sreda 7. novembar 2007.
RSS
• Republika Srpska •
Početna > Republika Srpska > Masakr o kome se ćuti

Obeleženo stradanje 126 pripadnika Vojske RS u Zvorniku

Masakr o kome se ćuti

Nadležna tužilaštva RS i BiH ni posle 15 godina od masakra na Glođanskom brdu nisu podigli optužnice za ovaj ratni zločin

ZVORNIK - Parastosom i polaganjem venaca na spomenik palim borcima u Zvorniku i paljenjem sveća na Glođanskom brdu juče je obeležena petnaestogodišnjica stradanja 126 boraca Vojske Republike Srpske (VRS), koje su 6. novembra 1992. godine ubili pripadnici muslimanskih oružanih snaga. Nadležna tužilaštva RS i BiH ni posle 15 godina od masakra na Glođanskom brdu nisu podigla optužnice za ovaj ratni zločin.

- Iako postoje neoborivi dokazi za masakr koji se dogodio tog dana na Glođanskom brdu, tužilaštva ćute kao da se ništa nije desilo, što je neshvatljivo - rekao je predsednik opštinske Boračke organizacije Zvornik Dragan Milošević i zapitao čime tužilaštva opravdavaju svoj nerad i postojanje.

On je rekao da je prisustvovao identifikaciji i sahrani žrtava sa Glođanskog brda, dodavši da je to bio tragičan događaj.

- Ta smrt nije samo smrt i kraj života u biološkom smislu, kao što se umire ili gine na autoputu, to je nešto više od smrti, jer je većina žrtava izgubila ime i prezime i sahranjeni su pod oznakom NN lice - naglasio je Marković.

Na petnaestu godišnjicu zločina na Glođanskom brdu arhijerejski namesnik zvornički protojerej stavrofor Vidoje Lukić služio je parastos poginulim pripadnicima Zvorničke i Šekovačke brigade VRS ispred centralnog spomen-obeležja u Zvorniku. Vence su položile porodice poginulih i nestalih boraca, te predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS, Boračke organizacije, Kancelarije za traženje nestalih lica, Crvenog krsta i boračkih organizacija iz Zvornika i Bratunca.

Parastosu su prisustvovali akademik Mirko Zurovac iz Beograda, Miloš Marković, autor filma o stradanju vojnika na Glođanskom brdu „Više od zločina“, i LJubiša Ristić iz Glođana, koji živi u Beogradu.
Na mestu stradanja vojnika na Glođanskom brdu dva puta su postavljane spomen-ploče sa natpisom „Ovde je ubijeno 126 boraca VRS“, ali su ih nepoznata lica razbila.

Komentari

A samo bi zelio znati sta su to ta 126 vojnika radila na glodanskom brdu??!!! Kad svi znamo da je to 100% bosnjacko podruclje...

Mozda je to bila samo jedna briljatna vojna akcija ARBiH u koj su stradala 126 srpska vojnika....

Kamenica 100% "bosnjacka"?

Ma sta mi naprica?

I kad pobijete zarobljene ljude opet imate opravdanje. A kad onda dobijete po labrnji kao u Srebrenici onda kukate na sva usta Heeeeeeeelp bazzzzniiiiia pliiiiiiz.

SREBRENICE,SREBRENICE GDJE JE TVOJA RAJA;
AKO BUDEŠ DUBLJE KOPO' VIDEĆES BELAJA!!!!!
NOŽ ŽICA SREBRENICA!!!!
SRBIJA SRBIJA

pa tako ti je to lele moj kad ides da ubijas i teras nevine ljude.... oni su pa cak vojnici. kad ides da se boris u ratu kao vojnik moraz ocekivati da ces biti ubijen, pa tako i oni... samo se pitam koliko je ta brigada VRS ubila i masakrirala nevinog naroda iz i oko zvornika i bratunca. i sad se iskopavaju oni koji pa cak nisu bili vojnici vec civilna lica.
vi bi da te vase zrtve napravite u heroje, jel? nemoj te samo da zaboravite da su ti vasi heroji u sustini agresori, a to sto su ubijeni pa ko im je kriv - sami su hteli da ratuju.....
lele moj, ja jos nigde ne vidjoh narod koji se dici svojim gubitkom... a bogami vi izgubiste sve, pa sad i kosovo... dodje srbija malte ne na beogradski pasaluk