sreda 7. novembar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Deca padaju u nesvest zato što uprava štedi

U zaječarskom Zdravstvenom centru neobično razmeštaju bolesnike

Deca padaju u nesvest zato što uprava štedi

Preseljenjem Dečjeg odeljenja na Opštu hirurgiju, najmlađi pacijenti gledaju stravične prizore umiranja i jauke najtežih bolesnika. Direktor bolnice odgovara da „deca i kod kuće žive sa odraslima“

ZAJEČAR - Medicinsko osoblje Dečje hirurgije Zdravstvenog centra u Zaječaru ovih dana ne krije ogorčenje jer je Uprava bolnice, na osnovu statuta, ovo odeljenje, koje kao samostalno postoji od 1974. godine, preselila na Opštu hirurgiju, među teške pacijente, pa su mališani u pravom šoku zbog okruženja u kome su se našli. Kako smo saznali od zaposlenih koji su insistirali na anonimnosti zbog posledica koje bi mogli da trpe na svojim radnim mestima, deca se sada nalaze u okruženju najtežih pacijenata, starih ljudi, gde se često čuje kuknjava i jauk. Iz tih razloga dežurne sestre ne puštaju decu na hodnik, kako ne bi gledala stravične prizore, već im pažnju zaokupljuju televizijskim programima.

- Pre nekoliko dana je devojčica od 11 godina, koja je operisana od slepog creva, pala u nesvest kada je na hodniku videla pacijentkinju koju je muž iskasapio skalpelom - pričaju zdravstveni radnici.

Uprava je odluku o spajanju Dečje i Opšte hirurgije donela na osnovu odredbe statuta, tačnije ekonomskog momenta, pošto Zaječarski okrug nema 200.000 stanovnika, koliko je potrebno da bi ovo odeljenje postojalo samostalno, već samo 120.000 stanovnika. Činjenica je da se broj dece pacijenata smanjio, ali je ova hirurgija još uvek regionalnog karaktera. Međutim, medicinsko osoblje sa ovog odeljenja smatra da se u životu ne mora strogo držati odredaba statuta, ukoliko su one protivne moralnim i ljudskim načelima.

- Deklaracija svetskog Udruženja dečjih hirurga kaže da dete nije pacijent u malom, već ima potrebu za posebnim medicinskim pristupom - objašnjavaju zdravstveni radnici, koji misle da je ovakvo ponašanje bolničke uprave protivno svim moralnim normama. Osim toga, sam ministar zdravlja Tomislav Milosavljević dao je preporuku da, u slučaju reorganizacije ove službe, Dečja hirurgija obavezno bude uz pedijatriju.
- Zamislite kako se osećaju sva ta deca koja moraju da slušaju jauke i zapomaganja teških, gangrenoznih bolesnika, postradalih u saobraćajnim nesrećama, umirućih, i da gledaju sve te prizore - kažu vidno rezignirani zdravstveni radnici.

- Deci treba u bolnici da bude olakšan boravak, da šetaju, a ne da ih držimo kao u kavezu. Osim toga, operacije se obavljaju u sali za odrasle - dodaju oni.

Dečja hirurgija, čiju je izgradnju pre mnogo godina s 400.000 dolara donirao Unicef i delom opština Zaječar, ovih dana deluje sablasno. Više od 20 kreveta u dečjim boksovima ostalo je prazno, na hirurškoj sali je katanac, a o nedavnom boravku dece u ovoj zgradi govore još samo plišane lutkice koje su ostale da vise iznad kreveta. Čemu će ova zgrada ubuduće služiti zasada je nepoznato.

Na Opštoj hirurgiji za male pacijente opremljena je samo jedna soba sa četiri kreveta, iako pacijente dovoze i iz drugih gradova u Timočkoj krajini. Majke više nemaju priliku da budu uz svoju decu, kao što je to bio slučaj na Dečjoj hirurgiji, a za slučaj da na odeljenju bude više dece, pristupa se krajnje čudnim rešenjima.
- Prošle nedelje je bilo petoro dece, pa su naše kolege situaciju razrešile tako što su iz sobe broj 11 bukvalno isterale jednog starijeg pacijenta i smestile operisano dete - pričaju zdravstveni radnici.

Osoblje Dečje hirurgije je taman obezbedilo sredstva za krečenje i uređenje prostorija, kada je odluka o preseljenju stigla preko noći. Ovim činom nisu uznemireni samo zdravstveni radnici, koji saosećaju sa svojim malim pacijentima, već i roditelji.
Mirko Veljković, direktor Zdravstvenog centra Zaječar, juče je na pres-konferenciji rekao da je preseljenje urađeno po statutu, radi racionalizacije i da nisu narušeni nikakvi principi humanosti.

- Nije tačno da su na Opštoj hirurgiji pacijenti samo starci - kazao je Veljković. - Tamo su uglavnom operisani mladi ljudi. Sve je čisto. Uostalom, deca i kod svojih kuća žive sa odraslima, pa što ne bi bili zajedno i u bolnici.
Novinari su se interesovali kako će sada mala deca ostajati u bolnici bez prisustva majki, što je do sada bio slučaj, i šta će biti ako mala deca padnu sa bolničkih kreveta, na šta je Veljković odgovorio da mu nije poznato da deca padaju s kreveta.

Prema rečima Miodraga Jolića, šefa odseka za Opštu hirurgiju, u prošloj godini je na Dečjoj hirurgiji obavljeno 250 operacija, što nije zanemarljiv broj.