utorak 7. avgust 2007.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Al Kaida opet preti

U Iraku juče poginulo više desetina civila - 28 u jednom napadu

Al Kaida opet preti

Nastavićemo da vas napadamo u zemlji i inostranstvu, kao što vi napadate nas, poručio američki terorista svojoj vladi

Najmanje 36 civila poginulo je juče u bombaškim napadima širom Iraka, javlja Frans pres.

Najkrvaviji bio je napad bombaša samoubice koji je u gradu Tal Afaru na severu zemlje aktivirao kamion pun eksploziva, ubivši 28 i ranivši najmanje 40 žrtava, javlja AP pozivajući se na šefa talafarske policije generala Rahima al Džiburija. Među poginulima je mnogo dece i žena, a strahuje se da će broj žrtava biti veći jer su neki ranjenici u kritičnom stanju, a osim toga još uvek nisu raščišćene ruševine ispod kojeg bi mogli da budu stradali. Guverner Tal Avara Nadžim Abdula uveo je smesta policijski čas.

Američki terorista, pripadnik Al kaide Adam Gadah, upozorio je SAD i njene saveznike da će ta teroristička mreža napasti diplomate i ambasade u znak odmazde za američke akcije u Iraku i Avganistanu, javlja AP. Uz Gadahovu pretnju, Al kaida je objavila sat i 17 minuta dug video-snimak s kompjuterski animiranim opisom samoubilačkog napada na američko diplomatsko vozilo u Karačiju u Pakistanu 2006, u kojem je poginuo američki diplomata David Foj, prenela je na svojoj Internet strani Lora Mensfild, stručnjak za terorizam.

POJMA NEMAJU GDE JE ORUŽJE

Američko Ministarstvo odbrane saopštilo da ne može da uđe u trag 190.000 pušaka tipa „kalašnjikov“ i pištolja podeljenih pripadnicima iračkih snaga bezbednosti tokom 2004. i 2005. godine, javlja Rojters koji je sabrao da je reč o skoro polovini naoružanja datog Iračanima. Vladina kancelarija za kontrolu (GAO), koja je istražni organ američkog Kongresa, predala je 31. jula kongresmenima izveštaj u kome se navodi da Pentagon ne zna gde je 135.000 pancira i 115.000 šlemova koji su predati iračkim snagama do 22. septembra 2005.

Foj i još tri osobe ubijeni su pred ulazom u američki konzulat u Karačiju 2. marta 2006, baš uoči posete predsednika SAD Džordža Buša Pakistanu. Verodostojnost video-snimka još nije potvrđena, ali ima sve odlike Al kaidine medijske službe Al Sahab. Video u obliku dokumentarca sadrži i dugu izjavu bombaša samoubice i snimak mesta posle eksplozije, kao i snimke bombaških napada na američku ambasadu na istoku Afrike 1998, terorističkih napada 11. septembra na Svetski trgovinski centar u NJujorku i druge slične napade.

- Nastavićemo da vas napadamo u zemlji i inostranstvu, kao što vi napadate nas. Špijunska legla, vojne komande i kontrolni centri iz kojih planirate agresiju na Avganistan i Irak i odakle stiže vitalna vojna, materijalna i logistička podrška krstaškom ratu, i dalje ostaju legitimni ciljevi - kazao je Gadah. Inače je Adam Gadah, koji je rođen u Kaliforniji i prešao u islam, poznat kao prvi Amerikanac koji je posle Drugog svetskog rata optužen za izdaju. Veruje se da je negde u Pakistanu, navodi AP.

Ključne reči: