utorak 7. avgust 2007.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Potomci Rahmanjinova u postojbini kompozitora

Potomci Rahmanjinova u postojbini kompozitora

muzika
VELIKI NOVGOROD - Potomci ruskog pijaniste i kompozitora Sergeja Rahmanjinova (1873-1943) posetili su postojbinu svog pretka, Novgorodsku oblast, na severozapadu Rusije, i poklonili administraciji Novgoroda originale i kopije pisama i fotografija muzičara, prenosi Tanjug.

- Praunuka Rahmanjinova Natalija Vanamejker-Havijer, koja s članovima porodice boravi u Rusiji, predala je gradu desetine fotografija Rahmanjinova snimljenih krajem 19. i početkom 20. veka, među kojima ima i kopija i originala - saopštio je predstavnik administracije.

Prema rečima potomaka muzičara, koji se ubraja među najveće virtuoze svog doba, te fotografije nikada ranije nisu objavljivane.
Predati materijali biće čuvani u ustanovama kulture koje nose kompozitorovo ime, u koledžu umetnosti, Dečjoj muzičkoj školi i Centru muzičke kulture.

Rahmanjinovljevi potomci žive u Kostariki, a nameravaju da obnove porodičnu kuću na imanju blizu Novgoroda koja je srušena u Drugom svetskom ratu. Natalija Vanamejker-Havijer, njen sin Džordan i suprug Džefri članovi su međunarodnog Društva Rahmanjinova čije je sedište u Londonu.

Sergej Vasiljevič Rahmanjinov rodio se u mestu Semjenovo, u Novgorodskoj guberniji. Detinjstvo je proveo na porodičnom imanju Onjeg blizu Velikog Novgoroda koje je kasnije često obilazio.
Muzika Rahmanjinova prožeta je elegičnim akcentima koji katkada prelaze u izrazitu melanholiju. Najpoznatija su mu klavirska dela oblikovana pod uticajem Lista i Šopena. Među njima su „Rapsodija na Paganinijevu temu“, „Elegični trio“, „Ostrvo mrtvih“, „Proleće“ i „Zvona“.