nedelja 4. maj 2008.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Olbrajtova „glavni trener“

Kako i zašto podmladak naših političkih stranaka „vaspitavaju“ stranci (1)

Olbrajtova „glavni trener“

Stranačkih juniora najviše je u „kampovima“ američkog Nacionalnog demokratskog instituta za međunarodne poslove, skraćeno NDI, koji se reklamira kao organizacija koja „radi na jačanju i širenju demokratije u svetu.Izjava predsednika vojvođanske vlade Bojana Pajtića, puna hvale za NDI, godinama je stajala na sajtu te organizacije

Desetine „programa za mlade lidere“, zatim programa za „motivaciju mladih glasača“ - dotiranih preko raznih stranih fondacija, vladinih i privatnih - preplavile su posle 5. oktobra 2000. političku scenu Srbije.

Od te davne i uzbudljive godine, putem raznih programa koje uglavnom finansiraju stranci, a koje su prihvatile mahom sve srpske partije, unutrašnja struktura domaćih stranaka se fundamentalno izmenila. NJihov podmladak sada ide na seminare gde ga instruktori iz inostranstva obučavaju modernim tehnikama „animiranja glasača“, regrutovanja u partijske redove i „slanja poruka“ biračima. U finansiranju stranaka i njihovog podmlatka - pored fondacija koje se isključivo bave ovom vrstom aktivnosti - učestvuju i neke strane vlade, njihova pojedinačna ministarstva ili ambasade.

Iako sve traje već nekoliko godina, niko i ne pokušava da proveri učinak ovih programa na partijski kadar. Možda je zid ćutanja koji okružuje ovu sofisticiranu i prilično skupocenu aparaturu za „vaspitavanje kadrova“ utemeljen u činjenici da većina domaćih partija od nje na ovaj ili onaj način profitira. Da li to znači da će na duži rok političke stranke u Srbiji izgubiti kontrolu nad svojim omladinskim kadrom ili su one našle načina da „muzu“ strane fondacije zarad svojih ciljeva - pokazaće vreme.

Programirana poluizolacija
Primanje strane pomoći, naravno, samo po sebi ne mora da znači ništa loše. Međutim, ne može se poreći da organizovana pomoć - naročito ako je krupna i administrirana od naročite političke opcije - i te kako utiče, naročito kada su u pitanju mladi. Kome su, na kraju krajeva, lojalni mladi ljudi koji trenutno nose partijske boje i knjižice stranaka u Srbiji, ali uzimaju novac ili druge beneficije od stranih donatora i na njihovim donacijama grade karijeru?

Srbija je dugo bila u izolaciji. Ne treba potcenjivati želju mladih da se dokažu „pred svetom“. Moćne zapadne zemlje koje u Srbiji imaju političkog i ekonomskog interesa - i koje, zašto ne reći, našu zemlju planski drže u stanju poluizolacije - obilato se koriste ovom činjenicom. Dok Srbija rasprodaje svoju imovinu - uglavnom biznisu čiji su centri odlučivanja u SAD ili Evropskoj uniji - mladi partijski kadar se školuje na američkim i zapadnoevropskim seminarima.

Malo je reći da su mnogi domaći političari puni hvale za ovakve organizacije. Kako i ne bi, kad su neki od njih i sami bili njihovi kursisti. Takvi ponekad idu čak toliko daleko da skraćenice NED, NDI i IRI u svojim biografijama navode kao da su imena prestižnih univerziteta.

Izjava Bojana Pajtića, predsednika Izvršnog veća Vojvodine, puna hvale o programu NDI dugo godina je stajala na veb-sajtu ove organizacije. Međutim, pre nekoliko godina je skinuta. Uzrok ovome može biti poslovično menjanje sadržaja, a možda i činjenica da Agencija za međunarodni razvoj SAD (Ju-Es-Ejd, glavni finansijer NDI-ja), prema američkom zakonu o stranoj pomoći iz 1988. (SEED ACT) ne sme finansirati osobe koje se nalaze na javnoj funkciji ili su kandidati za javnu funkciju. Možda su zato Amerikanci počeli da rade sa partijskim juniorima, koji tek treba da postanu funkcioneri. Dakako, i u Vašingtonu predobro znaju da je omladina najpogodnija za ideološku obradu.

BALŠA, VESNA, ALEKSANDRA...

Demokratska stranka uopšte ne krije da je najveći „korisnik“ usluga NDI. Čak i članovi Gradskog odbora DS-a smatraju za probitačno da to istaknu u svojim biografijama.
Balša Božović (1983), član Gradskog odbora DS-a za saobraćaj, kaže: „Učestvovao na više seminara i treninga u organizaciji NDI, na temu nenasilnog otpora, odnosa sa javnošću i političkog marketinga, radio kao volonter u Narodnoj kancelariji predsednika Republike tokom leta 2006. godine“. A Vesna Stanimirović, članica Gradskog odbora DS-a za zdravstvo, otkriva: „Završila NDI obuke za liderke, NDI i IRI obuke za odbornice, kao i obuke ‘Glasa razlike’, ‘Žene to mogu’, ‘Žene u politici i društvu’. Aleksandra Gojković, načelnica gradske uprave DS-a, kaže da je „završila kurseve NDI iz oblasti javnog nastupa, upravljanja ljudskim resursima, upravljanja timom i liderstva.“ Primeri su brojni...

KURSISTI

Tako se, na primer, Nenad Rašić, ministar za rad i socijalnu zaštitu u Tačijevoj vladi na Kosmetu (a, bogami i zamenik ministra unutrašnjih poslova Pajazita), u svojoj biografiji pohvalio da je završio „Političku akademiju NDI“. Kao da je u pitanju univerzitet, a ne dotirana partijska organizacija. Rašićeva stranka, SLS, članica je takozvane Liberalne internacionale koja ima sedište u Londonu, gde joj društvo prave LDP Čedomira Jovanovića i Liberali Srbije Dušana Mihajlovića, kao i Liberalna stranka Crne Gore Slavka Perovića. U potpredsedništvu Liberalne internacionale, zanimljivo, sedi i Kenet Volak, potpredsednik NDI.


Najprisutniji olbrajtovci
Kada smo već pomenuli ovoliko inicijala, red je i da stvari pojasnimo. Dakle, jedna od najprisutnijih u pomoći partijskom podmlatku u Srbiji je nesvakidašnja američka organizacija koja se zove Nacionalni demokratski institut za međunarodne poslove, skraćeno NDI. Ta institucija se predstavlja kao „neprofitna organizacija“ - reklamirajući se da „radi na jačanju i širenju demokratije u svetu“. Zanimljivo je, međutim, da se ova organizacija u Srbiji tretira kao nevladina. A ne samo da je vladina (američka) - pošto njen osnovni budžet čine fondovi koje joj svake godine dodeljuje američki Kongres - nego ju je Kongres i osnovao 1983. godine. Povrh svega, NDI je pridružena i jednoj specifičnoj političkoj opciji u SAD - Demokratskoj partiji.

Direktorskim bordom NDI trenutno predsedava Medlin Olbrajt, bivši državni sekretar i sadašnja savetnica predsedničkog kandidata Hilari Klinton. U savetničkom bordu NDI još sede eminentne „demokrate“: bivši guverner NJujorka Mario Kuomo, Majkl Dukakis i Bil Bredli. Tu je i Teodor Sorensen, bivši savetnik Kenedijeve administracije koji je, između ostalog, savetovao neprofitne organizacije naklonjene Demokratskoj partiji SAD da daju novac Fondu za humanitarno pravo Nataše Kandić.

Čime se bavi Olbrajtov NDI koji je, kako se hvali na svom veb-sajtu, u Srbiji prisutan još od 1997. godine?

U nedostatku javne debate o tome kako troše budžetski novac - kako ovde, tako i u SAD - moramo da se konsultujemo sa njihovim veb-sajtom. „NDI podržava demokratsku tranziciju u Srbiji tako što savetuje demokratske političke partije u vezi sa izborima, organizacionim razvojem i obraćanjem biračima; savetuje i NVO u pogledu nepartijskog posmatranja izbora i mobilizacije glasača; a savetuje i srpski parlament u vezi sa izgradnjom pravosudnih kapaciteta. Programi NDI stižu u svaki region Srbije. Od otvaranja svoje kancelarije 1997, Institut je radio sa preko 30.000 političkih lidera i građanskih aktivista“.
NDI se na svom veb-sajtu dalje hvali da „sa 50 domaćih vršilaca obuke za političke partije promoviše dugoročan razvoj proreformskih političkih partija“. A da je od 1997. „radio sa više od 15.000 aktivista iz devet političkih partija na republičkom i lokalnom nivou“. Ne skriva takođe da radi i sa poslaničkim grupama unutar parlamenta i lokalnih skupština na tome kako da bolje svoja dostignuća predstave biračima.

Impresivno, nema šta. Utoliko impresivnije što NDI ne krije da su demokratske partije Srbije - uz njegovu pomoć - otvorile svoje prve partijske centre za obuku kadrova...

(Sutra: I republikanci osvajaju Srbiju)

Komentari

prosto receno : to se zove ispranje mozga na suvo, to je zapadna demokratija...

Bojan Pajtic je dobro istreniran da rasturi Srbiju. sve njihove poslusne djake treba proterati iz Srbije!

Drugarice Madlen, posadite cvece, kud se omladina DSa i LDPa krece....Sto je vise kleveta i lazi, Bush im je miliji i drazi.

Eto ja osudjujem onu srbsku familiju koja je u IIsr.spasila zivot tada maloj Medlinki.Steta sto je spasise a bilo je dovoljno samo pozvati Hitlerovca s ulice i reci "evo ovd eima cifuta".
Da je to tako uradjeno nebi nam ova Cifutkinja ovako vracala zlocinacki.
Boze dragi kako neke ovakve spodobe mogu biti pokvarene a Srbi tako naivni,blesavi stetocine sami sebi.

BABA -ROGA VAMIRUJE SRBIJOM

Olbrajtovu u Americi nepodnose!Ona se povezala sa domacim Srpskim yanicarima Canak,Ceda,Pajatic,Kakva Crna demokratija?Kad se Svetom buldozerom valja fasizam!Sila vlada ne istina i pravda!Samo glogov kolac za Olbrajtovu!
SVI ONI ZA SIPTARE RADE..!!

Zdravo svima

Mnogo je receno , pisano o njima , mnogo se i zna . Zna se i to kakvi su im ciljevi : naravno , ispiranje mozgova u smeru koji njima odgovara .Sve je to prosto , ne bih zbog toga ni pisao .
Vaznije je nesto drugo : koliko ima mladih [ pa i starije sretoh} spremnih da nekriticki slusaju ove "uterivace demokratije ', "isterivace nacionalizma "{ jer im nije po volji bilo ciji patriotizam ]...Koliko njih se prodaje za jedan mobilni tel ?/
Previse nam je omladina prozapadna , savki put kada dodjem za Bgd , ja se sokiram --nece sa mnom ni srpsku muziku da slusaju ; pervise njih deklarise da "im je najomiljeniji dzez "[ha , i ovde u NY ga samo snobovi slusaju --odavno provereno].
Tuzno je sto mnogi mladi prave paralelu izmedju tehnol napretka i opsteg nivoa svesti /obrazovanosti CAK I MORALNOSTI , nazalost . Mnooooogo je ovde u New Yorku , centru sveta , ignorantnosti , neobavestenosti , izgubljenosti [kako li je u Kansas City-u??}, primitivizma --nije mi ni padalo na pamet da je tako pre 30 godina kada planirah dolazak ovde ...RETKO , vrlo retko sretnem nekog ko osim onoga sto je u vezi sa njegovim poslom zna i razmislaj o bilo cemu drugom ---Eto , dolazim u Bgd da se ispricam sa vama o svemu .....

Prijatelju, a sto ti lepo ne batalis taj NewYork - centar sveta, pa dodji brate srbine, ovde da zivis i vaspitavas tu zapustenu omladinu srBsku. pa i da nas sacuvas od takve USA demokratije (u kojoj zivis) ili da mi svi nekako dodjemo tamo pa da zajedno slusamo srpsku muziku i lagano tugujemo nad propalom srpskom ekonomijom, drzavom, omladinom, vladom, slobom, titom ili cemu vec. sounds good? j**o cansas aj dodji kod nas u Cacak, kod bata Velje, da vidimo kolike plate imaju ljudi. pa da slusamo srpsku tugu. pa i lepo nam je reko ministar: "lepo sam reko da ne kradete, nego da kraduckate...."
http://www.youtube.com/watch?v=R0NFXBgjzbs

eto

O ovome su svojevremeno, devedesetih pisali štampani mediji u Srbiji i ovi tekstovi su bili satanizovani kao miloševićevska antizapadna propaganda. Mi smo to nekako olako prihvatali, ne misleći kuda će nas odvesti to zlonamerno nametanje totalitarne demokratije! Sada smo tu gde smo, rasprodajemo što se može, od zemlje koja je bila u redu srednje razvijenih zemalja u Evropi napravljena je siromašna zemlja u obnovi i razvoju, obespravljena za ravnopravni međunarodni dijalog! Od Srba koji su uvek u istoriji bili na pravoj strani postali smo strašila. Nekako se na tim NDI obukama nauči da svetski ratovi i nisu bili nešto mnogo strašno, da razaranje Hirošime i Nagasakija takođe nije bilo veliko planetarno zlo... I onda, nepodnošljivo lako, polaznici ovih obuka prihvate kao gotovu činjenicu da su Srbi zapravo svojim zlom obeležili dvadeseti vek te da za njih ni jedna kazna nije prevelika! Koliko novca treba dati nekome da u sve to poveruje?

Zar ova jos zivi.Zalit cu se Bin Ladinu.

Da, to je to:
Ranije smo imali lokalnu globalizaciju zvanu titoizam,
sada je globalizacija univerzalna.

Народ који има таке издајнке не теба да брине за своју будућност,остаје без ње.Упознао сам многе земље и народе али овакве одроде нигде не нађох.Они се просто утркују ко ће да напакости више сопственом народу и отаџбини,видевши у тој пакости и пропасти једну нову европску зору, и сунце које их неће огрејати.Увек ће остати у сенци да паразитирају као имела на јабуци,без корена,извора живота.Пии јадови,што би рекли Срби из Црне Горе.

Da mi je neko rekao da ce mladi Srbije prihvatiti ovako nesto , ja bih se zaklela da je to nemoguce.Tesko zemlji koj aima Americku demokratiju.Ono sto je nekada bilo zlo pod nnazivom nacizama , sada je to demokratija.Sto vise u svetu pisu o demokratiji , arod ima sve manje prava.Jedini koji imaju pravu su pervrzni a normalni se gledaju nesto kao kuga , nesto sto treba unistiti.Neka probaju heteroseksulaci da naprave paradu u Beogradu , a ce videti sta ce se desiti.Demokratko ucenje u celom svetu je nauka o namecanju svoje volje nad drugima.

Kamo srece da je Olbrajtova bila i ostala jedini instruktor za razbijanje srpske nacije i otimanje srpske zemlje. Samo u Norveskoj imate tri takve skole gde su dolazili mnogi sadasnji clanovi koalicije okupljene oko Tadicevog DSa i jos nekih uglavnom "nevladinih" organoizacija i udruzenja. Na tim semnarima i druzenjima je koristena i koristi se parola o pokusaju ucenja o SUZIVOTU sa drugima pa se tako naslo nekoliko srba i deset puta vise ostalih. Tako su tim srbima isprali mozgove i poslali ih nazad da ruse Milosevica i ostale. Instruktori su danas uglavnom strucnjaci u NATO savezu a neki su u norveskoj diplomatiji. Imena tih osoba cete naci u arhivama norveskih medija koji su uglavnom uz vesti o dogadjajima u Jugoslaviji prikazivali i ta druzenja. To se radi i sada ali je veliki deo tog skolovanja prebacen u gradove po Srbiji.

Gde ste sada Vi koji ste pre neki dan onako histericno, pa bogami i uvredljivo komentarisali izneseno od strane Milana Vidojevica. Vama je verovatno ovo sve veoma normalno! Normalno Vam je da se fondacije jedne drzave ( SAD, Engleske ) s neizmernom okrutnoscu mesaju u destrukciju jedne male i sankcijama i ratom razrusene zemlje, pokusavajuci na perfidan nacin da pored ekonomskog i privrednog razaranja, duhovnom bedom i moralnom nakaznoscu "pomognu" tom istom narodu. Ovo je posao za gospodina javnog tuzioca, Tomu Zorica, za koga ovo nije ocigledno kriminalni akt. Pitanje je samo od koga taj gospodin dobija naredbe!?
A da ima razloga, ima. Ovo otkrivanje je samo mali "arsenal" koji se koristi u destrukciji Srbije. Saznanja govore da je do 1981 god. CIA otvoreno podrzavala i finansirala domacu mladu "laku konjicu" u zemljama koje je trebalo demokrtaizovari, i posto se sama CIA kompromitovala ( gle cuda ) pa time i Vlada SAD ( da li je moguce ), preslo se na nesto "blaze" vidove podrske, osnivanje Nezavisne fondacije za demokratiju. Interesantno je videti u nasim uslovima koje su to organizacije pa i politicke stranke! Jedna od njih je G17, pa onda NUNS, mnogi mediji. Soros je druga procitana prica.O pojedincima ne treba ni govoriti.
Tomo Zoricu, da imate hrabrosti kao sto je imao Vas kolega u Rusiji, odavno bi nesto uradili, na zastiti drzavnog poredna i njegovog ugrozavanja.

Ali nikako nije jasno zasto se ovo sve tolerise u Srbiji ....?

E j.... nas otac što je naši preci spasiše .....njeno ponašanje je tipično za čoveka koji nezna da uzvrati dobrotom na dobro delo.

Najopasnija recenica u tekstu je:

"Primanje strane pomoći, naravno, samo po sebi ne mora da znači ništa loše."

Zapravo, dozvoliti nesmetano vrsljanje ovakvih organicaja s koferima para po drzavi je vise nego lose. Te strane organizacije su kao strano telo u organizmu i deluju pomocu podrske National Endowment for Democracy (NED) koji je stvoren da otvoreno radi ono sto je prethodno CIA radila prikriveno, a to je urusavanje drustava i kontrolisanje politicke klase nanisanjenih drzava.

The National Endowment for Democracy (NED) was created in 1983, ostensibly as a non-profit-making organisation to promote human rights and democracy. In 1991 its first president, the historian Allen Weinstein, confessed to The Washington Post: “A lot of what we do today was done covertly 25 years ago by the CIA”.

Levaci mogu da pisu besmislice no oni koji znaju ce vam reci da nije bilo NDI i slicnih, u Srbiji bi se jos ragovaralo mocugama i ubijali novinari po haustorima.

Sa druge strane sadasnji direktor turista Thomas K. i njegova privatna Bugarka Rajna alias Renne .T. je parava izletnicka jajara i napravio je od NDI u Visnjicevoj ulici pravi beskorisni kokosarnik koji vise nesluzi ni razvoju CESID-a a ni demokratije u Srbiji.

Na pitanje odgovaram pitanjem sta smo mi uradili na vaspitavanju i obuci mladih. Nije nepoznato da duze vremena na nasem podrucju kao i u drugim zemljama u tranziciji deluju strane vladine i nevladine organizacije.Informacije o njihovom radu su dostupne i preko interneta. U pitanju je i kako je organizovan rad sa mladima kroz razne kulturne, sportske, tehnicke i druge aktivnosti u skolama i na fakultetima. Ali ako ne cinis nista ili jako malo cinis da napravis organizovan rad i pokazes svojim primerom onda ostavljas prostor koji drugi koriste.Tekst je potpuno jasan ali cesto kritikujemo ono sto stranci rade a ne kazemo sta mi nismo uradili.

Gde ste sad vajni demonkratski branioci. Sto sad ne branite vas LDP i DS. Jer i sami znate ko ih placa. Isti oni koji su bombardovali nasu zemlju, ubijali nasu decu i drzali nas u izolaciji a sad nam iz DS i LDP prete da mi hocemo da se "opet" " samoizolujemo". Strasno, nikad goru zamenu teza nisam cuo. Takve lazove i jos Srbija ne pozna. Ali necete jos dugo. Dosta!

Pa, kad jedan narod ne zna sam sebi da postavi ciljeve onda obicno to radi neko drugi koji zna sta hoce.

Nije problem taj skot od bivseg drzavnog sekretara nego puno onih koji su sretni da od nje dobiju pare i misljenje.

Nikako se ne smemo sloziti sa recenicom iz teksta koja kaze:

"Primanje strane pomoći, naravno, samo po sebi ne mora da znači ništa loše."

Finansiranje tkz. Ne-Vladininh-Organizacija je i te kako opasno jer one iako nepovezane sa nasom vladom dobro su povezane sa stranim interesima. Stavise, ovaj pristup je smisljen osamdesetih godina u Americi da bi se otvoreno radilo no sto su spijuni CIA radili do tada skriveno. Oni nam to i sami otvoreno kazu:

When a scandal in the 1980s revealed the CIA’s 35 years of international manipulations, President Ronald Reagan established the National Endowment for Democracy as a more discreet and less controversial instrument. It had the same purpose – to destabilise unfriendly governments by funding the opposition. In 1991 its first president, the historian Allen Weinstein, confessed to The Washington Post: “A lot of what we do today was done covertly 25 years ago by the CIA” .

samo ste zaboravili da napomenete drage patriote da je i Borko Ilic, potpredsednik DSS, instruktor u tom istom NDI. I jos 10-ak drugih njegovih kolega i koleginica iz DSS-a. Tek toliko da se zna!

opa insajder! a zar se dss jos uvek zove tako? nije dRs?

velike patriote DSS-ovci primaju pare od americke vlade i krse zakone ove drzave, dok ih njihovi NDI patroni uce o "etici" i o "reformi pravosudja"