nedelja 4. novembar 2007.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > U laži su kratke noge

Prvi čovek RTS-a zaboravio na obećanje Mariji Šerifović

U laži su kratke noge

Lično ću se pobrinuti da Marija dobije penziju ili kako se već to zove, a ako država ne bude imala para sredstva će obezbediti Radio- televizija Srbije, pa makar se odrekla dela svoje pretplate - rekao je u maju Aleksandar Tijanić

Dan posle majskog trijumfa naše „Molitve“ na Pesmi Evrovizije 2007 u Helsinkiju, usledio je improvizovani prijem srpske delegacije u holu zgrade RTS-a u Takovskoj 10, gde je generalni direktor te medijske kuće Aleksandar Tijanić javno pred prisutnima, ali i milionskim televizijskim auditorijumom, rekao:

- Čestitam Mariji Šerifović i mislim da ona zaslužuje sve beneficije koje dobijaju i naši sportisti, odnosno svi oni koji afirmišu Srbiju izvan njenih granica. Lično ću se pobrinuti da Marija dobije penziju ili kako se već to zove, a ako država ne bude imala para, sredstva će obezbediti Radio- televizija Srbije, pa makar se odrekla dela svoje pretplate...

Od tog dana, koji će pre svega biti upamćen po višesatnom iščekivanju desetina hiljada Beograđana pred Skupštinom grada da na balkonu Starog dvora pozdrave pobednike Evrosonga, prošlo je već gotovo pola godine. Da li je Tijanić ispunio bar nešto od datog obećanja?

- Ma, da li vi to mene zavitlavate - rekla nam je Marija Šerifović, koja se gotovo zagrcnula od smeha posle postavljenog pitanja. - Od tada se gotovo nismo ni videli, a i komunikacija između nas je uglavnom bila posredna.

Da li je Tijanić tada zaista mislio da Marija treba da dobije „penziju ili kako se to već zove“ ili je obećavajući „kule i doline“ nesvesno prenaglio u opštoj nacionalnoj euforiji koja ga nije mimoišla posle neočekivano velikog evropskog uspeha „Molitve“? Svaki naš pokušaj da dođemo do generalnog direktora RTS-a i saznamo da li su u laži stvarno kratke noge, ostao je bezuspešan, uz njegov očekivani odgovor :

- Za Kurir i Glas javnosti ne dajem izjave, niti me interesuje šta pišete!
Pošto smo ostali uskraćeni za saznanje šta je sa Marijinom „penzijom ili kako se to već zove“, postavili smo nekim redosledom naredno pitanje - da li je pobedom „Molitve“ RTS sa Tijanićem na čelu nešto ućario?

- Kako da nije - rekao nam je spremno producent Saša Mirković, koji vodi sve poslove Marije Šerifović - Prema mojim saznanjima, RTS je dobio ili će dobiti gotovo 30 miliona evra u televizijskoj opremi. Ako se tome doda prihod od onoga što tek sledi maja naredne godine, kada dođe do realizacije Pesme Evrovizije 2008, onda je sasvim jasno da je trijumf „Molitve“ nemerljivo ekonomski i propagandno doprineo Javnom medijsku servisu Srbije, Beogradu i Srbiji kao državi.

Ako je tačan podatak da je RTS na ime boravka tima Marije Šerifović u Helsinkiju iz svoje kase izdvojio 4.900 evra, a da Tijanić pri tom nije bio voljan da im plati avionske karte, izradu promotivnog materijala i spota „Molitve“, ali i još po nešto, onda je sasvim realna priča o malom ulaganju i prihodu velikih cifara, što u Srbiji već postaje praksa. Međutim, u svemu tome, gde je obećana „penzija ili kako se to već zove“ Marije Šerifović?

Ključne reči: