sreda 7. novembar 2007.
RSS
• Republika Srpska •
Početna > Republika Srpska > Da lakše prebrode zimu

Kreće konvoj sa 85 tona humanitarne pomoći namenjenoj Srbima sa KiM

Da lakše prebrode zimu

BANJALUKA - Konvoj od četiri kamiona i pratećih automobila sa humanitarnom pomoći namenjenoj Srbima koji žive u enklavama Kosova i Metohije krenuće danas iz Banjaluke prema Gračanici, najavio je u ime eparhijskog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu stavrofor Jovan Lazičić. Pomoć je prikupljena u okviru akcije Eparhije banjalučke pod nazivom „Kad bi hljeba bilo više“, s ciljem da se Srbima s Kosmeta pomogne da lakše prebrode dolazeću zimu.

Lazičić je na konferenciji za novinare rekao da je prikupljeno 85 tona hrane, od čega 47 tona brašna, sedam tona ulja, 15 tona krompira, četiri tone šećera, kao i velike količine sredstava za higijenu, školskog pribora i slatkiša za najmlađe.

On je dodao da je na žiro-račun, otvoren u ove svrhe, prikupljeno i 9.730 KM i taj novac će bankarskim putem biti prebačen Eparhiji raškoprizrenskoj. Lazičić je rekao da je ova akcija trajala od 11. oktobra do 2. novembra i prvobitno je bilo zamišljeno da se sprovede samo na području Eparhije banjalučke, ali se proširila na celu Republiku Srpsku i pomoć je stizala iz svih gradova i regija, od pojedinaca, ustanova i institucija u RS.

Proto Lazičić je konstatovao da je akcija uspela „iznad očekivanja“, izrazivši zahvalnost svim darodavcima koji su učestvovali s ciljem pružanja pomoći srpskom narodu koji na Kosovu živi u veoma teškim uslovima. Ovakva akcija je bila organizovana i u proleće ove godine kada je prikupljeno i dostavljeno više desetina tona humanitarne pomoći.