Glas Javnosti

Ako ne potraje oblačnost, zahlađenje će prijati voću

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zahlađenje nakon izuzetno visokih temperatura početkom sedmice prija gotovo svim voćnim vrstama. Međutim, za profesionalne proizvođače koji raspolažu sistemima za navodnjavanje, kiša može biti i smetnja zbog uticaja na razvoj bolesti.

- Nagla promena vremena, ukoliko nije praćena nevremenom neće štetiti voćarstvu. Smatram da je dobro da je došlo do smanjenja temperature koje su prethodnih dana bile previsoke, i mogle su da štete normalnom razvoju biljaka i da nanese štetu kvalitetu ploda kod ranih voćaka i da ometaju zametanje plodova kod voćaka koje su u kasnom cvetanju. Sa druge strane, ukoliko bi ovako oblačno vreme potrajalo, to bi takođe moglo da šteti biljkama koje su u precvetavanju, s obzirom da je potrebno toplije vreme kako bi fotosinteza bila u maksimumu - kaže za Radio Novi Sad profesor Nenad Magazin sa Poljoprivrednog fakulteta u Novm Sadu.
Tokom marta meseca imali smo pojavu mraza, koji su u nekim delovim oštetili veći deo voćnjaka, ali generalno pretrpljena je manja šteta. S obzirom na nagle vremenske promene, moguće je novo zahlađenje koje može dovesti do stvaranja mraza, međutim većina plodova je poodmaklo u zametanju i ne bi trebalo da dođe do veće štete.

Protivgradna zaštita, odnosno pojava grada je sve aktuelnija tema u voćarstvu. Efikasnost zaštite od grada protivgradnim raketama zavisiće od područja koje je zahvaćeno gradom.
- U svetu postoje i drugi načini zaštite od grada kao što su vazdušnih topova do aviona koji ispuštaju rakete, koje na žalost mi u Srbiji ne koristimo. Ono što naši voćari mogu da urade jeste da koriste protivgradnu mrežu, koja se najčešće koristi kod najvrednijih zasada.


Glas javnosti/ R06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR