utorak 7. avgust 2007.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Novi status za bisere arhitekture

Deset zdanja u prestonici dobilo status spomenika kulture

Novi status za bisere arhitekture

Odlukom Vlade Srbije kulturna dobra postala su i Pravni i Tehnički fakultet, Studentski dom „Kralj Aleksandar Prvi“, zgrada u kojoj je Ministarstvo saobraćaja...
Pored mnogobrojnih spomenika kulture, koji i danas svedoče o razvijenoj civilizaciji i kulturi na tlu Beograda, taj status od početka avgusta krasi i niz drugih objekata u prestonici. Odlukom Vlade Srbije, koja je doneta na sednici 2. avgusta, zgrade Pravnog i Tehničkog fakulteta, Studentski dom „Kralj Aleksandar Prvi“, Ministarstvo saobraćaja, hotel „Avala“, dom Vračarske štedionice, kuće Flašar, pukovnika Elezovića na Vračaru, trgovca Dušana Lazića, kao i vila Stevke Milićević na Savskom vencu proglašeni su za spomenike kulture.
Stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture, svojim istraživanjima, procenili su da pomenuti objekti imaju veliki značaj za glavni grad.

- Zgrada Pravnog fakulteta se izdvaja kao prva građevina namenski građena za potrebe Pravnog fakulteta. Ona je delo arhitektonsko-urbanističkih vrednosti koja u značajnoj meri artikuliše širi prostor kojim započinje deo kompleksa fakultetskih objekata. Osnova zgrade ima oblik zaobljenog trougla, dok ceo korpus građevine deluje veoma dinamično zbog sučeljavanja kubičnih i zaobljenih formi koje se neprekidno smenjuju - rekla je Lidija Kotur, portparol Zavoda za zaštitu spomenika kulture.
„LOLA“, NAJSTARIJA NA BALKANU
„Kralj Aleksandar Prvi“, poznatiji kao „Lola“, najstariji je studentski dom na Balkanu. Otvoren je 1. aprila 1928. godine na inicijativu kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, kada je useljeno 490 studenata iz svih krajeva Kraljevine SHS. Zgrada studentskog doma sagrađena je prema projektu ruskog arhitekte Georgija Pavloviča Kovaljevskog 1927/28. godine.

GESTAPO NA  PRAVNOM FAKULTETU
Današnja zgrada Pravnog fakulteta, čija je izgradnja započela 1937. godine po projektu dekana Tehničkog fakulteta profesora Petra Bajalovića, završena je i useljena u jesen 1940. godine, neposredno uoči Drugog svetskog rata. Tu je preseljena i biblioteka Pravnog fakulteta, koja je imala za to vreme impresivan knjižni fond od preko 36.000 primeraka, predstavljajući najveću pravnu biblioteku na Balkanu.     
Tek useljena zgrada Pravnog fakulteta oštećena je tokom aprilskog bombardovanja Beograda 1941. godine, a rad na fakultetu je bio obustavljen. U zgradu je useljena komanda Gestapoa za celu Srbiju, a biblioteka je, naravno, za sve bila nedostupna.


Dom Vračarske štedionice je značajno delo arhitekte Danila Vladisavljevića, realizovan na principima akademizma, koji je bitno uticao na razvoj arhitekture Beograda krajem 19. i početkom 20. veka.
- Kuća Flašar je u Ulici Kornelija Stankovića 16. Podignuta je 1932. godine prema projektu arhitekte Milutina Borisavljevića. Precizna izrada detalja njene spoljašnjosti, lakoća perceptivnosti i harmoničan odnos jasno proporcionisanih delova i celine, glavne su karakteristike ostvarene u njenoj arhitekturi, koja se s pravom smatra jednim od najznačajnijih ostvarenja u celokupnom Borisavljevićevom stvaralaštvu - objašnjava Koturova.

Zgrada Ministarstva saobraćaja, u Nemanjinoj 6, građena je prema projektu arhitekte Svetozara Jovanovića od 1927. do 1931. godine. U okviru zgrade je i Železnički muzej koji je osnovan 1950. godine. Spada u vrhunska ostvarenja postakademizma u Beogradu između dva svetska rata.

Ključne reči: