četvrtak 6. mart 2008.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Drašković: Nismo sumnjali na Đinđića

Suđenje optuženima za ubistvo četvorice funkcionera Srpskog pokreta obnove

Drašković: Nismo sumnjali na Đinđića

BEOGRAD - Suđenje optuženima za ubistvo četvorice funkcionera SPO-a i pokušaj ubistva lidera stranke Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. godine, juče je pred Vrhovnim sudom Srbije nastavljeno iznošenjem predloga da se izvedu novi dokazi. Tako je optuženi Milorad Ulemek Legija za svedoka, između ostalog, predložio i Radeta Terzića, bivšeg beogradskog okružnog tužioca.

Ulemek je naveo da je Terzić, kojem se spočitavalo da je sarađivao sa „zemuncima“, zajedno sa Zoranom Mijatovićem, bivšim zamenikom načelnika RDB, učestvovao u montiranju lažnih izjava Nenada Ilića i Nenada Bujoševića, u kojim oni pred istražnim sudijom priznaju da su učestvovali u zločinu.

Kao i većina branilaca, Ulemek je zatražio da veće sasluša još i Gorana Petrovića, bivšeg načelnika RDB-a, kao i Dušana Mihajlovića, bivšeg ministra policije, i da ih međusobno suoči zbog velikih razlika u iskazima.

Branilac optuženog Branka Berčeka, advokat Nenad Vukasović, predložio je da kao dokaz bude izvedena krivična prijava koju je protiv tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića podneo ekspertski tim SPO-a.

- Ne zaboravimo da je ekspertska grupa koju je formirao SPO istragu usmerila u njegovom pravcu, i čak podnela krivičnu prijavu. Važno je da čujemo šta je motivisalo ekspertsku grupu da podnese prijavu protiv tadašnjeg premijera - rekao je juče Vukasović, izazvavši zatim burnu raspravu.

Prvi je reagovao Vuk Drašković, koji je suđenje pratio sedeći u publici:

- Ovo će ući u istoriju. Ja molim da se mrtav Zoran Đinđić sačuva od ovih neistina. Ekspertski tim nije vodio nikakvu istragu protiv njega, nego baš protiv DB-a. Već 5. oktobra krivična prijava je podneta protiv Radomira Markovića i Milana Radonjića. Protiv Zorana Đinđića krivičnu prijavu podneo je advokat Dragoljub Todorović jer mu se prigovaralo da štiti ubice sa Ibarske magistrale - rekao je Drašković.

Na reči lidera SPO-a burno je odreagovao njegov punomoćnik. Dragoljub Todorović je rekao da to nisu bili razlozi zbog kojih je podneo prijavu protiv pokojnog premijera.

- Ne može to da mi se imputira, baš me briga šta Vuk kaže. Prijavu sam podneo protiv Đinđića, Andreje Savića, prvog načelnika BIA, i sudije Miroslava Cvetkovića, jer je Cvetković na suđenju pročitao tajni izveštaj bez odobrenja Vrhovnog suda. Ispašće da sam tužio Đinđića jer je štitio neke ubice sa Ibarske magistrale, što nije tačno - rekao je Todorović.

Petočlano sudsko veće Vrhovnog suda Srbije, kojem predsedava sudija Dragomir Milojević, o predlozima će odlučiti do kraja suđenja, koje je juče prekinuto oko 13 sati zbog lažne dojave o podmetnutoj bombi.