sreda 7. novembar 2007.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Nisam ništa loše rekla o „Delti“

Dijana Marković-Bajalović, predsednik Komisije za zaštitu konkurencije

Nisam ništa loše rekla o „Delti“

Pravo je svakog da tuži, što ne znači da će i dobiti spor. Komisija je nezavisna institucija, ali na ovo telo može da se utiče preko načina kako se predlažu članovi Saveta - kaže predsednik Antimonopolske komisije

BEOGRAD - Rok za izdavanje rešenja o saglasnosti za spajanje „Ce marketa“ i firme „Primer Ce“, odnosno „Delte“ je 30 dana i ističe oko 15. novembra. To je kratko vreme za ponovnu proveru činjeničnog stanja, pa ako do tada ne završimo posao, podnosilac zahteva može da se obrati sudu, a sud da pita Komisiju zašto nije završila posao. U krajnjem slučaju, i sud može da donese odluku o tome da li je zahtev za odobrenje koncentracije firmi „Ce market“ i „Primer Ce“ prihvatljiv - kaže Dijana Marković-Bajalović, predsednik Komisije za zaštitu konkurencije, komentarišući najzanimljiviji slučaj u polemici oko toga da li na srpskom tržištu ima monopola, a povodom odluke Vrhovnog suda da poništi rešenje ove Komisije kojim je odbijen zahtev „Delte“ o koncentraciji, odnosno spajanju „Ce marketa“ i firme „Primer Ce“.

Na šta ukazuju činjenice koje ste proverili u ponovnom postupku?
- One su već utvrđene i naknadni dokazi ukazuju da se nisu promenile.

To znači da „Delta“ opet ne bi mogla da dobije saglasnost?
- Nema ničega što dokazuje da se nešto promenilo.

Zbog čega je kratak rok ako treba da potvrdite prvi nalaz?
- Treba da se ispitaju novi dokazi, a to je analiza Privredne komore Srbije i studija Pravnog fakulteta o statusu „Delte“ na tržištu. Ti dokazi su mogli da se dostave Komisiji i u toku prvog postupka koji je ona vodila, ali nisu, već su dati Vrhovnom sudu.

Da li vas zakon obavezuje da ih uzmete u obzir?
- Da, cenimo ih kao svaki drugi dokaz.

Da li ste se žalili što analize PKS i Pravnog fakulteta nisu dostavljene Komisiji kada je vodila prvi postupak, već samo sudu?
- Sud je uzeo u razmatranje te dve analize kao dopunu tužbe, a nama nisu dostavljene da se izjasnimo o njihovim navodima. Zbog toga ćemo verovatno od republičkog javnog tužioca tražiti da podnese zahtev za zaštitu zakonitosti.

Kako cenite analizu PKS i Pravnog fakulteta?
- O tome sada ne mogu da govorim.

Nagovestili ste da ćete angažovati nezavisnu instituciju koja će napraviti analizu o statusu „Delte“ i drugih firmi na srpskom tržištu.
- To je u proceduri, ugovor još nije potpisan, ne mogu da vam kažem sa kim pregovaramo, zbog njih, ne zbog nas. NJihova analiza ne može da se završi u tako kratkom roku. Kada bude gotova, saopštićemo javnosti kakvo je stanje na tržištu.

Ministar Predrag Bubalo sve češće istupa u javnosti sa teorijom da ne može da stane na stranu onih koji na osnovu proizvoljnog utiska tvrde da na tržištu postoje firme sa dominantnim položajem, već da stručno istraživanje treba da obavi Komisija. Da li to doživljavate kao pritisak?
- Sve je pritisak. I kada mediji pišu o nama.

Medijima je to zanimanje, ali može li se očekivati od ministra da komentariše nešto za šta nije stručan?
- Svi oni upućuju na nas, a mi tražimo da nas puste da radimo svoj posao.

Da li ste upozorili Bubala da prestane da objašnjava šta je „Delta“ i da nalazi opravdanje za tu firmu zato što „ne koristi sve lokale koje poseduje, već ih izdaje“?
- Sve je to banalizovanje. Spekuliše se procentima oko tržišnog udela. To nije jedini kriterijum da li je neko dominantan. Drugo, i kada neko poseduje 40 odsto tržišta, to je samo zakonska pretpostavka, što ne znači i da je automatski monopolista. Isto tako, i kada firma zauzima manje, ne znači da nije dominantna.

Kako komentarišete tužbu „Delte“ protiv predsednice Saveta za borbu protiv korupcije Verice Barać?
- Pravo je svakog da tuži, što ne znači da će i dobiti spor. Naravno da je i to vrsta pritiska.

Da li se nešto promenilo u statusu Komisije na čijem ste čelu. Izmenama zakona najavljeno je da Bubalo želi da vas stavi pod svoj uticaj.
- Još se rade izmene i u ovom trenutku o tome ne bih govorila. Mi smo nezavisna institucija, ali uticaji mogu da budu preko načina kako se predlažu članovi Saveta, preko finansiranja itd. Niko, nijedno telo u suštini nije potpuno nezavisno i ne visi u praznom prostoru iako je formalno nezavisno.

Šta ste utvrdili kad je reč o proizvođačima mleka, da li među njima ima monopolista?
- Još je u toku prikupljanje dokaza. Zahtev za saglasnost uputilo je mnogo firmi, svaki dan stižu nove.

Da li ste kadrovski dovoljno jaki da blagovremeno možete da obradite sve zahteve?
- Trenutno na obradi slučajeva radi devet ljudi, ali planiramo povećanje broja zaposlenih i njihovu obuku za ovu vrstu posla.

Da li se plašite da će vas „Delta“ tužiti?
- Ne znam. Nikad nisam ništa loše rekla o „Delti“.

Ključne reči:

Komentari

Lopovska banda.Sve to treba pohapsiti.Zar nevidite dokle su nas doveli monopolisti .Ako ih puste jos kratko bice jaci od drzave,ako vec nisu!!!!!!

I vi meni posle recite da ova žena ima pojma o čemu priča. Kako ne shvatate da niko nema niti će naći dokaze protiv Delte. Tužno je što primaju platu za to što ne rade apsolutno ništa, a svesni su da neće ni moći.