sreda 5. mart 2008.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > „Sablja“ pokosila Lukasa i Cecu

Estradne zvezde često se nađu s one strane zakona (3)

„Sablja“ pokosila Lukasa i Cecu

Poznati pevač Aca Lukas u pritvor zaglavio zbog pištolja, a folk pevačica Ceca Ražnatović zbog nedozvoljenog držanja oružja i nezakonite prodaje fudbalera. I Prele robijao

BEOGRAD - Svojevremeno je iz Čikaga stigla vest o Aleksandru Vuksanoviću alijas Aci Lukasu, koga zbog neodmerenog načina života prate pehovi, pa mu je svojevremeno usledilo deportovanje iz Amerike u Nemačku. Poznato je da u policijskoj akciji „Sablja“ 2003. godine zaglavio samo zbog neprijavljenog pištolja.

Verovali ili ne, Aca je sam otišao u Gradski MUP i kao prava poštenjačina prijavio oružje, pa je zbog toga četiri meseca sadio luk i brao krompir u Padinskoj skeli (Padinjaku). NJegova drugarica iz dueta i folk-zvezda Svetlana-Ceca Ražnatović, istovremeno je privedena u Gradski MUP, da bi potom provela u istrazi CZ-a 121 dan u zatvoru. Ceca se najpre sumnjičila zbog kontakata sa zemunskim klanom, ali se pod istragom našla zbog „neprijavljenog držanja oružja u kući“ i zbog „kupoprodaje fudbalera „Obilića“ gde je „maca pojela“ oko 20 miliona maraka iz Rusije“. Istraga protiv Cece i dalje traje.

Veliki medijski skandal sredinom osamdesetih, bilo je spektakularno hapšenje Zdravka Čolića na aerodromu u Ohridu, kada mu je u džepu nađena poprilična svota deviza. Naime, Čola je nosio nemačke marke, dolare, švajcarske franke u Zagreb zbog započinjanja privatnog biznisa sa plastikom, u koji je želeo da uđe sa bratom. Čola je prošao samo sa plaćanjem deviznog prekršaja (bez zatvorske kazne), ali mu je sav novac oduzet. Više puta je iza rešetaka bio incidentni skopski menadžer Velibor Džarovski Džaro, zbog nameštanja fudbalskih utakmica, fudbalskih transfera i estradnih mućki. Po estradnim kuloarima dugo se šuškalo da je Džaro namestio Čoliću frku oko šverca devizama, samo zato što Čola više nije želeo da radi sa njim!

VRUĆE ŽURKE

Valja se podsetiti da je krajem šezdesetih pionir i legenda srpskog i Ju-rokenrola Zoran Miščević, sa muzičarima iz svoje legendarne grupom „Siluete“, desetak puta bio u zatvorima Minhena i Beča. Samo zato što su veseli rokeri pravili „vruće“ i morbidne noćne žurke na tamošnjim grobljima!
Ekscesni crnogorski kantautor rok muzike Rade Pejović, poznatiji kao Rade Rapido, proveo je izvesno vreme u podgoričkom zatvoru zbog optužbi da je prodavao narkotike. Rade je oslobođen zbog nedostatka dokaza, ali i dalje drsko u medijima priča kako rado očijuka s drogom.

PEĐA D’BOJ: BILO PA PROŠLO

Zvezda „Velikog brata“, Predrag Jovanović, alias Peđa D’ Boj, kantautor i vođa nekada poznate beogradske pop-grupe „D’ Boys“, proveo je izvesno vreme u zatvoru u Parizu zbog trgovine sa narkoticima, i bez okolišanja rekao:
- Bio sam kratko vreme u zatvoru u Parizu zbog ludog života kakav sam nekada vodio, ali to je bilo pre više od šest godina. Sada su takve stvari prošlost. Na kraju krajeva, kada su Tito i Milošević bili u zatvoru, što ne bih mogao i ja? Sada bih, znači, mogao da se kandidujem za predsednika. Šta da kažem, bilo pa prošlo...

Zbog izbegavanja plaćanja poreza svojih estradnih agencija, muvanja sa ulaznicama na estradnim turnejama, osetili su kako izgleda zatvorska ćelija i menadžeri Vidosav Radomirović Vitko (sadašnji vlasnik niške RTV Belami), Miki Sibinović, Faruk Drina, Rezak Hukanović, Dušan Samardžija i Nikola Idžan. Muvanje sa ulaznicama odvelo je kantautora romskog melosa Muharema Serbezovskog u „posetu“ jednom makedonskom zatvoru.

Početkom sedamdesetih godina (pa dok mu zdravlje nije popustilo) ekscesni i kontroverzni roker i sjajni pisac Dušan Prelević Prele, pravio je skandale na beogradskom asfaltu. Do poslednjeg dana svog kratkog, ali burnog boemskog života, bio je hrabar, voleo da se u „Poslednjoj šansi“ potuče i sa nekoliko muškaraca tako da je najčešće izvlačio deblji kraj. Zbog kršenja javnog reda i mira, tuča često je privođen u „dvadesetdeveti“ (nekadašnji popularni naziv za Gradski SUP).Tada mlađani milicajac-pozornik Radovan Stojičić Badža (kasnije Slobin policijski general ubijen u beogradskom restoranu „Mama mija“), voleo je da se druži sa estradnim svetom. Sedeo je sa pevačima i branio ih kada bi nešto zabrljali i zgrešili. Jedne večeri, u restoranu „Madera“ Prele je vređao tri milicionera, među kojima je bio i Badža. Kao i uvek nacvrckan preterao je. Kada su „plavci“ krenuli iz kafane, on je pošao za njima i na ulici pred prolaznicima opsovao im majku, oca, Tita i Jovanku. Tada je vrag odneo šalu: milicioneri su ga propisno ispendrečili u Tašmajdanskom parku, a zbog vređanja Tita i Jovanke proveo je tri meseca u „prdekani“, kako su tada zvali „Padinjak“. Zbog saobraćajne nesreće u kojoj je jedno lice izgubilo život, u „Padinjaku“ je proveo godinu dana i pevač folka Zoran Gajić.    

Nastavlja se