četvrtak 5. jun 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Koštunica opet na „evropskom ledu“

Zbog saveza sa radikalima DSS bi mogao da izgubi mesto u porodici evropskih „narodnjaka“

Koštunica opet na „evropskom ledu“

BEOGRAD - Savez sa radikalima mogao bi da košta partiju aktuelnog premijera Vojislava Koštunice članstva u porodici evropskih „narodnjaka“. Tako, zbog koketiranja sa SRS-om, već drugi put u poslednja dva meseca iz Evropske narodne partije stižu signali da bi DSS, uđe li u vladu s radikalima, mogao da se oprosti statusa pridruženog člana u toj najvećoj i najuticajnijoj parlamentarnoj grupi Evropskog parlamenta.

I tako je, po receptu Socijalističke internacionale koja stolicom pod svojim okriljem „lagano usmerava“ SPS u pregovorima o vladi, postupio i savez evropskih narodnih partija.

A dok u DSS-u tvrde da im se tim povodom niko ni zvanično ni nezvanično nije obratio, niti, iako se u medijima o tome spekuliše, ima bilo kakvog pritiska ENP-a na njih, za razliku od prethodnog puta kada je takva vest procurila u javnost, niko od evropskih narodnjaka nije se sada potrudio da je demantuje.

U statutu ENP postoji mogućnost izbacivanja nekih članova, ali budu li poštovani principi na kojima je ta organizacija osnovana, bez obzira na to s kim DSS uđe u vladu, ne bi trebalo da bude nikakvih problema, tvrdi Koštuničin potpredsednik Borko Ilić.

- Zasad nam se niko nije obraćao tim povodom. I nije tačno da postoje bilo kakvi pritisci na nas. A ako ih i bude, nećemo im podleći kao neke druge partije, već ćemo ENP-u, ako budu tražili, predočiti obrazloženje zbog eventualne koalicije sa SRS-om- naglasio je.

Inače, Evropska narodna partija je savez 74 stranke desnog centra iz 38 država Evrope. Čak 20 evropskih premijera dolazi iz redova ENP-a, od čega je njih 13 iz Evropske unije. Do sada su tri stranke iz Srbije dobile članstvo u ENP- DSS i G17 plus, koji su pridruženi članovi, kao i Savez vojvođanskih Mađara sa statusom člana posmatrača.

I dok u G17 Plus tvrde da već nekoliko meseci postoji zahtev da se DSS isključi iz članstva zbog saradnje sa SRS-om, te da već postoji neformalna inicijativa za isključenje, koju su pokrenuli nemački demohrišćani na čelu sa Doris Pak, u SVM-u tvrde da ih o tome niko iz ENP-a nije obavestio.

- O toj inicijativi čuli smo samo u ovdašnjim medijima, ali pošto smo mi posmatrači i to tek od novembra prošle godine, ni ne pitamo se mnogo. U svakom slučaju, postoji pravna mogućnost za izbacivanje, ali ne znam koliko je realno da će se to dogoditi DSS-u- rekao nam je Balint Pastor iz SVM-a.

Podsećanja radi, polovinom marta član Evropskog parlamenta Alain Lamašur izjavio je da je DSS zbog svog veoma tvrdog stava povodom nezavisnosti Kosova na neodređeno suspendovana iz ENP, ali je to demantovao čelnik te partije Vilfrid Martens, koga je prilikom posete Beogradu Koštunica navodno uverio da DSS posle izbora neće sa SRS-om.   

Komentari

samo kompliment za Kostunicu.