utorak 7. avgust 2007.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Pogled s Kalemegdana

Premijera predstave prema tekstu Vladimira Velmar Jankovića

Pogled s Kalemegdana

Premijera predstave prema tekstu Vladimira Velmar Jankovića
BEOGRAD - Predstava „Pogled s Kalemegdana“, koja će premijerno biti izvedena 10. avgusta na Beogradskom letnjem festivalu, zasnovana je na čuvenom tekstu Vladimira Velmar Jankovića (1895-1976), a zamišljena je kao postdramski esej koji analizira srpsko društvo i čoveka, njegova previranja i dileme, postavljajući pitanje o prošlosti, stvarnosti i budućnosti Srbije i Beograda.

- Ova predstava postavlja pitanje da li je srpska istorija stvorila jedan određeni mentalitet sa kojim Srbi i danas teško biraju društvenu i ličnu orijentaciju i put. Za postavku predstave bitna je bila uloga dramaturga Slavenke Milovanović, jer se radi epohalnom književnom eseju Velmar Jankovića, jednog od predstavnika intelektualne elite predratnog Beograda - rekla je rediteljka Ivana Vujić.

Prema njenim rečima, ideja autorskog tima jeste da kroz tekst dramskog pisca, pripovedača, esejiste i svestranog intelektualca Vladimira Velmar Jankovića o kretanju beogradskog duha kroz vekove podseti savremene žitelje prestonice na značaj Kalemegdana u istoriji, tradiciji i kulturi Beograda i Srbije.
Tekst „Pogled s Kalemegdana - ogled o beogradskom čoveku“, napisan 1936. godine, a objavljen 1938, doživeo je kao štampani tekst tri izdanja u više hiljada primeraka, ali do sada, iako se smatra kultnom knjigom beogradske kulturne javnosti, nije doživeo bilo kakav oblik scenskog prikazivanja.
NACIONALNE SELEKCIJE VIDEO-RADOVA

U okviru Vizuelnog programa Belefa u bašti ispred Vojnog muzeja sutra uveče biće predstavljen Internacionalni projekat Upgrade koji će kroz nacionalne selekcije pokazati najnovija video-ostvarenja.
Projekciji video-radova nezavisne onlajn globalne mreže, na kojoj u ovom trenutku postoji više od 20 čvorova na svetu među kojima su Amsterdam, Beograd, Boston, Karakas, Čikago i Vankuver, pridružiće se i selekcija azijskog video-filma.

Autorska prava na izvođenje te predstave, kritikovane u doba uspona komunizma kao nazadno i desničarsko delo, dobijena su od Svetlane Velmar-Janković, poznate beogradske književnice i ćerke Velmar Jankovića, dramskog pisca, pripovedača, esejiste, kritičara, psihologa i prevodioca, koji je, kao i mnogi intelektualci Srbije, napustio Srbiju i živeo u egzilu u Španiji.

Selektor pozorišnog programa Belefa Boban Jevtić rekao je da je uvrstio predstavu „Pogled s Kalemegdana“ u program, jer je smatrao da je potrebno da postoji i neki pogled unazad kojim bi bio uspostavljen kontinuitet sa prošlošću, a „Kalemegdan je nulta tačka gde se presecaju Istok i Zapad“.

Glumica Danica Ristovski, kojoj je to deseta predstava sa Ivanom Vujić, istakla je da „Pogled s Kalemegdana“ u svakom pogledu „uzvišuje svoje aktere i kao umetnike i kao ljude“, nudeći „istinsko vraćanje korenima i naše istorije i nas samih lično“.
- Divimo se stalno svetskim spomenicima, a često zaboravljamo da se pred nama nalazi jedan veličanstveni spomenik. Predstava će uzvisiti Kalemegdan i staviti ga na mesto koje mu pripada - istakla je Danica Ristovski, koja tumači u predstavi samog Jankovića.

U predstavi, čije su reprize 11. i 12. avgusta, igraju i Ivana Jovanović, Kosta Bunuševac, koji je i scenograf, Igor Ilić, Dunja Mahorčić, Jelena Dimitrijević, Bojan Dimitrijević, Bojana Mitrović, Tijana Prendović...

Ključne reči: