četvrtak 6. decembar 2007.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Melodrama sa ismevanjem novinara

Završeno snimanje filma „Sveti Georgije ubiva aždahu“

Melodrama sa ismevanjem novinara

Čini mi se da smo snimili dobar i pošten film, mada je kraj još daleko, slede postprodukcija i specijalni efekti, kaže reditelj Srđan Dragojević u susretu sa novinarima, prema kojima se ekipa filma nedolično ponela

Posle 92 dana snimanja, ekipa filma „Sveti Georgije ubiva aždahu“, reditelj Srđan Dragojević, scenarista Dušan Kovačević, glumci Lazar Ristovski, Nataša Janjić, Milutin Milošević, Branislav Lečić, Milena Dravić, Zoran Cvijanović, Nataša Janjić, Dragan Nikolić, Bora Todorović, proslavila je u prostorijama Zvezdara teatra poslednju klapu ovog ambicioznog projekta u koji je uloženo četiri miliona evra. Prikazan je deo snimljenog materijala, a posle toga održana je konferencija za novinare koju je vodio glumac Zoran Cvijanović. Sve je bilo šarmantno i prigodno, kako inače izgledaju slični slavljenički skupovi na kojima se apsolvira obavljeni posao. Ali samo do trenutka kada su novinari postavili pitanja koja su se odnosila na budžet i da li neko iz ekipe može da objasni nezadovoljstvo autora scenografije, inače u svetskim razmerama proslavljenog Miljana Krakovića Kreke, koje je ovaj izneo u nekim medijima, istupivši iz ovog projekta na samom njegovom kraju. Umesto odgovora, sa pozornice na kojoj je sedela autorska ekipa usledilo je sasvim neprimereno ismevanje novinara i izbegavanje odgovora na pitanja vezana za neisplaćivanje honorara delu ekipe i Krakovićeve zamerke. Jedna od njih odnosi se na cenu scenografije, koja se po njemu preuveličava u medijima. Koliko je stvarno koštala scenografija „od druge strane“ nismo uspeli da čujemo.

ŽIVOTNA ULOGA  LAZARA RISTOVSKOG

Glumac i koproducent Lazar Ristovski ulogu Đorđa smatra životnim angažmanom.
- Uloga je inspirativna jer moj junak nosi dvojnost - muški, srpski princip sa nagonom da ubije ženinog ljubavnika, ali i demokratski princip da pokuša da razume tog mladića.

Dušan Kovačević ocenio je da je rad na filmu „Sveti Georgije ubiva aždahu“, po njegovoj istoimenoj drami, „bio užasno veliki i naporan posao“, ali da su on i reditelj Srđan Dragojević u konačnoj verziji „napravili dobar kompromis“.
U protekla četiri i po meseca na lokacijama u Srbiji, Republici Srpskoj i Bugarskoj snimljeno je 60.000 metara filmske trake, ekipa je brojala više od hiljadu ljudi.

Zoran Cvijanović je istakao je da je ovaj film „prvi koji je dobio titulu projekta od nacionalnog značaja“. Finansirale su ga vlade Srbije i RS, a producent je kompanija „Sveti Georgije ubiva aždahu, DOO“, uz koproducente iz Banjaluke i Sofije i podršku evropskog fonda „Eurimaž“.

- Prvi put sam radio najteži žanr - melodramu. Čini mi se da smo snimili dobar i pošten film, mada je kraj još daleko, slede postprodukcija i specijalni efekti. Nismo se bavili mnogo politikom, mada ona postoji u pozadini jer se radnja događa u jedno teško vreme. Pre svega smo se bavili našim junacima na koje istorija kobno utiče - rekao je Srđan Dragojević i naglasio da je umoran, ali zadovoljan.

Povodom scene iz promotivnog materijala u kojoj srpski oficir psuje Evropu i njen odnos prema srpskom narodu, Dragojević je rekao da „osećaj ljudi iz 1914. godine prema toj Evropi ne mora da bude isti kao naš današnji“.
Film se bavi epohom i trenutkom koji je vrlo različit od današnjeg.