
Početna > Republika Srpska > Univerzitetsko slavlje

Obeležavanje 32-godišnjice najviše obrazovne institucije u RS

Univerzitetsko slavlje

Univerzitet u Banjaluci osnovan je 7. novembra 1975. godine, kada je u njegovom sastavu bilo pet fakulteta - Ekonomski, Pravni, Elektrotehnički, Tehnološki i Mašinski i tri više škole

BANJALUKA - U okviru obeležavanja 32-godišnjice postojanja i rada Univerziteta u Banjaluci, juče je služena liturgija, paljene su sveće i položeni venci na Spomen-ploču studentima i radnicima Banjalučkog univerziteta koji su stradali u minulom ratu kao pripadnici Studentske brigade. Svetu liturgiju povodom 14-godišnjice stradanja studenata i radnika Banjalučkog univerziteta, ispred Spomen-ploče i u prisustvu brojnih studenata i profesora služio je protojerej Vujadin Novković, a prisutnima se obratio rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić.

Stanić je rekao novinarima da će obeležavanje 32-godišnjice Banjalučkog univerziteta biti nastavljeno danas u 12 časova svečanom akademijom u Banskom dvoru u Banjaluci. U petak i subotu, 9. i 10. novembra, na Filozofskom fakultetu u Banjaluci biće održani naučni skupovi o položaju nauke u savremenim društvenim procesima i o liku i stvaralaštvu Petra Kočića.

Studentska organizacija Univerziteta u Banjaluci povodom Dana Univerziteta organizuje takmičenje studenata u šahu i stonom tenisu, a u petak, 9. novembra, zabavu u Klubu studenata.
Univerzitet u Banjaluci čini 13 organizacionih jedinica sa 46 studijskih programa na kojima nastavu izvode 1.043 nastavnika i asistenta. Na banjalučkom Univerzitetu studira oko 17.000 studenata diplomskih i oko 2.500 postdiplomskih studija. Univerzitet u Banjaluci osnovan je 7. novembra 1975. godine, kada je u njegovom sastavu bilo pet fakulteta - Ekonomski, Pravni, Elektrotehnički, Tehnološki i Mašinski, te tri više škole.

Godine 1992. Univerzitetu se pridružio Poljoprivredni, 1993. Šumarski i Filozofski, 1995. Arhitektonsko-građevinski, 1996. Prirodno-matematički fakultet i 1999. godine Akademija umetnosti.

U okviru Univerziteta postoji Univerzitetska biblioteka i Studentski centar „Nikola Tesla“ sa studentskim domom, smeštajnog kapaciteta 1.120 ležajeva, restoranom, sportskim terenima, računarskim centrom i Klubom studenata.