utorak 4. septembar 2007.
RSS
• Feljton •
Početna > Feljton > Andrej Lugovoj protiv Londona

Rusi odgovaraju Britancima

Andrej Lugovoj protiv Londona

Glavnoosumnjičeni za ubistvo bivšeg ruskog agenta Litvinjenka u Londonu poriču svoju umešanost, okrivljuju Britance

Ruski biznismeni Andrej Lugovoj i Dmitrij Kovtun, koje britanske vlasti optužuju za ubistvo Aleksandra Litvinjenka polonijumom, prebeglog agenta ruske Federalne službe bezbednosti u Londonu, održali su, putem video- linka, konferenciju za štampu u Moskvi za britanske novinare. Lugovoj i Kovtun su govorili iz moskovskog studija ruskog radija Eho Moskve, a obraćali su se novinarima koji su se nalazili u londonskoj kancelariji ruske agencija RIA Novosti. Ova neobična konferencija štampu koja se može naći na Internet adresi njnjnj.rutube.ru je, prema izjavi Lugovoja, organizovana zbog odbijanja britanskih medija da blagovremeno objave intervjue sa njima kako bi im se omogućilo da britanskoj javnosti saopšte svoju verziju događaja. Konferenciji su prisustvovali predstavnici Gardijana, Independenta, Skaj njuza, kao i novinari američkog Si-En-Ena i nemačkog magazina Fokus.

„Kao odgovor na vaše pitanje da li sam ubio Litvinjenka,“ rekao je Lugovoj dopisniku Indipendenta, „mogu odgovoriti sa potpunom sigurnošću i širom otvorenih očiju: Ne, ja ga nisam ubio. Nažalost, britansko javno mnjenje ne pokušava da ispita ovu stvar. Preko deset meseci, a deset meseci je prošlo - u Britaniji i u inostranstvu je stvoren utisak da sam ja umešan u ubistvo Litvinjenka i da su ruske specijalne službe i ruska država takođe umešani,“ izjavio je Lugovoj.

KRITIKA BRITANSKIH MEDIJA

Lugovoj je kritikovao britanske medije i okarakterisao ih kao „jednostrane“.
„Nažalost, prema našem mišljenju, potezi britanskih medija prema nama i Rusiji nisu samo bili nekorektni, već su bili i jednostrani i, po svojoj prirodi, netaktični. A svi naši pozivi britanskim mas-medijima da se sretnu s nama uživo, jednostavno su bili ignorisani. A oni retki susreti koje smo imali sa vodećim britanskim kompanijama, televizijskim kompanijama, i prilično detaljni sastanci na kojima smo ne samo izneli svoje stavove i ono što se stvarno dešavalo u Londonu, već i kako je Kraljevska kancelarija tužioca (Cronjn Prosecution Service) vodila svoju takozvanu istragu, da se tako izrazim, u stvarnosti su tretirani veoma drugačije,“ rekao je Lugovoj.

„Pitanja koja smo postavili na našoj konferenciji za štampu od 31. maja, kao i ona pitanja koja smo kasnije postavili britanskoj javnosti,“ rekao je Lugovoj kritikujući britanske medije, „ne samo da su primila malo pažnje, već su u potpunosti ignorisana. Nijedan jedini britanski medij nije istražio pitanje prodaje britanskih državljanstava. Dozvolite mi da naglasim: vaša britanska državljanstva se prodaju kao tepisi na pijaci, i vi to hladnokrvno posmatrate.“

„Nije sprovedena nijedna jedina istraga o tome da li su britanske specijalne službe, Mi-5 i Mi-6, a naročiti SIS (Specijalna obaveštajna služba), bile umešane u ubistvo Litvinjenka. Potezi ruskih bezbednosnih službi u poslednja tri meseca pokazuju - sa slikama i snimcima Litvinjenkovih telefonskih razgovora - da su britanske specijalne službe direktno povezane sa svime što se dešavalo meni u poslednjih godinu dana,“ rekao je Lugovoj. „Pojedini kriminalci, dripci i prevaranti, sakriveni iza takozvanog pravednog zida britanskog pravosuđa, vešto koriste sve ove provokacije da diskredituju ono što se dešava u Rusiji,“ kaže Lugovoj, aludirajući na odbeglog ruskog biznismena Borisa Berezovskog koji je utočište pronašao u Britaniji.

„Svih ovih deset meseci nisam od britanskih zvaničnika primio nijedan zvanični dokument s pozivom da dođem u London,“ požalio se Lugovoj. „Šta je to sprečavalo vašeg hrabrog državnog tužioca da pošalje zvanični dopis i poziv, kao što se to radi u svim drugim zemljama, dopis o optužbama na moj račun i poziv da budem svedok u Londonu u maju (tokom zvanične istrage)? Ništa se od ovoga nije desilo. Umesto svega ovoga, napravljena je jedna predstava, predstava u kojoj je učestvovao britanski državni tužilac i tokom koje je me optužio i stavio na međunarodnu poternicu i time stvorio sve uslove da mi onemogući da idem u Veliku Britaniju,“ rekao je Lugovoj.

 Sutra:
Nikakvi dokazi nisu izneti u britanskom parlamentu