sreda 7. novembar 2007.
RSS
• Republika Srpska •
Početna > Republika Srpska > Rasterećen kućni budžet porodica

Uručeno 80 paketa pomoći za decu s posebnim potrebama u Čelincu

Rasterećen kućni budžet porodica

ČELINAC - Udruženje za pomoć nedovoljno mentalno razvijenoj deci iz Banjaluke juče je Centru za socijalni rad iz Čelinca uručilo 80 paketa posebno kašaste hrane namenjene deci s posebnim potrebama. Direktor čelinačkog Centra za socijalni rad Grozdan Janković zahvalio je darodavcima na poklonu i naglasio da je reč o vrednoj donaciji jer se na ovaj način rasterećuje kućni budžet porodica koje imaju decu sa posebnim potrebama za koju nije lako obezbediti odgovarajuću hranu.

Prema Jankovićevim rečima, u opštini Čelinac evidentirano je 35 dece s posebnim potrebama od kojih deset pohađa redovnu nastavu, a pet pohađa Centar „Zaštiti me“ u Banjaluci čiji je školski program prilagođen ovim licima. On je naveo da je položaj porodica koje imaju decu sa posebnim potrebama u Čelincu izuzetno težak jer lokalna zajednica ni ovoj deci ni njihovim roditeljima ne pruža nikakav vid usluge niti pomoći iako im je preko potrebna i psihosocijalna podrška i edukativni rad za roditelje.

Deca s posebnim potrebama nisu zastupljena ni u programu Dečjeg vrtića „Neven“. Janković kaže da je vrtić izrazio spremnost za osnivanje vrtićke grupe za decu sa posebnim potrebama, a Centar za socijalni rad je uradio program „Budimo zajedno“, koji je dobio pohvalne ocene od stručnih krugova.
- Nažalost, ni lokalna zajednica ni druge organizacije i ustanove nisu našle načina da sa 9.000 KM pomognu kako bi se ovaj program realizovao - rekao je Janković.