petak 6. jun 2008.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Na pozornici uče školu života

U školi „Radosno detinjstvo“ deca sva znanja stiču kroz dramsku igru

Na pozornici uče školu života

U prostorijama Osnovne škole „Banović Strahinja“ na Banovom brdu nalazi se mala škola „Radosno detinjstvo“, deo predškolske ustanove „Čukarica“. Ona se razlikuje po tome što deca sva znanja stiču kroz dramsku igru, a grupa od 30-oro šestogodišnjaka formira dramsku grupu „Pečurka“.

Vaspitačica Snežana Parlić ih uči da sve dele sa drugima, da igraju pošteno, da ne povređuju druge, da svaku stvar vrate gde su je našli, da uvek počiste za sobom, da ne uzimaju ono što je tuđe, da se izvine kada nekog povrede, da peru ruke pre jela, da budu oprezni učesnici u saobraćaju i da svakog dana žive uravnoteženo, da pomalo uče, razmišljaju, crtaju, pevaju, slikaju, igraju se i rade.

Deca iz „Pečurke“, koja je osnovana 1988. godine, učestvovala su u nizu manifestacija, poput susreta predškolaca Srbije, imala zapažene uspehe na televiziji, na „Lutkefu“, festivalu lutaka, davali su predstave za drugare u drugim vrtićima, kao i za decu bez roditelja i dobili su pregršt zahvalnica. Najaktuelniji je njihov angažman na festivalu „Pozorišne daščice“ krajem maja gde su publiku oduševili predstavom „Razmažena princeza i sedam patuljčica“.

Roditelji su prezadovoljni Snežaninim radom i o njoj govore samo u superlativu, ali i sami učestvuju u pripremi kostima i maski za predstave. Kupili su kompjuter, televizor, muzički stub, čak su i krečili prostoriju „Radosnog detinjstva“. Snežana, pored izvanredne saradnje sa roditeljima, ističe i veliku podršku direktora Miloša Maksovića i stručnih saradnika. Jedino žali što će morati da se rastane od dece 12. juna, a od septembra joj stižu neki novi klinci.

Ključne reči: