sreda 7. novembar 2007.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Bezbednost građana na poslednjem mestu

Kradljivci kablova haraju Beogradom, a ministarstva pravde i telekomunikacija nikako da se pozabave pooštravanjem zakonskih sankcija

Bezbednost građana na poslednjem mestu

Krađa kablova na komunikacionim i saobraćajnim vezama ugrožava sigurnost i normalan život građana, ali Ministarstvo telekomunikacija ima preča posla, dok resor pravde i ne pomišlja da uvede strože sankcije

Očigledno ne hajući preterano za bezbednost svojih sugrađana, kradljivci kablova ovoga puta su telekomunikacione zamenili napojnim kablovima kod semafora. Naime, po treći put za samo mesec i po dana u novobeogradskoj Ulici Vladimira Popovića semaforska instalacija bila je meta kradljivaca.

Međutim, mnogo je opasnije to što o ovome problemu ne haju ni nadležni organi, pre svega ministarstva telekomunikacija i pravde, koja bi trebalo da preduzmu inicijativu kako bi Skupština Srbije po hitnom postupku pooštrila zakonske sankcije za kradljivce kablova. Ovoga puta ugrožena je bezbednost u saobraćaju jer semafori ne rade, dok su ranije desetine hiljada pretplatnika ostajali bez telefonskih i Internet veza. Iako je celokupna javnost proteklih meseci bila složna da je neophodno pooštriti sankcije za ove lopove, to očigledno nije na umu nadležnih.

Naime, pre nekoliko nedelja, redakcija Glasa poslala je pitanja Ministarstvu telekomunikacija kako bi nas obavestili da li su bilo šta preduzeli o pokretanju inicijative parlamentu o podizanju kazni za lopove koje kradu kablove. Međutim, u ovom organu očigledno su procenili da nije potrebno da nam dostave odgovore, a po svemu sudeći i ne haju za probleme desetine hiljada građana. Tom prilikom, iz Ministarstva telekomunikacija, zbunjeni zašto se uopšte njima i obraćamo, samo su nas uputili na Ministarstvo pravde. Nažalost, u resoru pravde ista je priča. Iako smo juče poslali pitanja u vezi pooštravanja sankcija za kradljivce bakarnih instalacija, odgovore nismo dobili.
O ovom problemu samo brine preduzeće koje može jedino da otkloni kvar na terenu i nadoknadi milionsku štetu - JKP "Beograd put". Miloš Janković, izvršni direktor "Beograd puta", trenutno ne vidi način kako tome stati na put jer, prema njegovom mišljenju, pitanje represije i strože kaznene politike ne rešava problem.

A KAD ZAIGRA MEČKA PRED VRATIMA?

Krađa kablova smatra se kao sitna krađa, za koje su kazne više nego blage. Nažalost, ni ovoga puta iz Ministarstva pravde nisu našli za shodno da nam daju izjavu. Nadamo se da će se neko pozabaviti i ovim pitanjem kada nestanu kablovi u Nemanjinoj 22-26, pa radnici Ministarstva ostanu nekoliko sati bez telefonskih linija.

MILIONSKA ŠTETA

Iako je prilikom prve krađe nestalo 1.000 metara, u drugoj 300, a pre dva dana je napojni kabl "samo" presečen, parcijalna zamena nije moguća, nego je neophodno promeniti svih hiljadu metara instalacije tako da je u sva tri slučaja materijalna šteta bila identična.

- Vrlo dobro se zna iz koje socijalne kategorije su kradljivci kablova, međutim, niko ne govori o kažnjavanju privatnih preduzeća i topionica koje prilikom otkupljivanja ne pitaju za njegovo poreklo. Takođe, postavlja se pitanje zašto građani ćute kada vide počinioce na delu i ne prijave ih policiji - rekao je Janković, naglašavajući da je pitanje dana kada će neko izgubiti život zbog toga i da će tada svi uperiti prstom na ovo preduzeće, zato što su semafori i šahte sa kojih redovno nestaju poklopci, u njihovoj nadležnosti.

Postavljanje posebnih bezbednosnih ključeva jedan je od planova "Beograd puta" kako bi sprečili učestale krađe kablova. Međutim, u ovom momentu ne postoji mogućnost da se zamene sve šahte u prestonici.

- Bojim se da bi kradljivci brzo pronašli način kako bi obijali bezbednosne ključeve koje planiramo da stavimo na šahte i da to nije dugoročno rešenje. Beograđani moraju da shvate da su oni ti koji, kao poreski obveznici, iz svog džepa plaćaju štetu koja bude pričinjena prilikom svake krađe i da samo zajedničkim snagama možemo stati na put ovoj vrsti razbojništva - izjavio je Janković.
Pošto je bezbednost saobraćaja u ovom delu grada zbog učestalih krađa napojnih kablova poprilično ugrožena, zainteresovalo nas je šta je Sekretarijat za saobraćaj preduzeo. Međutim, prema rečima jednog od zaposlenih, to nije u njihovoj nadležnosti jer oni "samo daju nalog gde će da se postavi semafor, a onog trenutka kada inspekcija da dozvolu da se semafor pusti u rad, on se daje u nadležnost JP "Beograd put".

Komentari

Mislim da je apsurdno da se stavljaju bilo kakvi bezbednosni kljucevi. Skidaju se sahtovi, poklopci sa bandera, tako da zice ostanu da vire....uzas. Jednostavno, lencuge koje rade ovakve stvari treba poslati na 'dobrovoljni prisilni rad' u neki rudnik na par meseci, pa ce shvatiti da im se vise isplati da rade na gradilistu za nadnicu nego da se ovako ponasaju. A one koji otkupjuju kablove, sahtove, spomenike - u zatvor na malo duzi period. Besmisleno je da mi sada krenemo da stavljamo katance na sve sto treba da bude imovina u javnom vlasnistvu... ili bar pristupacna bilo kome. Mislim da ovde nema potrebe da se popusta 'socijalnom momentu' jer se na suprotnoj strani nalaze jos jaci razlozi - ljudski zivoti.

Gledao sam neki dokumentarac iz Kenije, kako tamo resavaju te probleme. prica jedan bivsi lopov kako je krao, ali sad vise ne krade nego radi. I pita ga novinar zasto. Ovaj kaze gledao je kako su mu uhvatili prijatelja lopova dok je krao. A onda su ga zavezali i stavili automobilsku gumu oko njega a onda zapalili. Poruka je prenesena.
A prica i drugi crnac koji je zapalio tog lopova: kaze, ne isplati se da zoves policiju, potplatice ih, pa ce ovaj lopov izaci na slobodu. Ovako je sigurnije.