sreda 7. novembar 2007.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Ekonomija - ukratko...

Ekonomija - ukratko...

Virtuelna berzanska igra Folksbanke

BEOGRAD - Folksbanka je organizovala prvu virtuelnu berzansku igru u Srbiji u kojoj će građani moći da isprobaju koje rezultate bi imala njihova ulaganja na berzama u Beogradu, NJujorku i Frankfurtu. Učesnici u igri Folks strit dobiće 100.000 virtuelnih evra za investiranje, a svake nedelje će najuspešniji takmičar, odnosno onaj ko ostvari najveći porast profita, dobiti debitnu karticu Folksbanke sa 1.000 evra, najavili su predstavnici banke. Prijavljivanje za učešće u igri obavlja se slanjem SMS poruke sa nadimkom koji će koristiti i elektronskom adresom na broj 4120. Cena poruke je 400 dinara plus porez na dodatu vrednost. Berzanska igra će trajati do 29. februara, a učesnici će moći da se prijave najkasnije do 31. januara 2008. godine. Glavne nagrade za najuspešnije učesnike su automobil „folksvagen eos“ i put u NJujork za dve osobe.

Od danas skuplje gorivo

BEOGRAD - Gorivo na pumpama od danas će biti skuplje za 2,5 do 3,5 dinara po litru, zavisno do vrste. Bezolovni motorni benzin od 95 oktana i motorni benzin, umesto 86,49 dinara po litru, prodaje se za 88,98 dinara, dok je cena dizela D-2 - 75,35 dinara, prenosi Beta. Litar evrodizela košta 82,07 dinara, a nova cena eko 3 dizela je 78,47 dinara. Ulje za loženje je 68,20 dinara.
Prvo ulaganje

EBRD na Kosmetu

PRIŠTINA - Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj otkupila je za 1,9 miliona evra trećinu deonica privatne firme u Pestovu kod Vučitrna, što je prva investicija te banke na Kosmetu od uspostavljanja Misije UN, prenosi Tanjug. Ta banka je juče saopštila da je otkupila 33 odsto deonica kompanije, jednog od malobrojnih „proizvođača, prerađivača i izvoznika krompira“, ali nije navela ime tog preduzeća. U saopštenju se navodi da će finansijsko ulaganje te banke podržati jačanje kompanije i njenih proizvoda kao izvoznog brenda pod nazivom „Vipa“ u susedne zemlje. Ulaganje će omogućiti kupovinu linije za preradu smrznutog krompira, povećanje površina pod krompirom, izgradnju novog skladišta i kupovinu potrebnih mašina. Direktor EBRD za zapadni Balkan Klaudio Viezoli rekao je da ovaj projekat pokazuje da čak i male profitabilne kompanije sa dobrim poslovnim planovima mogu da budu finansijski podržane od strane EBRD.