utorak 7. avgust 2007.
RSS
• Republika Srpska •
Početna > Republika Srpska > Odložio gladovanje

Ratni vojni invalid prekinuo štrajkuje glađu ispred opštine

Odložio gladovanje

Ratni vojni invalid Jadranko Inđić prekinuo je štrajk glađu pošto je postigao dogovor sa predstavnicima opštine Zvornik da se preispita njegov predmet o rešavanju stambenog pitanja
ZVORNIK - Jadranko Inđić (39), sedamdesetpostotni ratni vojni invalid, prekinuo je štrajk glađu, pošto je postigao dogovor sa predstavnicima opštine Zvornik da se preispita njegov predmet o rešavanju stambenog pitanja. Zamenik načelnika opštine Zvornik Boško Milić rekao je novinarima da je sa Inđićem dogovoreno da prekine štrajk glađu jer će do sutra opštinska Komisija za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih kategorija preispitati ovaj predmet.
- Ukoliko se utvrdi greška u bodovanju ove komisije, ona će biti ispravljena - rekao je Milić.

On je dodao da će predstavnici opštine Zvornik obići Inđića i njegovu trinaestogodišnju ćerku da se upoznaju u kakvim uslovima žive, ističući da je ovaj ratni vojni invalid upoznat o pravima koje može da ostvari putem Centra za socijalni rad.

Inđić je juče započeo štrajk glađu ispred zgrade opštine Zvornik jer ga opštinska Komisija za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih kategorija nije uvrstila na bodovnu listu za dodelu pomoći za stambeno zbrinjavanje.
Inđić, invalid pete kategorije, kaže da se prijavio na Konkurs za dodelu pomoći i priložio svu potrebnu dokumentaciju, ali da je odbijen uz obrazloženje da nije samohrani roditelj koji se stara o detetu do jedne godine, kao i da je sposoban za rad, ali nezaposlen.

- Moja ćerka ima 13 godina i brinem se sam o njoj od njene prve godine, a imam i potvrdu od Centra za socijalni rad da sam samohrani roditelj, što bi trebalo da bude dovoljno, s obzirom na to da u konkursu tako i piše i nigde se ne navodi da dete treba da bude mlađe od jedne godine, priča Inđić sa suzama u očima. On kaže da je sa 24 godine postao invalid.

- Izbeglica sam iz Sanskog Mosta, ovde sam od 1992. godine i majka sam i otac svom detetu, a niko mi ne pomaže iako nas dvoje živimo u jednoj kancelariji koju su nam ustupili „Zvornik putevi“, pošto je izgorela baraka u kojoj smo živeli. U kancelariji nema ni mokri čvor, a penjemo se požarnim stepenicama u naš privremeni dom i uvek brinem da ne padnemo sa njih - kaže Inđić dok mu brada drhti od nemoći da svojoj jedinici obezbedi pristojan dom.
On sumnja u iskrenost ljudi koji su pravili bodovnu listu i tvrdi da su sredstva za građevinske pakete dobijali i oni koji imaju kuće ili stanove, dok on na dobijenom placu u naselju Ekonomija ne može da gradi kuću jer nema mogućnosti da kupi materijal od invalidnine od koje žive.

U Odeljenju za boračko-invalidsku zaštitu kažu da se na konkurs javilo oko 70 kandidata za stambeno zbrinjavanje, dok je pomoć dobilo deset invalida iz prve prioritetne grupe, te da se Inđić nalazi u drugoj koja se ne može rešavati od budžetom predviđenih 50.000 KM. Po propisima, Inđić ima pravo žalbe načelniku opštine Zvornik putem ovog odeljenja.

Ključne reči: