petak 7. septembar 2007.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Francuzi spremaju diplomatsku ofanzivu

Kušner i Sarkozi najavili novu francusku politiku u Ke D’Orseju

Francuzi spremaju diplomatsku ofanzivu

Ministarstvo spoljnih poslova pretvaraju u „ministarstvo globalizacije“

Francuski predsednik Nikola Sarkozi je krajem avgusta pismeno zatražio od svoga ministra spoljnih poslova Bernara Kušnera da izvrši „neophodnu reorganizaciju“ francuskih državnih međunarodnih emitera kao što su TV5, Frans 24 i Radio Frans Internasional, prenosi agencija AFP. Sarkozi se požalio da, sa manje-više istim resursima, Bi-Bi-Si ima mnogo veću vidljivost i uticaj nego francuski globalni mediji. Kušner je, obelodanivši novu medijsku ofanzivu na godišnjem sastanku francuskih ambasadora u Ke D’Orseju, izjavio da će predlog „približavanja“ (centralizovane koordinacije) ove tri stanice biti napravljen do kraja godine, dodavši da jedna od ideja u opticaju da se, po ugledu na britanskog konkurenta, stvori veliki zajednički Internet portal.

Reorganizacija medija je samo jedan od novih ambicioznih poteza francuske diplomatije. Sarkozi je od Kušnera takođe zatražio i da svoje Ministarstvo spoljnih poslova „pretvori u ministarstvo globalizacije“, instituciju koje bi Francuskoj „povratila njenu punu ulogu u svetu i Evropi“. Kako će se ovi „globalni“ interese uskladiti sa „francuskim“, ostaje da se vidi. I sam Kušner je sa žaljenjem konstatovao da Francuska „već odavno nije prvorazredna sila“, a Sarkozi je, pozivajući na „racionalizaciju“ državnih resursa u inostranstvu od Kušnera zatražio da sačini „belu knjigu“ do kraja juna 2008. o reformama i reorganizaciji koje treba preduzeti u MIP-u koji, nesrazmerno svome uticaju, ima drugu na svetu diplomatsku mrežu - posle SAD. Kako Francuska misli da ovo izvede?

Sarkozi je pozvao da se oformi „nova politika saradnje i razvojne pomoći“, koja bi se koncentrisala na „geografskim i sektorskim prioritetima“, uključujući Afriku.

U svom obraćanju ambasadorima, Kušner je izjavio da želi da francuske ambasade postanu „centri za ljudska prava“ i pozvao ambasadore „da prionu na rad odbrane ovih vrednosti“, ne precizirajući o kojim vrednostima je reč. Bivši „doktor bez granica“ i zagovornik „prava na humanitarnu intervenciju“ pojasnio je da „kada se radi o ljudskim pravima, ono što je bitno je - efikasnost“, priznajući da ovo znači „diskurs koji se menja prema situaciji“ i zemljama na koje se primenjuje. Inače, integralni tekst Kušnerovog govora i Sarkozijevog pisma se nalaze na veb sajtu francuskog Ministarstva spoljnih poslova. „Mi se moramo pokazati kao savetnici i prijatelji, a ne kao imperijalisti,“ naznačio je Kušner.

Ovaj bivši guverner našeg kosovskog protektorata je, takođe, obrazložio i ideološku podlogu za ove nimalo naivne poduhvate francuske diplomatije. „Uspostavlja se jedna kriza američke dominacije,“ izjavio je Kušner u svom završnom govoru na 15-godišnjoj konferenciji francuskih ambasadora krajem prošlog meseca. „Po mom mišljenju, ona će trajati duže nego što ljudi misle. Mi moramo ovo uzeti u obzir. Mi treba da se nosimo sa ovim dugoročnim poteškoćama kod naših američkih prijatelja,“ savetuje Kušner. „Ovo nije prilika za nas i hajde da je odmah ne zaskočimo,“ nastavio je on pazeći da ne potakne zazor svojih prekoatlantskih partnera, „već mislim da Francuska mora profitirati ako podržava svoje američke prijatelje, a mora profitirati i od same otvorenosti koje mi pokazujemo“.

Inače, sumnje u ovu francusku „otvorenost“ su porasle, nakon što je obelodanjeno da su francuski posrednici - tokom pregovora sa Libijom o puštanju bugarskih medicinskih radnika osuđenih na smrt zbog širenja side među libijskom decom - sa Libijom potpisali vojni ugovor vredan oko 400 miliona dolara. Ke D’Orsej je, posle velikog odugovlačenja, taktiziranja i ogromnih pritisaka, konačno priznao da je u pregovorima sa Libijom imao i druge motive osim odbrane ljudskih prava.

Da li su najave Francuza prazne reči ili ne, ostaje nam da vidimo. U svakom slučaju, Francuska je, u našem slučaju već nagovestila kurs svoje politike. Prilikom nedavne posete Prištini, francuski ministar odbrane Erve Moren, u subotu je izjavio u „ekskluzivnom“ intervjuu za Koha ditore da je nezavisnost Kosova „neizbežna“.

Da podsetimo, međunarodna civilna administracija u posleratnom kosovskom protektoratu je u svom ključnom periodu bila poverena upravo sadašnjem francuskom ministru Bernaru Kušneru - od 15. jula 1999. do 21. januara 2001. godine. On se tu, pored ignorisanja otimačine imovine države Srbije i kosovskih Srba, između ostalog proslavio i nasilnim uvođenjem skupe Alkatelove mobilne telefonske mreže preko Monaka (međunarodni pozivni broj 377) bez obzira na mnogo bolju ponudu nemačkog Simensa.