sreda 7. maj 2008.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Katanac na buku

Gradski inspektori u noćnim patrolama lokala, barova, splavova...

Katanac na buku

Ministarstvima pravde i zaštite životne sredine, Gradska inspekcija je uputila predloge, među kojima je i zatvaranje "bučnih" lokala do dva meseca

Gradski inspektori krenuli su u noćne obilaske lokala, barova, splavova, kako bi proverili da li vlasnici poštuju radno vreme i dozvoljeni nivo buke. U periodu od 22. do 24. aprila, u vremenu od 22 sati do 5 ujutro, obišli su ukupno 86 objekata. U Ulici Strahinjića bana, pregledano je 24 kafića, u NJegoševoj 13, a na Obilićevom vencu 10.
Na desnoj obali Ade Ciganlije inspektori su posetili šest ugostiteljskih objekata koliko i na Dunavskom keju kod SC "Gale Muškatirović". Po devet objekata prekontrolisali su na Keju oslobođenja u Zemunu, Savskom keju u Novom Beogradu i na potezu od Sajma ka Ušću. Obilazak je pokazao da ugostitelji uglavnom poštuju radno vreme, ali i da se oglušuju o propisanu jačinu muzike, saznajemo od Vladana Lukovića, gradskog sekretara za inspekcijske poslove.

- Godišnje nam stigne oko 100 prijava na buku iz ugostiteljskih objekata. Očekujemo donošenje zakona o buci kao i početak rada komunalne policije. Ministarstvima pravde i zaštite životne sredine uputili smo predloge za rešavanje problema buke, među kojima je primera radi i zatvaranje "bučnih" lokala na mesec dana, odnosno dva. Ne treba posebno objašnjavati kako bi zatvaranje lokala uticalo na ponašanje vlasnika - rekao je Luković.

USKORO ZGRADE BEZ KAFIĆA?

Problem buke je pitanje radnog vremena lokala, ali i standarda. Nije normalno da kafić koji je u zgradi radi do 22 sata. Sada se sprema nova uredba da kafić ne može da bude u stambenoj zgradi - rekao je ovim povodom za Glas Đorđe Bobić, gradski arhitekta.

SVAKI NEŽELJENI ZVUK - BUKA

Mnogi stručnjaci slažu se da bi zakon o buci trebalo da obuhvati sve emitere buke, računajući tu i živu muziku (koja nije stacioniran izvor buke), zatim sekundarne izvore buke (bučni gosti, turiranje motora)... Svaki neželjeni zvuk može se okarakterisati kao buka. Buka ozbiljno pogađa nervni sistem preko koga utiče na kardiovaskularni sistem, digestivni trakt i druge organe i tkiva, u kojima izaziva promene i funkcionalne smetnje.


Kontrolom beogradskih kafića primećeno je da vlasnici koji krše postojeće propise, tokom noći puštaju pojačala iznad dozvoljenih 40 decibela. Jačina muzike tokom dana u nekom ugostiteljskom objektu ne sme da prelazi 65 decibela.

U Srbiji još ne postoji poseban zakon o buci, mada je nacrt spreman. Zakon koji reguliše buku kao pojavu je Zakon o zaštiti životne sredine iz 2004... Tu je i Pravilnik o dozvoljenom nivou buke u životnoj sredini iz 1992, koji reguliše merenje buke.

Komunalna inspekcija nema nadležnosti u vezi sprečavanja buke. Merenje buke je u nadležnosti Sekretarijata za inspekcijske poslove - sektora inspekcijskog nadzora za zaštitu životne sredine.

Gradski ekološki inspektor ima nadležnost u preduzimanju mera zaštite za izvore buke koja potiče od stacioniranih izvora buke, postrojenja, uređaja... koja se koriste u okviru obavljanja delatnosti ugostiteljskih objekata. Procedura je takva da inspektor nalaže merenje nivoa buke u samom objektu, životnoj sredini i referentnom stanu (koji je najviše izložen buci). Nalog za merenje upućuje se odgovornom licu koji je obavezan da angažuje ovlašćenu stručnu instituciju koja obavlja merenje buke. Ukoliko rezultati merenja prelaze dozvoljeni nivo, inspektor izriče mere za obavezno smanjenje nivoa buke.

Komentari

A kome ja da se zalim sto u skolskom dvoristu pored moje zgrade igraju basket do pet ujutru?! Kada pozovem policiju oni kazu da ce intervenisati i naravno nikada ne dodju. Po celo leto idem sa podocnjacima na posao!