nedelja 6. april 2008.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Milion za idi mi dođi mi

GLAS ISTRAŽUJE Koliko je srpske poreske obveznike koštao prethodni saziv Skupštine (3)

Milion za idi mi dođi mi

Od 250 predstavnika naroda koji su 13 meseci proveli u poslaničkim klupama, pet prvoplasiranih uzelo je iz skupštinske kase po više od milion dinara, a tvrde da je to tako zbog skupog benzina jer se sopstvenim automobilima prevoze od kuće do prestonog grada i nazad

Želite li da postanete milioner je pitanje koje ne mora da bude postavljeno samo u popularnom TV kvizu, već može, recimo, i na pragu Skupštine Srbije. Mnogo je poslova kojima se da dobro zaraditi, a jedan od njih svakako jeste i - biti narodni poslanik. Te tako službenici, pravnici, profesori, inženjeri i radnici u parlamentu postaju milioneri, što možda i ne bi da su bavili svojom strukom. Takav slučaj je i sa pet poslanika koji su najviše inkasirali na blagajni parlamenta tokom trinaestomesečnog života prethodnog saziva Skupštine Srbije.

Glas je od Skupštine Srbije zatražio kompletne podatke o pet poslanika koji su najviše novca podigli s blagajne od 14. februara 2007, kada je zvanično sastavljen poslednji srpski parlament, do 13. marta kada su se zvanično rastali poslanici. Međutim, dobili smo samo ukupne cifre, bez posebnih podataka o platama, dnevnicama, troškovima prevoza, smeštaja...

Na toj listi prvi je Zvonko Mihajlović, poslanik SRS-a iz Štrpca, podno Šar-planine, koji je za 13 meseci poslaničkog rada u Skupštini sa blagajne parlamenta podigao ukupno 1.476.775 dinara iliti oko 18.000 evra. Mihajlović veli da je to tako zato što živi na najjužnijoj tački Srbije i na skupštinska zasedanja stalno putuje sopstvenim automobilom.

ZAJEDNO - ŠEST MILIONA

Prva petorka sačinjena od gore pomenutih poslanika sa skupštinske blagajne podigla je zajedno više od šest miliona dinara za 13 meseci života prethodnog saziva parlamenta. Ukupna suma je 6.047.022 dinara, a to je više od 73.000 evra.

- Samo u je dnom pravcu pređem 460 kilometara, a pošto se vozim sopstvenim automobilom, zato sam toliko mnogo novca podigao sa blagajne. Znate koja je cena benzina, nemam stan u Beogradu, niti ga iznajmljujem, a sav novac koji sam podigao sa blagajne dobio sam u skladu sa zakonom. I svi ti troškovi su realni - rekao nam je Mihajlović, službenik iz Štrpca.
Posle njega je još jedan radikal - Vranjanac Predrag Stošić, koji je, kao poslanik, u istom periodu podigao 1.268.495,00 dinara. Budući da saobraćajnom instruktoru vožnja ide od ruke, a i da mu je automobil glavna „alatka“ za rad, Stošić uvek na zasedanja ide svojim vozilom. A taj put vredi nešto više od 15.000 u evropskoj valuti.

- Kada uporedite sa ostalim poslanicima, jedino je kilometraža ta koja nas razlikuje po novcu koji smo podigli sa blagajne. Najmanje dva ili tri puta sedmično idem za Beograd. A pošto sam predsednik Pčinjskog odbora SRS-a, stalno imam obaveze u Vranju i drugim mestima, pa ne mogu da iznajmim stan u Beogradu. Ako neko misli da bi poslanici trebalo da budu samo iz Beograda, neka to traži, nisam ja kriv što živim daleko i što do Beograda i nazad pređem 760 kilometara - objasnio nam je Stošić.

I bronzano mesto drže radikali - Radica Jocić iz Bele Palanke srpske poreske obveznike opteretila je sa 1.156.748 dinara. Dakle, oko 14.000 evra. Profesorka Jocić objašnjava da poslanici koji žive najdalje od prestonice najviše novca podižu u parlamentu - zbog benzina koji potroše da bi došli na zasedanja.

- Skoro svaki dan sam prelazila po šesto kilometara. Izuzetno, kada su bile noćne sednice, ostajala sam u hotelu u Beogradu. Inače, svaki dan idem kući - rekla nam je Jocićeva i dodala da ti podaci iz Skupštine „možda nisu sasvim tačni, ali su približni“.

Pogodilo se nekako da radikali imaju poslanike sa svih dalekih tačaka Srbije, pa je i četvrto mesto, u ovom slučaju, pripalo poslaniku stranke Tomislava Nikolića - Tomislavu LJubenoviću. Inženjer metalurgije iz Leskovca podigao je iz kase parlamenta 1.137.054 dinara, što vredi skoro 14.000 evra, jer „isključivo svojim vozilom putuje u Beograd, drugog načina nema“.

- U oba pravca, za jedan odlazak u parlament, pređem 600 kilometara. Eto, baš sam se sad malo odmorio. A na početku mi je bilo vrlo naporno da putujem toliko, ali se vremenom čovek navikne - veli LJubenović.
Socijalista Zvonimir Stević iz Badovaca sa Kosmeta dospeo je međ skupštinske milionere sa 1.007.950 dinara podignutih sa blagajne. Ovaj diplomirani pravnik iz redova Ivice Dačića nije želeo da komentariše oko 12.000 evra, koliko vredi trenutno ova suma.