utorak 7. avgust 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Udžbenici za peti razred od 15. avgusta

Udžbenici za peti razred od 15. avgusta

BEOGRAD - Udžbenike za peti razred osnovne škole Zavod za udžbenike i nastavna sredstva odštampaće do 15. avgusta i tada će početi njihova prodaja, a ostali izdavači još nisu dobili dozvolu za štampanje tih knjiga.
Nastavni plan i program za peti razred objavljen je krajem jula, a po važećem zakonu samo Zavod ima dozvolu za štampanje tih udžbenika. Privatni izdavači čekaju konkurs i Pravilnik o ogledu, a u Ministarstvu prosvete kažu da će konkurs biti raspisan uskoro. Međutim, dok početka nove školske godine ostalo je još dvadesetak dana i mala je verovatnoća da će privatni izdavači uspeti do 1. septembra da odštampaju svoje knjige za petake.

- Ostalo je malo vremena do početka školske godine i ne verujem da ćemo uspeti da pripremimo knjige za petake. Ova školska godina je izgubljena i najverovatnije ćemo tek od sledeće godine imati udžbenike za peti razred. Program je postao javan tek krajem juna i naši autori sada usklađuju pripremljene udžbenike s programom. Kreativni centar priprema udžbenike za srpski jezik i matematiku - kaže Natalija Panić, urednik u izdavačkoj kući Kreativni centar.

Udžbenici za ostale razrede mogu se kupiti u knjižarama, ukoliko već nisu nabavljeni putem pretplate. Izdavači apeluju da se za kupovinu ne čeka početak školske godine, kako bi se izbegle gužve.