nedelja 5. avgust 2007.
RSS
• Dosije •
Početna > Dosije > Bošnjaci i Hrvati osumnjičeni za zločine počinjene nad Srbima u Bosni i Hercegovini (35)

Bošnjaci i Hrvati osumnjičeni za zločine počinjene nad Srbima u Bosni i Hercegovini (35)

Barašić (Ante) Željko - Rođen 10. avgusta 1958. u Koraću, opština Bosanski Brod, sa poslednjim mestom prebivališta u Koraću. Odgovoran je zbog ubijanja srpskih civila 4. aprila 1992. Barašić je bio tada zapovednik samostalne b ojne u Koraću, a na magistralnom putu Brod, Derventa u mestu Polje, na benzinskoj pumpi „Kod Veira“ rukovodio je kontrolnim punktom koji je HVO samovoljno postavilo. Iz pravca Broda u putničkom vozilu naišli Škvorc Ivica, Jugović Nedeljko, Jugović Dragan i Milošević Duško; Barašić, ili njegovi ljudi po njegovom naređenju, zaustavili su civile i protivpravno ih lišili slobode, a zatim su po naređenju prijavljenog Barišića vozilom kojim su se kretali uz pratnju pripadnika HVO vraćeni u Brod i odvedeni uz nasip Save, iza zgrade „Elektrodistribucije“. Nije tačno utvrđeno ko ih je pobio, tek ubijeni su neutvrđenom vrstom vatrenog oružja. Jugović Draganu pucano je u desni slepoočni deo glave više ka temenom predelu, Jugović Nedeljku pucano je sa više hitaca u prednju stranu trbuha, Milošević Dušku iz više puta je pucano u predelu prednje strane grudnog koša a Škvorc Ivici je iz vatrenog oružja pucano u predelu prednje strane grudnog koša. Sva četvorica su podlegla ovim ranama, a zatim su ih zločinci nedaleko od mesta ubistva zakopali bez sanduka i obeležja uz sam nasip reke Save, a na lokaciji broj 1. Tokom iskopavanja masovnih grobnica, neutvrđenog datuma, posmrtni ostaci sve četvorice sa pomenute lokacije bili ekshumirani i stavljeni u limene sanduke, i pokopani na lokalitetu masovne grobnice na gradskom groblju u Brodu, odakle su ekshumirani i identifikovani tokom obavljanja istražne radnje ekshumacije obavljene od strane istražnog sudije na području opštine Brod. Barašić je takođe odgovoran za učešće u počinjenom ratnom zločinu protiv civilnog srpskog stanovništva na području Broda i okolnih mesta, sela i naselja koje je počinio u sastavu 101. i 108. brigade HVO Posavine, a u sadejstvu sa formacijama regularne Vojske Republike Hrvatske u periodu od 26. marta do 27. oktobra 1992. Srpska sela, naselja i grad Brčko su napadani bez prethodne provokacije i u cilju etničkog čišćenja i raseljavanja srpskog stanovništva.

Srpske kuće su opljačkane, Srbima je oduzeta sva pokretna imovina, a zatim su im kuće uništene paljenjem, granatiranjem i miniranjem. Svo zatočeno srpsko stanovništvo oterano je u logore formirane za Srbe: skladišta RK Beograd u Tulepu, fiskulturnu dvoranu SC „Fricpalik“, skladište građevinskog materijala, zgradu bivše stanice JB, zgradu vojne policije, Svilu Čelinac, FK Stadion „Polet“, zgradu tvornice čarapa i Dvoranu sportova i gde su logoraši individualni mučeni stravičnim metodama, kažnjavani batinjanjem, kolektivno uskraćivani za vodu za piće, hranu i vršenje nužde, odvođeni na prvu borbenu liniju na kojoj su korišćeni kao živi štit, na prinudni rad pri čemu je uz stravične torture i druge razne načine ubijeno 116 identifikovanih civila srpske nacionalnosti i 44 neidentifikovanih lica, a imena identifikovanih i dodatna individualna učešća imenovanog sadržani su KP br. 02.963/93 DC-1/18.

U toku ovog zločina imenovani je učestvovao u formiranju ženskih odeljenja u logorima gde su žene silovane, fizički i psihički maltretirane, a u više navrata odvođene na liniji fronta i svaka pojedinačno silovana od strane više izvršioca, te ponovo vraćane u logor.

(Nastavlja se)

Ključne reči: