četvrtak 6. mart 2008.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Priklješteni ispod hiljadu kilograma cevi

U Valjaonici bakra u Sevojnu, u pogonu presaonice, preksinoć teško povređena dvojica radnika

Priklješteni ispod hiljadu kilograma cevi

UŽICE - Dvojica radnika Valjaonice bakra u Sevojnu povređeni su preksinoć oko 21 sat u pogonu presaonice ovog preduzeća kada su se, najverovatnije zbog kvara na kranu, našli priklješteni pod tovarom od oko hiljadu kilograma bakarnih cevi. Zbog povreda kičmenog stuba radnik LJubiša Joksić (48) zadržan je na odeljenju ortopedije užičke bolnice, dok je Zoran Petronijević (54) koji je zadobio povrede leđa i grudnog koša pušten na kućno lečenje.

Iz Valjaonice bakra u Sevojnu i iz Inspekcije rada juče nije bilo zvaničnih informacija o ovom događaju. Radnik Zoran Petronijević, koji je zbog bolova u leđima i grudnom košu i juče ujutru zatražio pomoć lekara, ispričao nam je juče da se sve desilo veoma brzo i da su on i njegov kolega samo pukom srećom izvukli žive glave.

- Došlo je do blokade na velikom kranu i on je bez ikakve kontrole povukao tovar od oko 1.000 kilograma cevi niz pogon. Video sam kako su cevi najpre prosto pregazile LJubišu, koji nije imao ni vremena ni mesta da se skloni, a onda su, koji sekund, nekontrolisano došle do mene... Bio sam priklješten između tovara cevi i velikog metalnog dela iza leđa, činilo mi se da će me čitavog polomiti, da sve u meni puca, i to bi se i desilo, da pukom srećom, drugi kraj cevi nije zapeo za stub manjeg krana... Kranista, iako veoma iskusan radnik, nije imao nikakve šanse da reaguje - ispričao nam je juče Petronijević.

On je, dodaje, koji sekund kasnije, kada je zbog „njihanja cevi“ popustio pritisak, uspeo da se otrgne i odskoči nekoliko koraka dalje, dok je LJubiša ostao da leži na mestu na kome su ga cevi nekoliko sekundi ranije priklještile.

- Nikoga ne krivim i nikoga ne optužujem za ovo što se desilo, kran je blokirao i to je sve. Bog nas je pogledao, pa smo još i dobro prošli - kaže Petronijević.

Srećom, kolege iz drugog dela pogona videli su šta se desilo, pa su reagovali i pozvali medicinsku sestru iz bolničke službe Valjaonice bakra, a onda i ekipu hitne pomoći pa su radnici prebačeni u bolnicu.