ponedeljak 7. april 2008.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Plaćene ekonomske ubice i u Srbiji?

GLAS ISTRAŽUJE Kako su likvidirane najveće srpske banke(1)

Plaćene ekonomske ubice i u Srbiji?

Ispovest Džona Perkinsa, konsultanta Svetske banke o ekonomskom porobljavanju Trećeg sveta, a možda i naše zemlje

Ako su u ranim fazama kapitalizma velike ribe jele male, danas najmoćniji (čitaj SAD, Svetska banka i MMF) gutaju čitave države i narode u njoj kroz najperfidnije vidove ekonomskog ropstva.

Slučaj četiri srpske banke (Beobanke, Beogradske, Invest i Jugobanke), koje su punih šest godina pod stečajem oterane voljom izvršioca „državnog finansijskog udara“ iz 2002. godine, i od tada, pod direktnom kontrolom „eksperata“ - neodoljivo podseća na već rečeno! Glas javnosti, zarad onih osam i po hiljada radnika koji su ostali bez hleba i imovine, na ulici, ali i velikog dela srpske privrede i građana u narednih nekoliko nastavaka daće genezu i uzroke ovog, u svetu ekonomije i finansija nezabeleženog slučaja ubistva sopstvenog bankarstva... Da ironija i licemerstvo „izvođača“ ovog beskrupuloznog čina bude veća - do današnjeg dana nema odgovora zašto stečaj likividiranih banaka nije okončan, a ni kada će? Da li se to čeka da svi dužnici izmire sva dugovanja bankama u stečaju, kao što to uredno rade za sve ove godine? Stoga, svako normalan u ovoj zemlji mora postaviti pitanje, zbog čega je onda i bio potreban stečaj... Osim, ako gospoda „eksperti“ nisu tim činom ispunili volju MMF-a i širom otvorili vrata u Srbiji za strane tranzicione ( zelenaške) banke!?

Knjiga pokajnika Perkinsa
Baš kao što u ovom, prvom nastavku, objavljujemo ispovest ekonomskog ubice (agenta) MMF-a, koji je sličan zadatak obavio na sasvim drugoj zemljinoj hemisferi, na području Latinske Amerike.

Krunski dokaz svetskoj javnosti ekonomskog ropstva ponudio je baš njihov čovek iznutra, američki ekonomista Džon Perkins, regrutovani član američke Nacionalne agencije za bezbednost (NSA), koji je za račun SAD, Svetske banke i MMF-a ekonomski uništavao zemlje u razvoju, potom se pokajao i napisao senzacionalnu knjigu ispovesti „Priznanje jednog ekonomskog ubice“!!!

Pitamo se, ko je bio stvarni ekonomski ubica srpskih banaka 2002. godine, ako se već zna ko je te naloge MMF-a sproveo u delo jer se, ipak, znaju izvršioci „državnog finansijskog udara“, koji je širom otvorio vrata stranim (zelenaškim) bankama, koje su građane Srbije, danas, posle šest godina - dovele u teško dužničko ropstvo? Da je u pitanju isti scenario koji moćnici sa Zapada sprovode duž cele teritorije stare Jugoslavije, služi i primer iz Hrvatske, gde je za samo nekoliko godina samostalnosti „lijepe njihove“, prezaduženost prosečnog građanina tolika, da će dugove ( kredite) vraćati i njihovi unuci....

Bolno otrežnjenje samo jednog ekonomskog ubice, Amerikanca, stručnjaka za zemlje u razvoju (Latinske Amerike) sasvim je dovoljno da razotkrije strašnu mašineriju koja guta sve pred sobom u državama, za koje SAD, odnosno njihove korporacije, pokažu direktan interes:
- Najvažniji zadatak ekonomskog ubice je da otkrije sve one zemlje Trećeg sveta koje imaju ekonomske resurse koji su interesantni američkim korporacijama - pojašnjava suštinu svoga ranijeg delovanja, pokajnik Džon Perkins, što je i detaljno objasnio u svojoj knjizi.

Uzmimo primer zemalja koje su bogate naftom! Svetska banka ili slične finansijske institucije dozvoljavaju ogromne pozajmice, ali novac ne ide direktno u tu zemlju, nego američkim kompanijama koje grade moćne fabrike, industrijske komplekse, izvode druge infrastrukturne projekte u toj zemlji. Šta se potom dešava? Dotična zemlja završava u velikim dugovima koje ne može da izmiri i onda na scenu stupamo mi, ekonomske ubice, koji odlazimo u te zemlje i otvoreno im kažemo: „Dobro, ne možete da izmirite dugovanja, onda nam dajte ono od čega živite, recimo naftu, po posebno niskim cenama, našim naftnim kompanijama.... U nekim situacijama, kada mi ne bismo uspeli da obavimo ovaj prljavi posao, iza nas su odlazili agenti-šakali, čiji je zadatak bio da sruše vladu dotične zemlje ili eliminišu one ekonomske lidere koje mi nismo uspeli da podmitimo! To se meni baš dogodilo u Panami i Omar Torijos je bio zbog toga ubijen!? A, ako bi i šakali podbacili, onda ide poslednja karta moći - američka vojska - kao što je slučaj u Iraku...“

Signal za uzbunu
Da li je ova ispovest - pokajanje bivšeg konsultanta Svetske banke za investicione programe za zemlje Trećeg sveta, svršenog studenta za rukovodioce kompanija sa Kolumbija univerziteta u Bostonu, dovoljno jasan signal za uzbunu zbog svega onoga što se nama dešavalo i dešava? Ne čini li se sada malo razumljivija priča oko bombardovanja SRJ jer, izgleda, ni ekonomske ubice, ni šakali nisu uspeli na pravi način da odrade svoj posao do kraja? Pa je onda, kao poslednji adut, krenuo da nas bombama zasipa „Milosrdni anđeo“...

„BRIFINZI U ‘HAJATU’ KOD EKONOMSKIH UBICA“

Javna je tajna, da su u prvim danima nove dosovske vlasti u Srbiji, u hotelu „Hajat“ boravile čitave ekipe inostranih finansijskih stručnjaka, koji su iz senke dirigovali našom ekonomskom situacijom...
Čelni ljudi na ključnim finansijskim mestima u zemlji, prema istim pričama, redovno su odlazili na „brifinge i po mišljenje“ u hotel. Sve se odigravalo, tobože, uz prijateljska ćaskanja uz ručak ili (ne)obaveznu kaficu i piće... Ko je odlazio, nije potrebno imenovati. Sami će se prepoznati...

KNJIGA GARANCIJA ŽIVOTA

Zanimljivo je kada je i zbog čega se pokajao što je godinama bio ekonomski ubica....
- Nakon 11 . septembra, dok sam stajao i posmatrao kako gori Svetski trgovinski centar, znao sam da moram da napišem knjigu. Shvatio sam koliko je važno pomoći ljudima da shvate da američka spoljna politika nije ono za šta se predstavlja da jeste i da, u suštini, ima za cilj stvaranje vrlo nepravednog i nepoštenog sveta koji će rezultirati rastućom nestabilnošću. Moj unuk očekuje da nasledi jedan miroljubiv svet, svako dete na svakom kontinentu mora imati ista očekivanja. Da bi se to dogodilo, moramo da otklonimo uzroke terorizma, glad, siromaštvo i eksploataciju. Shvatio sam da je moj prvi korak bio da otkrijem priču o eksploataciji, priču o ekonomskim plaćenim ubicama. Nikome nisam rekao da pišem knjigu sve dok je nisam završio i poslao određenom broju izdavača. To je bila moja najbolja garancija. Svaki šakal zna da jednom kada knjiga postane dostupna javnosti, čak i da ja budem ubijen, to može samo uvećati njenu prodaju i to je veća opasnost nego to što sam ja živ.

UBICE U UČITELJSKIM ODORAMA

Radilo se na stvaranju država ekonomski zavisnih od SAD, čime bi ta ista Amerika obezbedila regularan put do eksploatacije resursa države koja je ekonomski umrla. Radilo se o milijardama dolara koje su kružile i koje su za jedne značile početak, a za druge kraj. O samom sistemu delovanja na terenu, u svojoj knjizi Perkins piše:
„U zemljama kao što su Ekvador, Nigerija ili Indonezija oblačimo se kao učitelji ili vlasnici radnji. U Vašingtonu i Parizu izgledamo kao vladini službenici ili bankari. Delujemo skromno ili prosečno. Posećujemo projekte ili obilazimo osiromašena sela. Propovedamo altruizam, govorimo za lokalne novine o dobrobiti koju će doneti naši humanitarni projekti... Mi smo stalno prisutni i radimo otvoreno. Ili, u najmanju ruku tako se predstavljamo i tako smo prihvaćeni“.


Džon Perkins detaljno pojašnjava čitav sistem funkcionisanja finansijskog davljenja žrtve...

- „Jednom, kada se zemlja zaduži, Međunarodni monetarni fond im nudi dodatnu finansijsku pomoć. U izvesnom smislu to je smanjenje dugovanja, ali tek kada se država ili države slože da prodaju svoja dobra i druge resurse stranim kompanijama ili privatizuju javni sektor. Posledica toga je da te države potpadaju pod tu svetsku imperiju“ - pojasnio je bivši ekonomski ubica delovanje svetske imperije bez milosti i u intervjuu koji je nedavno objavio časopis Geopolitika.
Krije li se i u ovoj insajderskoj priči možda odgovor zbog čega je, recimo, „Sartid“ prodat Amerima za samo 23 miliona dolara, tačno toliko koliko je, primera radi, Crvena zvezda uzela prodajom samo jednog igrača i to Gorana Drulića? Za neverovati...

Iako nikada nije radio u Evropi i ne poznaje ekonomske prilike u Srbiji, Perkins daje i nekoliko korisnih saveta koji bi, možda, dobrodošli onima koji rade sasvim suprotno i Srbiju uvaljuju u ponor bede i siromaštva...
- Nikada nisam radio u Srbiji i ne poznajem specifičnosti vaše situacije, tako da ne mogu ni da predložim konkretan plan. Ali, u kooperaciji sa drugim zemljama, koliko je moguće širom sveta, od Afrike, preko Latinske Amerike do Evrope i Azije treba odbiti ulazak u nove dugove ili preuzimanje plaćanja starih dugova koje su napravili neki bivši lideri, korumpirani od strane ekonomskih ubica... Tek, ako svi složno ustanete i pobunite se, možete da se nadate uspehu!

Komentari

Pa i vrapci o tome procvkutaše pre više godina, a mi kao demokrate rekosmo da je baba Borka zrela za penziju i da je kriva za stanje u našem bankarstvu.I šta sada?

Pa mi smo vrlo bogata zemlja jer jos uvek ima da se stosta ukrade.Dokaz tome -preko 35 banaka ne bi se naselilo iz humanizma.

Dinkic, Labus, Vlahovic, Djelic i ostala bolumenta tzv. strucnjaka i demokrata vec osam godina radi na totalno, ekonomsko, drzavno i nacionalno unistenje Seba i Srpske Drzave (ona je najmanje bitna. Srpski narod je toliko blesav da ne zasluzuje da ima ni drzavu ni potomsvo, ako ponovo izbere ovu bandu.

"Srpski narod je toliko blesav da ne zasluzuje da ima ni drzavu ni potomsvo..."
Nemoj lupetati, ti ne zaslužuješ priliku da pišeš ovakve komentare, ako nemaš šta da kažeš onda i nemoj. Anonimuse!

Ako nisi upuäen o prici u vezi baba Borke, bolje cuti. Ona je do kraja branila Beobanku, ali nije mogla sama protiv Dinkica. Beobanka je otisla pod "stecaj" sa gomilom para, koje su ko zna u cijem dzepu zavrsile. Ta zena je zasluzila da joj dignemo spomenik a ne da je kaljamo. Sramota

Od objavljivanja te knjige do danas bankarski sistem u US je totalno propao.Milioni ljudi ne mogu da otplacuju stambene kredite i kuce napustaju masovno.95% svih banaka su prodate strancima medju kojima i dalje prednjaci aman grupa(arapi).
I tako arapi dobijaju rat bez i jednog metka protiv amera,koji sada pricaju o osnivanju lige od sto koja bi totalno zamenila UN i legalnost internacionale.
Eh kako je Kina veliki zalogaj

Kada su prodali Sartid US Steel-u za bednih 21 milion Dolara US STEEL je na berzi imao cenu od 10 Dolara.Danas akcija kosta 146 Dolara.15 puta vise a sve zahvaljujuci poklonu iz Srbije.Srbija im daju subvencije za struju.A uzgred su dobili i celu luku Smederevo.Koja smejurija.
Slucaj Bor.Bor je u Evropi,kupac iz Austrije,Euro opsteprihvacena valuta.Ali Bor se prodaje u Dolarima.Dolar ubrzano propada.Bukvalno propada.Moze se desiti da za mesec dana izgubi pola danasnje vrednosti.Cista kocka.Dinkic prodaje Bor za Dolare.Zasto???

Kupovina smederevske zelezare bese super biznis za neke.

Pogled na to iz sadasnjeg ugla a na bazi aktuelnog izvestaja o poslovanju us-steel grupe iz 2007. Po demokratskim zakonima poslovanja u americi (super, tako treba) takvi se izvestaji publikuju i isti se moze da nadje na internet prezentaciji grupe:

http://www.uss.com/corp/investors/annual_reports/index.asp

Nekoliko podataka iz aktuelnog godisnjeg izvestaja:

U 2007 je ukupna proizvodnja svih postrojenja u svetu ove grupe iznosila 31,7 Miliona tona a ostvareni profit premasio milijardu dolara. Time je postignut prosecni profit od oko 30 dolara po toni proizvoda. Sve je to postignuto uz odrzavanje proizvodnje na nivou od oko 90% njene nominalne vrednosti. Super rezultat, za cestitanje.

Da vidimo sta je bio doprinos postrojenja u Smederevu.

Posle pustanja u pogon druge visoke peci nominalni kapacitet smederevske zelezare je povecan prema gore navedenom izvestaju na 2,4 miliona tona. Ako je postrojenje radilo i ispod proseka grupe, recimo sa 80% iskoriscenja (tih podataka u izvestaju nema koliko vidim) onda je smederevksa zelezara proizvela samo u 2007 nekih 1,9 miliona tona sto odgovara profitu od skoro 58 miliona dolora. To znaci da je profit smederevske zelezare samo iz 2007 skoro trostruko veci nego cena koja je za tu fabriku placena pre par godina. Super za uspesno poslovanje i povecenje proizvodnje ali i veliki znak pitanja za one koji su zelezaru pre par godina prodali. Na osnovu cega je tada odredjena kupoprodajna cena?

Izvestaj sadrzi jos jednu interesantnu cinjenicu:

U gore navedenom godisnjem izvestaju od 2007 godinata se kaze da poresko potrazivanje Srbije prema us-steel-u iznosi nekih 130 miliona dolara (sto znaci da nisu placani porezi ni proslih godina, jer aktuelni porez je uvek samo deo ostvarenog profita) i da se ocekuje da se ti porezi nece ni da realizuju/plate (strana 57 navedenog izvestaja). Nema objasnjenja po kom osnovu je odlozeno placanje???

I u svetu je praksa da se radi sa opravdanim odlaganjem placanja poreza.
Ono sto boli je da se takve vesti ne objavljuju u nasim glasilima.
Ono sto jos vise boli je da nam skoro cela omladina koja studira ili je diplomirala u proslih par godina odlicno govori engleski i ima pristup internetu a ne koristi to. Medju njima sigurno ima i takvih koji su stekli ekonomsko obrazovanje. Pitam se zasto niko od njih ne krene da analizira izvestaje gornjeg tipa i prezentira to srpskom narodu; drugacije pitano, gde ste domaci ekonomisti, ako niste u stanje da svoje znanje upotrebite, da ga stavite u sluzbu naroda?

Ukazivanje na takve cinjenice treba da poveca pritisak na svaku aktuelnu vladu i buduce vlade da se uzmu u pamet kada donose odluke o privatizacijama ili o prihvatanju dogovora o oprastanju poreza i obaveza stanih investitora.
U suprotnom ce sprski narod da kao i do sada bude sisan kao ovca i povremeno zaludjivan udarcima s leva i desna (juce raspad jugoslavije, danas Kosovo, sutra…?).

Mislim da Dinkic prodaje za dolare jer je on suvlasnik te austrijske firme koja hoce da kup Bor. Poznato je da na zapadu svatko moze osnovati firmu ali se od tih firmi ne zivi lako. Mnogi otvore firmu pa odu u stecaj a od drzave naplate "investicije" putem poreskog sistema. Inace nije bitno za koje pare se neka fabrika prodaje ako se isplata vrsi odmah. Problem nastaje ako se fabrika ili neka stvar kupi za valutu kojoj pada cena a isplata se odugovlaci. Svi se dobro secamo Ante Markovica i njegove DEVALVACIJE dinara za duplo. Tada je 1 DM vredela 7 dinara a onda u PONOC se objavi odluka da je vlada izvrsila devalvaciju i da je NOVI kurs 14 dinara za 1 DM. Mnogi bi rekli da to nije opasno ali zamisite sad da se banke zatvore u 18.00 i da neki DOBRO OBAVESTENI i PODOBNI za izvesnu sumu dinara kupe MARKE PRE PONOCI i onda za te iste marjke kupe DUPLO VISE DINARA sa kojima u Madjarskoj kupe duplo vise oruzja nego dan pre. To se evo vec 8 godina primjenjuje od strane ovih koji su zaseli u sve stolice FINANCIJSKE i na taj nacin kontrolisu sve sto se RADI.

Inace ja mislim da je vreme da se zaustavi rasprodaja fabrika i sva vrsta privatizacije dok se ne utvrdi koliko su Labus, Dinkic, Delic, Janjusevic, Kolesar, Tadic, Ljajic, Pajtic, Kostres i ostali proevropejci SMAKNULI to jest strpali u svoje i u depove politicki podobnih prijatelja.

Naravno da se Bor prodaje za dolare. Dace oni dolara koliko hoces jer su bezvrijedni. Rusija i Iran prodaju naftu za eure. Sta vam to govori? Amerika je u velikoj krizi a bolje nece biti uskoro. Navukli su sopstvene gradjane na velike kredite koji su bili povoljni a niko im nije objasnio da ce da gube poslove i da ce se uslovi tih kredita promjeniti. Sopstvene gradjane su bankrotirali. Sta li ce raditi gradjanima drugih zemalja? Molim da se objavi komentar. Hvala

Tacno je da je dolar kao valuta pod pritiskom, pada i padace. Uzroke znamo takodje, bar se ovaj list ne libi da objavi slobodna razmisljanja.

Svaka prodaja nasih privrednih objekata u ovakvim turbulentim vremenima mora da bude osigurana protiv eventualnih poremecaja u kursnim razlikama. To se U SVAKOM MEDJUNARODNOM POSLU VEC GODINAMA RADI. Ako nasi odgovorni to ne znaju neka se informisu i krenu da to i sprovode.

Kupoprodajne sume se vezuju ne za jednu valutu nego za vise njih. Ako se prodaje recimo u valuti koja ima tendenciju da bude nestabilna, onda se dogovorena cena na dan dogovora izrazi u vise svetskih valuta na dan dogovora (eur, jen, australijski dolar, kanadski dolar….). Isplata ide obicno u ratama. Ako je u medjuvremenu valuta u kojoj je napravljen deal/posao izgubila na relativnoj vrendosti prema kontrolnoj grupi valuta, onda se cena svake naredne rate obracunava preko dogovorene formule koja se vezuje za te druge zdravije valute.
Takodje se za svaki dan prolongiranja isplate mora unapred da odredi kamata prema priznatim bankarskim stopama (po vrednosti koje imaju na dan isplate).

Svaka transakcija bez tog ili slicnih mehanizama za snizenje rizika je ili ludost, glupost, manjak kompetencije ili veleizdaja. Prodaja RTB je primer koji u tom smislu treba da javnost uzme pod lupu.

Sto je najgore svi mi znamo ko je unistio srpsku drzavu, ko su unistili srpske banke, znamo ko je privatizovao firme na ilegalan nacin, znamo da ti isti ljudi koji su krivi za to, nam sole pamet i imaju obraz da kriv Kostunicu i partije bliske po ideologiju da su oni krivi sto se lose zivi u Srbiji. Takve metode smo videli tokom vladavine jednog diktatora, naravno tako su se marksisti ponasali dok je bio ziv Josip Broz a i posle. Takodje isto znamo ko su krivi i odgovorni za ubistvo Zorana Djindjica, ti isti nam pricaju da "Evrope nema alternative" sve je tu jasno.

Miodrag bjelic, new york
Odista me nervira ovaj tekst . Zar nije trebalo pisati o tome pre 7 godina ? Ja sam svoj minorni doprinos dao cesto pisuci raznim medijima , par puta govoreci u Beogradu na Vidovdanskim susretima dijaspore .
I , sta sam dobio ? Mrke poglede vladinih funkcionera , zaobilazenja i od izvesnog diplomate iskren komentar : ' Gledaj svoa posla , ne talasaj , cekaj svoju penziju , ne mesaj se gde ti nije mesto " - vec znate kakvi ljudi koriste ovakve metode pri komuniciranju ...
I , sta se uopste moze ispraviti ? Krajnje je kompleksno i za postene politicare da nesto preduzimaju , apotrebne su drasticne mere .....

Nedavno je bilo ovde u americi na tv da najvece holivudske zvezde i pevaci menjaju svoje ustedjevine u evre i funte , a nas ministar dinkic prodaje RTB Bor za dolare koji svaki dan sve manje vrede,
jos obmanjuje narod i prica price o nekom boljem zivotu u evropi , a unistio je sve sto se unistiti moglo po nalogu sorosa i ostalih mocnika sa zapada .

Ja mislim da je dobro sto je US Steel kupio Sartid. Ovi sto gledaju danasnji profit, nisu u pravu. To je bila jedna od prvih licitacija, kada je privreda u Srbiji bila u haosu. pa i da je cena bila par stotina miliona dolara, to su sve sitne pare, relativno govoreci. Daleko vaznija je DALEKOSEZNA POLITIKA/strategija. U tom smislu US Steel je - pun pogodak. Verujte mi na rec, da ne ulazim u sitne detalje.
.
.
Isto mislim za NIS. 400 miliona evra za 51% + investicije.., verovatno je duplo, troduplo manje od cene, koja bi se dobila od Austrijske kompanije (koji bi hteli da blokiraju prodor Rusije na trziste), ali je najbolje resenje u DALEKOSEZNOJ POLITICI (juzni krak, jeftinija nafta, bolje, direktno snabdevanje gasom i naftom).
.
.
Clanak nema studiozan pristup. To fali i vladi Srbije. "Eksperti" su totalno predani posluzitelji EU/US. Srbiji preti da oni cak i pobede, putem misolovki kao sto su vizne olaksice, par stotina miliona evra "pomoci", vrbovanjem-ucenjivanjem-korupcijom kljucnih pojedinaca (nemam dokaza, samo kao i vi posmatram rezultate, nisam slep).
.
.
Treba da shvatite da se u GLOBALIZACIJI nesto gubi, ali se MNOGO VISE DOBIJA, pod uslovom da Srbija zadrzava kljucnu kontrolu, nad SVOJOM SUDBINOM. To znaci , da Srbija, kao i svaka ozbiljna zemlja, MORA DA IDENTIFIKUJE STRATESKE FIRME, KOJE NE SMEJU BITI ZA PRODAJU INOSTRANIM KUPCIMA. Izgleda da je trenutno sve za prodaju. Ne bih se iznenadio da u Blicu ili B92 osvane clanak - Tadic izjavio da je juce Vojska Srbije prodata Nemackoj i US za 20 miliona $. Mediji su rasprodati! Uzas! Probajte da na Blicu ili B92 napisete IKAKVU KONSTRUKTIVNU KRITIKU TADICA, CEDE, CANKA, KANDICKE. Blic ili baci komentar u kosh ili objave samo parce komentara na vrhu, citat Tadiceve ili Cedine izjave, nekakve glupe fraze, koju ova dvojica odvaljuju svaki drugi dan o ulasku u Evropu, kako se zalazu za SLOBODU GOVORA i druge evropske vrednosti(hehe). U Novostima ti dozvoljavaju da kazes sta god hoces o Cedi i Canku, ali im ne diraj Tadica i Kostunicu (usput receno, Kostunica je moj politicar-miljenik, ali to ne znaci da ga smatram nekakvim, nepogresivim idolom). Nijedna ozbiljna zemlja na svetu ne dozvoljava takav MONOPOL JAVNOG MNJENJA I INFORMISANJA, KONTROLISAN STRANIM KAPITALOM (Sorosh, Svicarska firma, Nemachka firma...), dok recimo se sprecava Ruski kapital u kupovini banaka, Divac u kupovini Novosti i sl...

Otkako je sveta i veka oduvek je bilo da "velika riba guta malu ribu" te ova ispovest američkog gospodina "pokajnika" nije bar nama Srbima ništa novo što do sada nismo znali... a ko i šta tera građane i državu da se zadužuju to oni sami najbolje znaju....a jednom rečiju to je siromaštvo i ljudska želja za posedovanjem jer se misli da samo bogati upravljaju svetom te otuda i odgovor je da svi ne mogu da budu bogati...i da vladaju svetom...a dalje možemo samo da filozofiramo u beskonačnost....

Prvo, očigledno da ste pomešali redosled događaja kod nas: prvo je bilo bombardovanej a tek zatim gašenje banaka, što nikako ne odgovara "scenariju" iz teksta. To čini čitavu konstrukciju besmislenom u našem slučaju.
Što niste 90-ih išli kod Borke Vučić po kredit (stambeni ili bilo koji drugi)? Što niste sebi kupili stan po realnoj ceni nego ste otkupljivali druđtvene stanove za 100 DEM? Da li niko od vas ne koristi platnu karticu? Što niste sami pokrenuli proizvodnju u Smederevu pa za sebe uzeli tako veliki profit. Dajte se malo uozbiljiti.

Gospodo izvolite procitajte tekst koji navodim na link pa ce vam biti jasnije kako funkcionise svet i sta se desava.
http://www6.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/15/011993879/pucanje_glob...