sreda 7. novembar 2007.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Dinkić deli građanima po pedesetak evra

Koliko je realan predlog ministra ekonomije o besplatnoj podeli deonica

Dinkić deli građanima po pedesetak evra

Za besplatnu raspodelu postoje akcije koje vrede oko 200 miliona evra, što znači da svaki građanin može da dobije oko 50 evra. Od NIS-a i „Jata“ još oko 100 evra

BEOGRAD - Najava ministra ekonomije Mlađana Dinkića da će četiri miliona građana, koji dosad nisu, uskoro dobiti akcije, odnosno novac od njihove prodaje, daleko je od realizacije, a što je najvažnije, birači neće previše napuniti džepove i kada se ova ideja realizuje. Podelom novca od prodaje deonica iz Privatizacionog registra, koje treba da obavi Akcijski fond, svakom od četiri miliona građana moglo bi da pripadne oko pedesetak evra. Dakle, ni približno kao zaposlenima u Apatinskoj pivari ili „Knjazu Milošu“. Od ove ideje više će profitirati ministar nego narod jer je zgodna za predizborni marketing.

Podela ovog novca, kao i 15 odsto akcija NIS-a, EPS-a, „Telekoma“, Aerodroma „Nikola Tesla“ i „Galenike“ zavise od usvajanje strategije privatizacije, koju je Dinkić takođe pripremio, ali na koju zasad nisu dali saglasnost ni DS, ni DSS, a poznato je da se sa pojedinim rešenjima lidera G17 plus ove stranke ne slažu.

Dinkićevo predstavljanje strategije privatizacije šest javnih preduzeća verovatno je iznenadilo njegove partnere u vladi jer, na primer, u Ministarstvu energetike kažu da o tome nisu obavešteni, a trebalo bi. Posebno iznenađuje Dinkićev tajming jer je svoje planove o najvrednijim firmama u Srbiji izneo u trenutku kada su Tadić i Koštunica na pregovorima o Kosmetu u Beču, a potpredsedniku vlade Božidaru Đeliću su pune ruke posla oko potpisivanja sporazuma sa EU. Đelić je inače pre nekoliko dana za B92 izjavio da postoje velike razlike o budućnosti tri najveća javna preduzeća, NIS-u, EPS-u i „Telekomu“ i da je jedino ovo poslednje najbliže izlasku na berzu. Dinkić je, na primer, za NIS predložio većinsku privatizaciju, iako postojeća strategija predviđa manjinsku.

ŠTA JE SA LOKALNIM FIRMAMA

Princip privatizacije koji je predstavio Dinkić, prema rečima Pavlovića, je da nema principa. Prvo se, kaže on, izdvaja šest preduzeća EPS, NIS, Telekom, Aerodrom, Jat i Galenika, zaboravljaju se druga velika, poput Srbijašuma, Železnice, sva lokalna javna preduzeća, među kojima su neka, poput Beogradskih elektrana ili GSP-a veoma značajna. Među šest izdvojenih, nastavlja on, postoje tri koja su giganti i ne mogu se porediti sa preostala tri ali je za NIS i Jat određena većinska, a za preostala četiri manjinska prodaja.

„TELEKOM“ MOŽE DA PROĐE

Pavlović ističe da je najrealnije da se podele akcije „Telekoma“, kao i da se obavi inicijalna ponuda akcija (IPO) ovog preduzeća. - Menadžment „Telekoma“ je pokazao da ume da upravlja kompanijom i u uslovima jake konkurencije, pa čak i da se širi u regionu. Zato kod ove kompanije ima smisla obavljati IPO i dozvoliti građanima da do 5.000 evra upišu nove deonice, mada se to ne bi moglo reći za EPS, „Aerodrom“ i „Galeniku“, iako je to najavio Dinkić - naglasio je on.

Branko Pavlović, konsultant u privatizaciji, kaže da je loše što i građani i stručna javnost ne mogu pročitati javno šta piše u predlozima Dinkića. Umesto toga, dodaje on, najavljuje se da će se taj dokument pojaviti uskoro pred vladom, a zatim i u Skupštini. Uz ogradu da ne zna šta je konkretno predloženo, Pavlović kaže da je posle Dinkićeve priče više pitanja nego odgovora.

- Ideja prodaje akcija iz Privatizacionog registra, u kome se nalazi po 15 odsto firmi privatizovanih tenderom je najlošija. Ako se zna da u registru ima akcija koje vrede oko 200 miliona evra prostom računicom se dolazi do 50 evra koje može da dobije svaki od četiri miliona građana. Zatim se raspodeljuje po 15 odsto deonica NIS-a, EPS-a, „Telekoma“, Aerodroma, „Jata“ i „Galenike“. Građani od NIS-a i „Jata“ mogu da dobiju još oko stotinak evra, s tim da neće odmah moći njima da trguju, što je paradoks. Najbolje bi bilo da se sve ove deonice sakupe u fond čiji bi akcionari bili građani, čime bi dobili na kraju više novca, ali i mogućnost kontrole javnih preduzeća - objašnjava Pavlović i dodaje da bi ako se ipak usvoje potrebni zakoni novac od akcija iz registra mogao da bude podeljen 2008, a deonice NIS-a i „Jata“ najranije krajem 2008. godine.

Komentari

Koliko vrede akcije uvazenog eksperta?
Ko to zna?

Zašto smo svi u istom paketu? Hoće li i seljaci nama ostalima dati deo svojih njiva? Ili privatnici i njihovi radnici deo svojih preduzeća? Zašto da isto dobije neko ko nikada nije radio i neko ko ima 20 godina radnog staža? Zašto su u paketu radnici preduzeća koja su se privatizovala? Neka svi traže prava kod svojih poslodavaca. Ovaj paket treba da je za radnike državnih preduzeća.