petak 6. jun 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Pljušte ponude Ivici Dačiću, niko ne demantuje

Nevidljivi učesnici igre sa formiranjem vlade- strane ambasade i krupni domaći kapital

Pljušte ponude Ivici Dačiću, niko ne demantuje

BEOGRAD - Ni lider DS-a Boris Tadić, niti čelnik SPS-a Ivica Dačić juče nisu ni na koji način odreagovali na informaciju objavljenu u jučerašnjem Glasu da je vrh izborne liste „Za evropsku Srbiju“ spreman da „socijalisti broj 1“ ponudi fotelju premijera. Nijedan od njih saznanje našeg lista nije potvrdio, ali ni demantovao, niti su to učinile njihove partije.

Iako zvanične potvrde nema, Glas saznaje da su se u formiranje koalicije DS-SPS aktivno uključile neke vodeće strane ambasade i deo krupnog domaćeg biznisa. Nema sumnje da će realna ponuda Dačiću, ako je zaista bude, izazvati različita i potpuno suprotstavljena reagovanja unutar njegove stranke, kao i unutar DS-a i koalicije oko nje. Takođe, i u vrhu i rukovodstvu i redovima Dačićeve partije. Tu su i očekivana osporavanja iz DSS-a, SRS-a i LDP-a.

Istoričar Čedomir Antić sumnja u navode o ponudi lideru socijalista, ali i tvrdi da Dačić na to ne bi trebalo da se polakomi.
- Dačić je svestan koliko je glasova dobio i da, ako mu ustupe premijersko mesto, ne bi mogao da dobije veliki broj resora. A pošto zna i kako je prošao Koštunica na mestu čelnika vlade, ali i manjinom u Nemanjinoj 11, verovatno neće pohrliti ka toj fotelji jer bi u njoj teško opstao-naglasio je Antić i dodao da takva ponuda verovatno predstavlja jedan od pokušaja da se lider socijalista privuče na stranu demokrata

KONSULTACIJE KOD DULIĆA U PONEDELJAK

Konsultacije o održavanju konstituitivne sednice novog saziva Skupštine najverovatnije će biti održane u ponedeljak, a konstitutivna sednica, kako navode u kabinetu čelnika parlamenta Olivera Dulića, mogla bi biti održana tokom sledeće nedelje.
Predajom liste poslanika koalicije SPS-PUPS-JS za novi saziv republičkog parlamenta, koja je to učinila sinoć, kompletiran je sastav svih osam stranaka i koalicija koje su ušle u parlament, tako da su stvoreni uslovi za pripremu sazivanja konstitutivne sednice Skupštine Srbije.
Rok za konstituisanje ističe 19. juna. Da bi novi saziv bio konstituisan, potrebno je da se verifikuje dve trećine mandata i nije neophodno izabrati predsednika parlamenta.

Inače, na preksinoćnjem sastanku, kako tvrdi izvor Glasa, Vojislav Koštunica i Tomislav Nikolić rekli su Dačiću da u vezi sa podelom resora neće biti nikakvih problema, ali je Koštunica predložio da se dogovor o tome ne pravi u tom trenutku. A u vezi sa SSP, lider DSS-a poručio je socijalisti da je napravljena konačna pravna ekspertiza tog dokumenta, te je zamolio Dačića da je prouči jer će od odgovora SPS-a zavisiti dalji razgovori o koaliciji i resorima. Koštunica je, kako Glas saznaje, objasnio da ne može da bude u vladi sa onima koji misle da Srbija treba da prihvati taj sporazum bez neophodnih prepravki, te da ako je za SPS to prihvatljivo, biće pregovora, a ako ne, ništa od koalicije.

A lider JS Dragan Marković Palma tvrdi da su za njega pregovori sa radikalima i narodnjacima završeni ako DSS ostane pri stavu da je SSP protivustavan.

- Kako SSP nije bio protivustavan u oktobru 2007. Ja nemam ništa protiv tog stava DSS, ali za JS su pregovori završeni ukoliko oni i dalje ostanu pri njemu-rekao je Marković i dodao da je apsurdno da neko kaže da neće u EU zato što su tamo neke od država koje su priznale Kosovo kada su te iste države u SB UN, MMF, Olimpijskom komitetu.

On je istakao da bez stranih investicija nema novih radnih mesta, te da stav o SSP neće menjati, bez obzira na stav DSS-a.

-Uveren sam u to da takva odluka JS neće dovesti do raspada koalicije SPS-PUPS-JS. Naša koalicija deli zajednički stav u pogledu pridruživanja EU i nećemo se razdvajati- naglasio je Marković, ali nije želeo da odgovori hoće li koalicionim partnerima odmah predložiti da promene partnera u dogovorima o vladi.

Iako ga je Palma najavljivao, sastanak lidera koalicije SPS-JS-PUPS juče nije održan, budući da ekspertiza SSP sa EU koju su napravili pravni stručnjaci DSS nije analizirana.

Čelnik SPS-a Ivica Dačić najavio je da će sastanak lidera koalicije biti održan nakon što se svi upoznaju sa sadržajem analize koju je napravio ekspertski tim DSS.

A ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić očekuje formiranje nove proevropske vlade do kraja juna.

- Planiram da nastavim posao koji nisam završio u prethodnom periodu-rekao je Dinkić i odbio da potvrdi, ali i da demantuje da će u toj vladi dobiti funkciju potpredsednika zaduženog za ekonomiju.

Ključne reči:

Komentari

Palma je uzasno glup i halapljiv . Njega pravna analiza SSP uopste ne interesuje niti je razume. Umesto da kaze hajde da vidimo zasto to nije dobro za Srbiju, on napamet ponavlja jedno te isto. Ponasa se kao da je zaboravio da je u medjuvremenu vise od polovine EU zemalja priznalo Kosovo. Da li se Palma plasi zbog ucena (suska se o kanalima heroina sa Kosova) ili zbog obecanih investicija za Jagodinu, videce se. U svakom slucaju,bazeni i zo-parkovi nece pomoci ako se gase fabrike. Palma, samo rad o ljubav prema domovini moze pomoci Srbiji i njeni iskreni prijatelji !

ja neznam sa koje si ti planete pao majke ti. Ti koji nisi u stanju da zaradis za hleba govoris da je glup covek koji je nesto uradio u svom zivotu , kao i izmedju ostalog i sa Jagodinom. CUTI I POKRIJ SE USIMA>

Lepo reče jedan posetilac zološkog vrta u Jagodini "da nije bilo gospodina Palme nikada ne bi videli kako majmun izgleda". Svaka reč ima rep u srpskom jeziku, samo me strah da ovo ne bude istina.

O Srbijo medju PALMAMA
Pricaju ti o traktorima
a voze se u XXL dzipovima.
Puna usta o Evropi
da se salo ne istopi.
Na Kosovu ginu deca
nova vlada - ponos zeca.
Hlaba, hleba i igara
to je ona rimska stara.
Za Evropu do poslednjeg daha,
stvara nam se nova JUTUTUNSKA JUHAHAHA.

Miksirano:
Neposredno pred sam atentat, u Budvi u ulici gde je živeo Vuk, nestalo je struje, a policija se pomerila niže za 50 metara, tako da i to dovoljno govori o moći i rešenosti vojne i civilne službe bezbednosti da se završi ono što je početo na Ibarskoj magistrali

Danilo Koprivica, tadašnji šef obezbeđenja zgrade Vlade, svedočio je ranije da ga je Maja Vasić obavestila dva dana pred atentat da će kamere na zgradi Vlade biti isključene zbog renoviranja.

Danica Drašković je s ogorčenjem primila vest da je njen koalicioni partner unapredio generala Terzića:
- Velika je sramota što je čovek koji je aktivno operativno učestvovao u spasavanju atentatora na mog supruga i njihovom prebacivanju u Srbiju sada nagrađuje najvišim činom. To samo pokazuje u kom pravcu ide Srbija. Nažalost, to je pravac unazad, a u vođenju Srbije unazad, opet nažalost, prednjače ljudi iz Demokratske stranke. Ja hoću da verujem da Boris Tadić i Šutanovac nisu znali da je Terzić operativno pomagao Miloševićeve odrede smrti. Ako nije znao, sada zna, i ja tražim od njega da povuče ukaz o unapređenju i da pokrene krivičnu odgovornost protiv Terzića.