utorak 7. avgust 2007.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Odbrana Milutinovića: Optužbe neosnovane

Odbrana Milutinovića: Optužbe neosnovane

HAG - Odbrana bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića najavila je juče pred Haškim tribunalom da će dokazati da su neosnovane optužbe protiv Milutinovića za ratne zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine, javlja Beta U uvodnoj reči, branilac Judžin O’ Saliven, koji je rekao da Milutinović nije kriv, naveo je da je Milutinović pre i tokom rata na Kosovu od marta do juna 1999. „radio na dobrobit svih građana Srbije“, uključujući i kosovske Albance, „tražeći kompromisno i mirno rešenje“ za kosovsku krizu.

- Milutinović veruje da su optužbe protiv njega neosnovane i pogrešno usmerene, da će dokazi odbrane pokazati da on nije kriv i da ćete ga osloboditi, kazao je O’ Saliven, obraćajući se sudskom veću predsedavajućeg Ijana Bonomija.

Branilac je naznačio da u vreme obuhvaćeno optužnicom Milutinović, kao predsednik Srbije, nije imao nikakva ovlašćenja ni moć da komanduje bilo kojom jedinicom policije Srbije ili Vojske Jugoslavije koje su delovale na Kosovu.
Po rečima O’ Salivena, Milutinović je, pored toga,“osoba koja nije bila sposobna da učini zločine za koje je optužen“, zato što „nikada nije imao sklonosti ka nasilju i uvek je težio kompromisu i dijalogu“.

Kao jedan od dokaza za to, branilac je naveo da se Milutinović usred NATO bombardovanja Srbije i SR Jugoslavije, 24. aprila 1999, u Prištini sreo sa liderom kosovskih Albanaca Ibrahimom Rugovom.
- Oni su tada potpisali zajedničku deklaraciju i pozvali na okončanje neprijateljstava i uspostavljanje dijaloga za iznalaženje mirnog rešenja, podvukao je O’ Saliven.

On je kao „neodrživ“ i „protivan zdravom razumu“ odbacio navod optužnice da su Milutinović i delegacija SRJ i Srbije „opstruirali“ pregovore u Rambujeu i Parizu početkom 1999, izazivajući NATO bombardovanje da bi sproveli cilj „zajedničkog zločinačkog poduhvata“ i proterali većinu Albanaca sa Kosova.
- Okriviti srpsku delegaciju za propast pregovora je obmanjivanje, naglasio je O’ Saliven, napominjući da postoje dokazi da je pregovarački tim iz Beograda, uključujući Milutinovića, u Rambujeu prihvatio politički deo sporazuma, koji su Albanci odbili i izrazio spremnost da u Parizu pregovara o njegovoj primeni i međunarodnom prisustvu na Kosovu.

Ključne reči: