ponedeljak 5. maj 2008.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Simbol muškosti koji je nestao

Postavljena izložba "Lepe brke" u kafani "?", koja će trajati do avgusta

Simbol muškosti koji je nestao

Dugi, povijeni, kratki i ošišani brkovi, duža ili kraća brada smenjivali su se decenijama i bili obavezni imidž muške populacije, besedila je Vesna Dušković, kustos Etnografskog muzeja u Beogradu

Nacionalna kuća, odnosno kafana "Znak pitanja", preko puta Saborne crkve, Beograđanima je poznata kao boemski kutak u etno stilu, gde pored tradicionalne kuhinje mogu da uživaju i u čestim izložbama koje organizuje u saradnji sa Etnografskim muzejom. Posetioci će sve do avgusta moći da uživaju u fotografijama koje su nastale krajem 19. i početkom 20. veka, a na kojima su prikazani imućniji građani tadašnje Srbije. Tematska izložba koju je postavila Vesna Dušković, viši kustos Etnografskog muzeja, nosi naziv "Lepe brke" i prikazuje različite modne trendove kod muškaraca u tom periodu.
 
  - Modni trendovi nisu ženska privilegija, oni su podjednako važni i za muškarce. Dugi, povijeni, kratki i ošišani brkovi, duža ili kraća brada smenjivali su se decenijama i bili obavezni imidž muške populacije. Upravo ove "brkajlije" dokazuju kako ogledalo nije samo najbolji prijatelj žena, jer su mu se odvajkada podjednako rado okretali i najveći mačo muškarci - objasnila je Duškovićeva.
 
  Svi gosti koji su juče posetili kafanu "?", a nisu imali vekovima unazad odliku muškosti - "brkove", dobijali su štapiće sa nalepljenim brkovima od papira. Prema rečima naše sagovornice, na izložbenim fotografijama se vidi društveni i ekonomski status uslikanih muškaraca.
 
  - Brkovi su simbol odraslog muškarca, o njihovom izgledu se jako vodilo računa. Tek posle Prvog svetskog rata u modu ulaze izbrijana lica. Među fotografijama trgovaca i viđenijih građana uvrstili smo i kneza Mihaila, za čijom bradom i brkovima bi se i danas okretale na ulici mnoge Beograđanke - završila je sa pričom o brkovima viši kustos Etnografskog muzeja u Beogradu.
 
  Tematske izložbe u ovoj kafani uglavnom su vezane za određeno godišnje doba. Tako su Poklade bile tema u vreme ovog verskog praznika, a pre najnovije postavke gosti su uživali u fotografijama lepih Beograđanki.