utorak 7. avgust 2007.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Srbija čeka Prelazni sporazum sa Unijom

Srbija čeka Prelazni sporazum sa Unijom

BEOGRAD - Potpisivanje Prelaznog sporazuma Srbije sa Evropskom unijom omogućiće primenu delova Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i pre njegove ratifikacije, rekla je danas Tanjugu direktorka Kancelarije za pridruživanje EU Tanja Miščević.

- Procedura ratifikacije Sporazuma je dugotrajna i složena jer pored saglasnosti Evropskog parlamenta zahteva i ratifikaciju sporazuma u svim državama članicama po njihovim unutrašnjim procedurama. Da se ne bi čekalo na stupanje na snagu Sporazuma, Srbija će sa Unijom potpisati Prelazni sporazum koji će omogućiti primenu dela Sporazuma, rekla je ona.

Miščevićeva je navela da se Prelazni sporazum potpisuje paralelno sa Sporazumom da pokriva razdoblje do njegovog stupanja na snagu i omogućava brzo stupanje na snagu odredbi sporazuma vezanih za liberalizaciju trgovine i pitanja usko vezanih za trgovinu.

Prema njenim rečima, Prelazni sporazum ne zahteva složenu proceduru ratifikacije kao Sporazum, već se samo prihvata od strane država članica u Savetu ministara, dok se od Evropskog parlamenta traži saglasnost za njegovu primenu.

Govoreći o toku pregovora o Sporazumu, Miščevićeva je rekla da je ostala još jedna tehnička runda pregovora između srpskog pregovaračkog tima i Evropske komisije koja će biti održana oko 10. septembra.

Ona je navela da će predmet pregovora u okviru te runde biti završetak utvrđivanja lista industrijskih proizvoda i perioda u kojem će biti ukinute carine na njih.
Dve strane će, kako je rekla, pregovarati i o trgovini proizvodima sa velikim procentom šećera i tarifnim linijama za primarne i obrađene poljoprivredne proizvode.

- Posle te tehničke runde sledi parafiranje sporazuma. Bilo bi sjajno da do septembra parafiramo sporazum, što zavisi od procedure nakon tehničke runde, odnosno pojedinačnih zahteva država članica prema Evropskoj komisiji. Ako države članice budu imale dosta značajne zahteve vezane za Sporazum sa Srbijom, onda moramo ponovo da uđemo u proces dogovaranja, ukazala je Tanja Miščević.
Pregovori o SSP počeli su 10. oktobra 2005. godine, a bilo je predviđeno da traju do novembra 2006. godine. Zbog nedovoljne saradnje sa Tribunalom u Hagu, pregovori su prekinuti 3. maja 2006. godine, a ponovo su otvoreni 13. juna ove godine.

Ključne reči: