ponedeljak 5. novembar 2007.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Žalbeni postupak na presudu za „Ibarsku“

Danas počinje sednica Vrhovnog suda Srbije povodom žalbi odbrane i tužioca

Žalbeni postupak na presudu za „Ibarsku“

BEOGRAD - Sednica sudskog veća Vrhovnog suda Srbije, povodom žalbi tužioca, osuđenih i njihovih branilaca na treću prvostepenu presudu izrečenu za četvorostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali 1999, održaće se danas i trajaće do 9. novembra, prenosi Tanjug. Prema zakonu, Vrhovni sud u drugostepenom postupku može da prvostepenu presudu Okružnog suda (od 16. februara ove godine) potvrdi u celini, da je preinači, ili da predmet po treći put vrati sudu na ponovno suđenje.

Tužilaštvo žalbom zahteva od Vrhovnog suda da optužene osudi za krivična dela za koja se terete, a optuženima za ubistvo da izrekne maksimalne zakonske kazne od 30 do 40 godina zatvora. Presudom Okružnog suda, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija i pripadnik te jedinice Nenad Ilić osuđeni su na po 15 godina zatvora. Pripadnici JSO Duško Maričić, Branko Berček, Nenad Bujošević i Leonid Milivojević, osuđeni su na po 14 godina zatvora. Za pomaganje izvršiocima posle ubistva na Ibarskoj magistrali, bivši direktor Savezne uprave carine Mihalj Kertes osuđen je na dve godine i pet meseci zatvora.

Nekadašnji načelnik republičke Uprave saobraćajne policije Dragiša Dinić osuđen je na godinu i sedam meseci zatvora, a bivši šef beogradske Uprave saobraćajne policije Vidan Mijailović na devet meseci.

Bivši načelnik Državne bezbednosti Radomir Marković oslobođen je optužbe za ubistvo, ali je osuđen na osam godina zatvora za pomaganje učiniocima posle izvršenog krivičnog dela. Nekadašnji načelnik beogradskog Centra državne bezbednosti Milan Radonjić i bivši šef beogradskog SUP-a Branko Đurić oslobođeni su optužbe da su pomagali u ubistvu.

Na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. poginuli su funkcioneri Srpskog pokreta obnove Veselin Bošković, Zvonko Osmajlić, Vučko Rakočević i Dragan Vušurović, a lider stranke Vuk Drašković je zadobio lakše povrede.

Obrazlažući visinu kazni, posle izricanja te presude, predsednik sudskog veća sudija Bojan Mišić rekao je da se veće rukovodilo primenljivim zakonskim propisima, odnosno propisima koji su važili u vreme izvršenja krivičnog dela, kao i načelom primene blažeg zakona.

Ključne reči: