sreda 7. novembar 2007.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Neće ni romsku radnu snagu

Ministarstvo finansija odbilo sve projekte koje su podneli Romi

Neće ni romsku radnu snagu

KULA - Na konkursu za organizovanje javnih radova, Ministarstvo finansija i regionalnog razvoja odbilo je sve projekte koje su podneli Romi iz Zapadnobačkog okruga. Ova populacija u Zapadnobačkom okrugu nameravala je da organizuje javne radove i edukaciju mlađih pripadnika kod sklapanja brakova i ostvarivanja zdravstvene zaštite, pripremala je poslove za prikupljanje građe za osnivanje Romske biblioteke i poslove na pružanju pomoći izbeglim i raseljenim sunarodnicima. Nije prihvaćen ni predlog da 12 nekvalifikovanih Roma pet meseci ruši iseljene udžerice i uređuje prostor u ciganskoj mahali u Sivcu.

- Nažalost, odbijeni su svi projekti Roma u Vojvodini za organizovanje javnih radova, i zbog toga ćemo posredstvom pokrajinske Kancelarije za inkluziju Roma uputiti protest Ministarstvu finansija i regionalnog razvoja - kaže Mihajlo Đorđević, predsednik Udruženja Roma srednje Bačke.

I pored primetnog nezadovoljstva, mesne zajednice i udruženja Roma u Zapadnobačkom okrugu dobiće novu šansu za organizovanje javnih radova u drugom krugu konkursa za tu akciju, koji je završen ovih dana. Na drugi poziv za javne radove u ovom regionu prijavljeno je 19 projekata, u kojima bi trebalo zaposliti 197 radnika sa evidencije Nacionalne službe zapošljavanja.

Udruženje Roma iz Sonte ponudilo je projekte uklanjanja opasnih supstanci iz Eko-parka i patronažne pomoći starim i nemoćnim osobama. Udruženje „Beli golub“ iz Bačkog Monoštora želi da organizuje javne radove za spasavanje starih kuća od atmosferskih voda, a Kulturno-prosvetno društvo „Moji snovi“ u Somboru namerava da sprovede akciju „Borimo se protiv nasilja“.