sreda 7. novembar 2007.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Hladni radijatori

Majdanpek ostao bez grejanja usled nedovoljnih zaliha mazuta

Hladni radijatori

U osnovnim školama skraćeni su časovi, a razmišljaju i o smanjenom broj. U Dečijoj ustanovi „Marija Munćan“ pribegli su spajanju grupa i prostorije u kojima borave deca greju grejalicama

MAJDANPEK - Najave da će Majdanpek ostati bez grejanja usled nedovoljnih zaliha mazuta - obistinile su se. Već dva dana radijatori u celom gradu su hladni. U JKP „Komunalac“ nadaju se da će možda dobiti jednu cisternu, što bi bilo dovoljno za tek dan ili dva. Iz ovog javnog preduzeća i dalje apeluju na korisnike koji ukupno duguju 93 miliona dinara da što pre izmire svoje obaveze kako bi grejna sezona mogla biti nastavljena.

Pre oko mesec dana SO Majdanpek je donela odluku o sadužništvu za podizanje kredita od 30 miliona dinara koji bi bili usmereni za nabavku mazuta. Međutim ni to, a ni uplaćenih 10 od obećanih 18 miliona pomoći republičke vlade nije Majdanpečane spasilo zime. Predsednik opštine Dragan Popović naglašava da je lokalna samouprava za poslednja dva meseca „Komunalcu“ prenela 46 miliona dinara.

- Sa 22 miliona pokrili smo ranije kredite ovog javnog preduzeća, a 24 direktno usmerili na izmirenje obaveza prema NIS-u, koje sada iznose oko 11 miliona dinara - kaže Popović.

Direktor „Komunalca“ Vojislav Gicović tvrdi da se ulažu maksimalni napori da se grejna sezona ponovo dovede u normalne okvire.

- Ukoliko uspemo da do danas uplatimo na račun NIS-a bar šest miliona, imaćemo mogućnost nabavke oko 400 tona mazuta što je dovoljno za oko 2 i po meseca grejanja - rekao je Gicović.

Za to vreme, korisnici pokušavaju na neki način da premoste ovu situaciju. U osnovnim školama skratili su časove, ali i ostavili mogućnost da možda i smanje broj časova ukoliko u učionicama bude previše hladno. U Dečijoj ustanovi „Marija Munćan“ pribegli su spajanju grupa i prostorije u kojima borave deca greju grejalicama.

- Ipak, sa druge strane, strahujemo da li će izdržati elektroinstalacija koja nije predviđena za ovaj vid grejanja prostorija. Prošle godine imali smo loše iskustvo kada instalacija nije izdržala, pa smo zato sada na oprezu - kaže Nelica Marković, v. d. direktora dečijeg vrtića.

U majdanpečkoj bolnici, koju nadležni apostrofiraju kao jednog od većih dužnika koji neredovno izmiruje obaveze prema „Komunalcu“, pacijente utopljavaju ćebadima i grejalicama. Juče se živa u termometru spustila do nule, tako da dve trećine Majdanpečana, koliko ih koristi usluge daljinskog grejanja, sa zebnjom očekuju zimu koja samo što nije.